

Opinnollistamisessa korkeakouluopinnot ja käytännön työelämäkokemus yhdistyvät joustavasti, toinen toistaan vahvistaen.
Kuva. Opinnollistamisen vaiheet, Opiskelijalähtöinen opinnollistaminen
Työpaikkalähtöisessä opinnollistamisessa korkeakoulun tutkinto-opinnot ovat osana työn ja työyhteisön kehittämistä. Aloitteen työntekijöidensä koulutukseen tekee työelämän edustaja, joka näkee opinnollistamisessa joustavan mahdollisuuden työyhteisön osaamisen kehittämiseen korkeakouluyhteistyössä.
Korkeakoululähtöisessä opinnollistamisessa työelämä tulee mukaan opiskelijan opintoihin projekteissa sekä tutkimus- ja kehittämishankkeissa, jotka toteutetaan suoraan työelämätarpeeseen yhteistyössä työelämän kanssa.
AMK-tutkinnossa tavoitteena ovat laaja-alaiset käytännölliset perustiedot ja -taidot sekä teoreettiset perusteet toimia työelämässä oman alansa asiantuntijatehtävissä sekä valmiudet seurata ja edistää alansa kehittymistä.
YAMK-tutkinnossa tavoitteena ovat laajat ja syvälliset tiedot sekä tarvittavat teoreettiset tiedot toimia työelämän kehittäjänä vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä, syvällinen kuva omasta ammattialasta, sen asemasta työelämässä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä valmiudet seurata ja eritellä alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehitystä.
Molemmissa tutkinnoissa tavoitteina on substanssiosaamista täydentävinä valmius elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaidon kehittämiseen viestintä- ja kielitaitojen ohella. Opinnollistamisen toteutuksella voidaan tukea kaikkea tätä tiedollisena, taidollisena ja kokemuksellisena oppimiskokemuksena.