Puualan yritykset Suomesta, Virosta ja Latviasta matkalla Kiinan-markkinoille
Joukko puualan yrityksiä Suomesta, Virosta ja Latviasta tavoittelee pääsyä Kiinan-markkinoille. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa tehdään kolme verkostoitumisvierailua Kiinaan ja yksi Kiinan suunnasta tänne. Lisäksi hankkeessa järjestettävä koulutus on avointa kaikille.

Osatavoitteena Markku Paukkusella ja Mikko Lehtosella on päästä hankkeen lopussa saunomaan juuri myytyyn uuteen suomalaiseen saunaan.
Ensimmäinen tutustumis- ja verkostoitumismatka tehtiin heinäkuussa 38 henkilön voimin. Kohteena olivat puualan messut Shanghaissa ja Wujin Green Building Demonstration Zone Changzhoussa. Ensi vuonna on tarkoitus mennä omalla osastolla kaksille messuille – mukana olevat yritykset ovat keskenään niin erilaisia, että yhdet messut eivät palvele kaikkia.
Mikä saa yritykset lähtemään mukaan tähän LEF China -hankkeeseen?
– Tässä pääsee mukaan matalalla kynnyksellä, pystymme tarjoamaan yrityksille helpotusta Kiinan-markkinoihin tutustumisessa. He hyötyvät myös keskinäisistä suhteistaan maiden sisällä ja välillä, kuvailevat Markku Paukkunen ja Mikko Lehtonen.
Tutkija Lehtonen on hankkeen projektipäällikkö Suomessa, ja Kiina-asiantuntija Paukkusen vastuualue on Kiinan päässä toimiminen. Kiinassa töitä tekevät Gu Hancao (Hanna) ja Mingxi Shi (Effy), jotka työskentelevät SAMKin Changzhoun toimistossa. Lehtoselle Kiina on uusi kokemus, Paukkunen puolestaan pääsee yhdistämään puualan työkokemuksensa Kiina-osaamiseensa.
Korkean jalostusarvon tuotteita sahatavaran sijaan
Suomella on perinteitä sahatavaran viennistä Kiinaan. Tässä hankkeessa tavoitellaan markkinoita korkeammalle jalostetuille tuotteille, puulistoista puutarhasaunoihin ja talopaketteihin.
Hankkeessa on tiiviisti mukana 19 yritystä, seitsemän sekä Latviasta että Virosta ja viisi Suomesta. Satakunnasta on mukana Tammiston puu Euran Hinnerjoelta. Yhtiö etsii Kiinasta yhteistyökumppania erilaisten piha-ja puutarharakenteiden jakeluun. Ihan helppoa sen löytäminen ei ole.

– Ilman hanketta sitä olisi vielä vaikeampaa löytää. Onhan tämä loistava mahdollisuus etsiä, sanoo key account manager Henri Murtojärvi.
Hankkeessa on tilaisuus tutustua toimintatapoihin ja nähdä käytännössä, mitä pitää olla ennakkoon ajateltuna, jos Kiinan-markkinoille haluaa.
– Effy ja Hanna ovat tehneet ison työn, että kaikki toimii julmetun hienosti. Organisointi on tosi hyvää.
Matka Kiinaan on pitkä, pikavoittoja ei luvassa
– Meillä on hyvä porukka. Kukaan ei ole lähtenyt liikkeelle nopeitten voittojen takia. Moni on sanonut, että nyt lähdettiin ottamaan ensiaskelia. Suhteellisen hyvin pystytäänkin antamaan tukea alkuaskelissa, kertoo Lehtonen.
– Koko hanke on osoitus pitkäjänteisestä työstä, sanoo Paukkunen. Jo nyt muutamat yritykset ovat tehneet kauppoja.
– On kontakteja, jotka ovat tunteneet sinut pitkään. Uusia kontakteja kyllä löytyy, mutta menee vuosia, että ollaan tilanteessa, että mistään matchmakingista voidaan puhua.
– Kiinassa on valtava potentiaali, se ei aukene ennen kuin käy Kiinassa ja näkee mittakaavan, toteaa Paukkunen.
Kaikkiaan 18 koulutuspäivää
Maksuttomat vientikoulutukset (opetuskieli englanti) jatkuvat:
25.11. Riika
27.11. Tallinna
29.11. klo 9-16 Helsinki (tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin). Huom. Myös etäosallistumismahdollisuus HILLissä. Katso tarkemmin SAMKin tapahtumakalenterista.
