Opiskelijamme työllistyvät: Sosionomiopinnoista varhaiskasvatuksen opettajaksi

Ellen Lyyski valmistui SAMKista sosionomiksi ja työskentelee nykyään lasten parissa varhaiskasvatuksen opettajana.

Ellen Lyyski seisoo vanhan puutalon vieressä ja katsoo sivulle.

Ellen sai paljon oppeja työelämään opiskellessaan sosionomiksi.

Ellen aloitti sosionomiopinnot SAMKissa vuonna 2018. Hän valitsi opinnot mielenkiinnosta sosiaalialaa kohtaan. Opiskelupaikkana SAMK sopi Ellenin silloiseen elämäntilanteeseen hyvin, sillä se sijaitsi hänen kotikaupungissaan. Ellen valmistui sosionomiksi keväällä 2021 ja tekee tällä hetkellä oman alansa töitä. Hänen mielestään sosiaalialan tutkinnosta valmistuneen työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, sillä vaihtoehtoja työllistyä on monia.

– Sosionomina voi työskennellä niin monissa erilaisissa työtehtävissä.

Suuntautumisvaihtoehtoja oli monia

Ellen tiesi tykkäävänsä työskennellä lasten kanssa, joten hän erikoistui opinnoissaan varhaiskasvatukseen. Silloin sosiaalialan AMK-tutkinnosta oli vielä mahdollista saada varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys, mikä lopulta ohjasi Ellenin varhaiskasvatuksen pariin.

– Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys mahdollistaa entistä parempia työmahdollisuuksia, sulkematta kuitenkaan mitään pois.

Varhaiskasvatus ei kuitenkaan ollut ainoa vaihtoehto suuntautumiseen, vaan opinnoissa Elleniä kiinnosti myös mielenterveys- ja päihdetyö.

Opiskeluaika itsessään oli kivaa

Harjoittelujaksot olivat Ellenin mielestä tärkeä osa opintoja, sillä hän itse oppii parhaiten käytännössä tekemällä. Hänestä kivointa opiskelussa oli YHDESSÄ-malli, johon opiskelu perustui.

– Teimme paljon projekteja ja ryhmätöitä, mikä sopi minulle. Koin sen olevan hyvä tapa valmistautua työelämään, sillä sosiaalialalla kaikki työ tapahtuu tiimityönä muiden ihmisten kanssa.

Ellen sai SAMKista myös ystäviä, joiden kanssa on edelleen tekemisissä.

Nykyinen työ on lasten parissa

Tällä hetkellä Ellen työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Porissa ja hänen työpäivänsä ovat monipuolisia. Työtehtäviin kuuluu muun muassa oman ryhmän toiminnan suunnittelu ja toteutus sekä lasten oppimisen, kasvun ja kehityksen tukeminen. Lisäksi työhön kuuluu päivittäin yhteistyötä vanhempien kanssa. Parasta hänen työssään ovat kuitenkin lapset.

– Lapset ovat niin aitoja ja osaavat iloita elämän pienistä asioista.

Ellen viihtyy hyvin päiväkotityössä, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä mielenterveys- ja päihdetyötä.

Ellen Lyyski autossa, kasvokuva

Kuka: Ellen Lyyski

  • Ikä: 27 vuotta
  • Tutkinto: Sosionomi (AMK)
  • Harrastukset: Crossfit & monipuolinen liikunta

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.