Arvokasta lisäkoulutusta fysioterapeuteille

Satakunnan alueen fysioterapeutit ovat erityisessä asemassa saadessaan mahdollisuuden ilmaiseen Eksoskeleton-koulutukseen.

Henkilökunta testaamassa Indegon eri ohjelmavaihtoehtoa.
Indegossa on kaksi ohjelmaa: Motion+ ja Therapy+. Motion+ -ohjelmalla robotti tuottaa kaiken liikkeen fysioterapeutin ohjelmoimalla tavalla, eikä kuntoutujalta vaadita omaa työtä. Therapy+ -ohjelmalla kuntoutuja ottaa itse askeleet ja robotti avustaa sen, mitä kuntoutuja ei itse pysty tai jaksa. Ohjelmointi tehdään laitteen omalla Ipodilla. Kävelyvuorossa on projektitutkija Taina Jyräkoski.

Indegossa on kaksi ohjelmaa: Motion+ ja Therapy+. Motion+ -ohjelmalla robotti tuottaa kaiken liikkeen fysioterapeutin ohjelmoimalla tavalla, eikä kuntoutujalta vaadita omaa työtä. Therapy+ -ohjelmalla kuntoutuja ottaa itse askeleet ja robotti avustaa sen, mitä kuntoutuja ei itse pysty tai jaksa. Ohjelmointi tehdään laitteen omalla Ipodilla. Kävelyvuorossa on projektitutkija Taina Jyräkoski.

RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Indego-eksoskeleton kuntoutusrobotti on ollut käytössä nyt reilun vuoden ajan. Indego Specialist -sertifikaatin omaavat SAMKilaiset Anja Poberznik, Krista Toivonen, Kyle Mulholland ja Sari Lintukorpi ovat kiertäneet esittelemässä laitetta opiskelijoille, yrityksille ja suurelle yleisölle erilaisissa tapahtumissa. Nyt Satakunnan alueen fysioterapeuteilla on mahdollisuus saada ilmaista koulutusta Indego-eksoskeletonin käyttöön.

– Yksinyrittäjien ja pienten fysioterapiayritysten on vaikeaa saada tarvittavaa koulutusta uusien teknologiainnovaatioiden hyödyntämismahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta. Kehitämme yhdessä ammattilaisten kanssa eksokeletonin ympärille palvelumuotoilua ja myöhemmin lanseeraamme laitteen vuokrausmallin kokemusten perusteella, kertoo projektitutkija Taina Jyräkoski.

 

Fysioterapeutin työkalu

Koulutuksen käytyään fysioterapeuteilla on tarvittavat tiedot arvioida asiakkaan soveltuvuus Indego-kuntoutukseen sekä mahdollisuus toimia sertifikaatin omaavan ohjaajan parina oman yrityksen asiakkaita kuntouttaessa. Exoskeletonia käytetään varsinkin selkäydinvamma-, aivoinfarkti-, MS- ja aivovammapotilaiden kuntouksessa. Nyt alkavan koulutuksen kohderyhmään kuuluvat juuri erilaisten neurologisesti vammautuneiden kanssa toimivat fysioterapeutit Satakunnassa ja lähialueilla. Fysioterapeutit pääsevät koulutuksen aikana itse kokeilemaan kuntoutusrobottia ja se onkin tärkein osuus, jotta he saavat käsityksen miltä se tuntuu ja minkälaista toimintakykyä se käyttäjältään vaatii.

– Ennen kuin fysioterapeutti voi ohjata asiakasta, on tärkeää itse ymmärtää, miten kuntoutusrobotin avustamana kävellään, kertoo projektitutkija Anja Poberznik.

– Koska eksoskeletonit ovat kalliita, niiden käyttäminen osana fysioterapiaa on vielä harvinaista. Toivomme, että osaltamme autamme lisäämään tietoisuutta ja mahdollistamme laitteen käytön monille, muistuttaa Poberznik.

 

 

Indego-koulutuksen mahdollistaa Satakunta Digihealth-hanke.

Fysioterapeuttien maksuton Indego-koulutus alkaa SAMKin Porin kampuksella 17. päivä helmikuuta. Ryhmiä on kaksi ja niihin on vielä tilaa.

 

Jos olet kiinnostunut koulutuksesta, ota yhteyttä:

projektitutkija Taina Jyräkoski
p. 044 710 3228
taina.m.jyrakoski@samk.fi

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.