Students at the SAMK campus.

Työn opinnollistaminen SAMKissa 

Työn opinnollistaminen

Opinnollistaminen on AMK- ja YAMK-opiskelijalle vaihtoehtoinen tapa suorittaa opintoja silloin, kun opinnon teoria tukee työssä oppimista ja sille opetussuunnitelmassa (OPS) asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa osana opiskelijan työtä.

Opiskelijalähtöinen opinnollistaminen 

Opinnollistamisessa korkeakouluopinnot ja käytännön työelämäkokemus yhdistyvät joustavasti, toinen toistaan vahvistaen.  

On hyvä huomata, että  

  • opinnollistamisessa ei oteta kantaa siihen, onko työ palkkatyötä vai esimerkiksi vapaaehtois- tai harrastetoimintaan liittyvää 
  • opinnollistaminen edellyttää opiskelijalta sekä suunnitelmallisuutta että tavoitteellisuutta, myös ajallisesti. Opiskelijalähtöisen työn opinnollistamisen aloitteen tekemiseen on saatavissa lomake SAMKin intranetin Lomakkeet-sivulla.  
  • oma OPS määrittää tavoitteet ja arvioinnin perusteet 
  • opinnollistamisen vastaanottava opettaja hyväksyy yhdessä työpaikalta nimettävän mentorin/ohjaajan kanssa opiskelijan laatiman suunnitelman ja seuraa sen edistymistä 
  • opiskelijalla on osaamisen näytön velvollisuus. 

Kuva. Opinnollistamisen vaiheet, Opiskelijalähtöinen opinnollistaminen 

Työpaikkalähtöisessä opinnollistamisessa korkeakoulun tutkinto-opinnot ovat osana työn ja työyhteisön kehittämistä. Aloitteen työntekijöidensä koulutukseen tekee työelämän edustaja, joka näkee opinnollistamisessa joustavan mahdollisuuden työyhteisön osaamisen kehittämiseen korkeakouluyhteistyössä. 

Korkeakoululähtöisessä opinnollistamisessa työelämä tulee mukaan opiskelijan opintoihin projekteissa sekä tutkimus- ja kehittämishankkeissa, jotka toteutetaan suoraan työelämätarpeeseen yhteistyössä työelämän kanssa. 

Opinnollistamisella tuetaan työssä käyvän opiskelijan opintojen etenemistä ja osaamisen kasvua 

AMK-tutkinnossa tavoitteena ovat laaja-alaiset käytännölliset perustiedot ja -taidot sekä teoreettiset perusteet toimia työelämässä oman alansa asiantuntijatehtävissä sekä valmiudet seurata ja edistää alansa kehittymistä.  

YAMK-tutkinnossa tavoitteena ovat laajat ja syvälliset tiedot sekä tarvittavat teoreettiset tiedot toimia työelämän kehittäjänä vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä, syvällinen kuva omasta ammattialasta, sen asemasta työelämässä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä valmiudet seurata ja eritellä alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehitystä. 

Molemmissa tutkinnoissa tavoitteina on substanssiosaamista täydentävinä valmius elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaidon kehittämiseen viestintä- ja kielitaitojen ohella. Opinnollistamisen toteutuksella voidaan tukea kaikkea tätä tiedollisena, taidollisena ja kokemuksellisena oppimiskokemuksena.