Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.
Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupungin, Turun yliopiston ja SAMKin uusi yhteistyömuoto sai lähtölaukauksen, kun osapuolten edustajat, kaupunginjohtaja Lauri Inna, yliopiston rehtori Marjo Kaartinen ja ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta allekirjoittivat aiesopimuksen.

PoriSat-yhteistyössä hyödynnetään muun muassa pienoissatelliitteja, joiden avulla tuotetaan dataa opetuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisten sovellusten käyttöön. Tavoitteena on rakentaa monitieteinen ja koulutusasteet ylittävä pienoissatelliittiohjelma, joka mahdollistaa opiskelijoiden osallistumisen esimerkiksi satelliittien suunnitteluun ja toteutukseen.

Porin kaupunki toimii yhteistyön koordinoijana.

SAMK vastaa käytännön toteutuksesta

– Yhteistyö kehittää osaltaan alueellista vetovoimaa, tukee nuorten urapolkua ja samalla varmistaa osaajapohjaa korkean teknologian aloille. Nyt laadittu sopimus tekee yhteistyön näkyväksi osaksi Porin ja Satakunnan kehittämistyötä, Inna sanoo.

Satelliittiteknologian nopea kehitys tarjoaa mahdollisuuksia monitieteiselle tutkimukselle ja koulutuksen kehittämiselle.

– Turun yliopisto toimii yhteistyössä tieteellisenä veturina sekä tutkimuksen ja yliopistotasoisen koulutuksen kehittäjänä. Satelliittidataa voidaan hyödyntää monitieteisesti ja vaikkapa tekoälyyn yhdistämällä esimerkiksi avaruussää-, ilmastonmuutos-, vesistö- ja turvallisuusanalytiikassa, Kaartinen kertoo.

– Satakunnan ammattikorkeakoulu vastaa käytännön toteutuksesta ja insinöörikoulutuksen asiantuntijana kehittää muun muassa laboratoriotiloja. Sopimus avaa uusia mahdollisuuksia myös yritysyhteistyöhön esimerkiksi opiskelijaprojektien ja opinnäytetöiden muodossa, Multisilta sanoo.

Yhteistyössä on mahdollisuuksia hyödyntää ja etsiä kansainvälisten avaruustoimijoiden, kuten NASA:n ja ESA:n tarjoamia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Lauri Inna, p. 040 764 4711

rehtori Marjo Kaartinen, p. 040 523 4722

rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta, p. 044 710 3410

Jaa tämä sivu

Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.

SAMK mukana Yrityskylässä kehittämässä koululaisten työelämätaitoja

Yrityskylä on kattava oppimiskokonaisuus, joka tukee talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimista peruskoulussa. SAMK on mukana Satakunnan Yrityskylässä.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.