SAMKin startup-sijoitus tukee nuorta yrittäjää

SAMK tarjoaa Yrityskiihdyttämön kautta monipuolisia startup- ja rahoituspalveluita aloittaville yrittäjille. Yrittäjät saavat kiihdyttämömentoreilta valmennusta mm. liiketoimintasuunnitelmien ja markkina-analyysien teossa. SAMK myös sijoittaa kehityskykyisiin opiskelijoiden yrityksiin sekä satakuntalaisiin yrityksiin.

Kuvassa haastateltavat poseeraavat Porin kampuksella. Taustalla näkyy Atrium.
SAMKin opiskelijayrittäjät Vilhelmiina Riuttala ja Ollipekka Kivin ovat Yrityskiihdyttämön asiakkaita, saaneet mentoreiden valmennusta sekä täyttäneet SAMKin startup-rahoituksen alkusijoituksen kriteeristön.

SAMKin opiskelijayrittäjät Vilhelmiina Riuttala ja Ollipekka Kivin ovat Yrityskiihdyttämön asiakkaita, saaneet mentoreiden valmennusta sekä täyttäneet SAMKin startup-rahoituksen alkusijoituksen kriteeristön.

Lähikuva, erityisasiantuntija ja startup-mentori Santeri Koivisto.
– SAMK haluaa olla pitkässä juoksussa tuloksellinen sijoittaja ja rakentaa uusia tapoja tukea alueen ja opiskelijoidensa yrityksiä, kertoo Koivisto.

SAMKin rahoitusmallissa on kolme osaa: 5000 euron kiinteä alkusijoitus on tarkoitettu ideanikkareille, jotka hyvällä yritysidealla ja persoonallaan tekevät vaikutuksen. Jatkosijoitus voidaan tehdä yhteistyössä esimerkiksi BusinessFinlandin tai muun sijoittajan kanssa, siihen ole määritelty kiinteää summaa. Enkelisijoituksella tuetaan Yrityskiihdyttämön ulkopuolisia yrityksiä. SAMKin startup-sijoitus on harkinnnanvaraista.

SAMKin rahoituksen saaminen edellyttää yrittäjältä hyvän yritysidean lisäksi vakuuttavaa suunnitelmaa idean toteutuksesta, lisäksi asiaa edistävät mahdollinen yhteistyösopimus, konseptitodistus, markkinointitutkimus tai prototyyppi. Jokainen rahoituspäätös arvioidaan yksilöllisesti.

– Tulevaisuudessa rahoitusta tulisi mielestäni kohdistaa varsinkin yritysideoihin, joiden on suunniteltu työllistävän yrittäjän lisäksi myös muita. Siihen vaikuttavat myös tulevan yritystoiminnan vaikutuksen laajuus ja kohderyhmä, muistuttaa Koivisto.

 

Alkusijoitus hyvään käyttöön

Ollipekka Kivinin yritysidea on etäterveysasema Kätevä. Idea muuttui koronan aiheuttaman markkinatilanteen vuoksi lopulta ohjelmistotuotteesta varsinaiseksi etäterveyspalveluja tarjoavaksi yritykseksi. SAMKin alkusijoituksen yrittäjä käytti mm. toiminnan aloitukseen liittyviin Valviran lupahakemuskuluihin sekä tarvittavaan ohjelmiston kehittämiseen, kuten sähköiseen tunnistautumiseen, potilastietojärjestelmään ja chat-vastaanottoon.

Kuvassa Ollipekka Kivin ja Vilhelmiina Riuttala istuvat tuoleilla SAMKin kampuksella.– Tarvittava osapalveluiden ja niihin liittyvä työn määrä pääsi yllättämään minut täysin! Se on aikamoinen viidakko. Mutta on hyvä, että prosessi erottelee jyvät akanoista. Tähän on pakko lähteä ihan tosissaan. Minun tehtäväni on luoda ja mahdollistaa mahdollisimman hyvät olosuhteet ammattilaisille tehdä työtään etänä, kertoo Kivin.

Etäterveysasema Kätevä avautuu kevään aikana ja sieltä saa aluksi yleislääkärin ja hoitajan etäpalveluja. Kivin haluaa korostaa SAMKin positiivista vaikutusta hänen yrittäjätarinaansa ja elämäänsä.

– On valtavan tärkeää, että SAMK tukee opiskelijoitaan ja henkilökuntaa yrittäjyydessä. Mahdollisuus hyödyntää 400:n eri alojen ammattilaisen konsultaatioapua on todellinen tietoallas, muistuttaa Ollipekka kiitollisena.

 

Ihotyypin tunnistava sovellus

Skinr Oy on aikaisemmin kosmetologiyrittäjänä toimineen ja nykyään SAMKin yrittäjän koulutusohjelmassa opiskelevan Vilhelmiina Riuttalan käsialaa. Ohjelmistoyritys tarjoaa asiakkaille oikeaan ihonhoitoon kannustavan mobiilisovelluksen. Sovellus tunnistaa konenäön avulla selfiestä asiakkaan ihotyypin ja mahdolliset iho-ongelmat, suosittelee oikeanlaisten tuotteiden käyttöä sekä ohjaa verkkokauppaan. Hyödynnettävää dataa eri ihotyypeistä kerätään ilmaisella etäihoklinikalla. Kiinnostusta sovellukselle voisi olla tulevaisuudessa ympäri maailmaa.

– Tavoitteenani on rakentaa toimiva mobiilisovellus, joka voi auttaa varsinkin nuoria iho-ongelmien ja sitä kautta itsetunnon rakentamisen kanssa. Tällä kohderyhmällä ei ole varaa valttämättä käydä kosmetologilla ihokonsultaatiossa. Kiinnostavia yhteistyökumppaneita voisivat olla esimerkiksi kotimainen Lumene ja mailman suurin ihonhoitobrändi Loreal, kertoo Riuttala.

Vilhelmiinan tavoitteena on käyttää SAMKin alkusijoitus ihoklinikan järjestämiseen sekä sovelluksen prototyypin rakentamiseen ja testaamiseen.

– SAMKin rooli ja tuki on ollut merkittävä, ilman sitä en olisi ideaa keksinytkään. SAMKilla on vahva usko opiskelijoiden tekemiseen, joka konkretisoituu sekä sparrauksen että rahoituksen muodossa, hän kiittelee.

 

 

Huom! Sinun täytyy olla kirjautuneena Google-tilillesi, jotta voit osallistua ihoanalyysiin.

 

Lisätiedot:

Erityisasiantuntija (startup-palvelut)
Santeri Koivisto
p. 044 710 3213
santeri.koivisto@samk.fi

Jaa tämä sivu

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.