Automation and Robotics -maisteriohjelma kouluttaa asiantuntijoita tulevaisuuden tarpeisiin

Vaasan yliopiston ja SAMKin yhteistyössä toteutettu englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyi Porissa viime syksynä. Kokemukset ovat olleet positiivisia.

Vaasan yliopiston Automation and Robotics-maisteriohjelman uusi ryhmä aloittaa syksyllä 2025.
Vaasan yliopiston Automation and Robotics-maisteriohjelman uusi ryhmä aloittaa syksyllä 2025.

Vaasan yliopiston SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavissa Automation and Robotics -opinnoissa syvennytään kolmeen osa-alueeseen: robotiikkaan, digitalisaatioon ja liiketoimintaan. Maisterikoulutuksessa keskitytään muun muassa älyverkkoihin tulevaisuuden energiajärjestelmissä, tekoälyyn, langattomaan viestintään sekä energian varastointiin.

Opetus toteutetaan hybridiratkaisuna, jossa Vaasan kampuksella ja SAMKin tiloissa on käytössä laajennettu luokkahuone, jotta opetusta voidaan antaa molemmilla kampuksilla. Lisäksi Porissa toimii Vaasan yliopiston robotiikan professuuri, joka vahvistaa Pohjanmaan ja Satakunnan yhteistyötä vihreän siirtymän ja robotiikan tutkimuksessa sekä akkuklusterin kehittymisessä.

–  Yhteistyö SAMKin kanssa on toiminut erinomaisesti. Arvostamme sitä, että Vaasan yliopisto on voinut käyttää diplomi-insinöörikoulutuksessaan SAMKin tiloja ja laboratorioita, sanoo Vaasan yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön dekaani Raine Hermans.

Paljon mahdollisuuksia yhteistyöhön

Myös osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta SAMKista on tyytyväinen yhteistyöhön.

– On hienoa, että olemme saaneet tämän maisterikoulutuksen toimimaan yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa. Näen paljon mahdollisuuksia, miten kehittää tutkimusyhteistyötä tulevaisuudessa. Syksystä alkaen keskitymme erityisesti hybridiopetuksen kehittämiseen, ja siihen liittyviä suunnitelmia tarkennetaan syksyn aikana, Haaparanta sanoo.

Maisteriopinnoissa on sekä suomalaisia että kansainvälisiä opiskelijoita.

– Maisteriohjelma on lähtenyt hyvin käyntiin. Kansainvälisiä opiskelijoita on Nepalista, Kiinasta, Intiasta, Ruandasta ja Pakistanista, kertoo opetuksessa mukana oleva tuntiopettaja Janika Tommiska SAMKista.

Mukana yhteistyössä ovat Ulla Tuomisen säätiö ja Eurajoen Säästöpankkisäätiö.

– Säätiöt ovat mukana tukemassa toimintaa, ja heidän edustajansa osallistuvat säännöllisiin kokouksiin, joissa pohditaan koulutuksen kehittämistä ja alueen tarpeita, Tommiska kertoo.

Kesähaku Automation and Robotics -maisterikoulutukseen on käynnissä 8.8.2025 klo 15 asti. Kesähaussa hakuperusteena oleva tutkinto tulee olla suoritettuna suomalaisessa korkeakoulussa. Maisteriopintoihin haetaan Opintopolussa.

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.