SAMKin uusi Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin

SAMKin Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen tavoitteena on tehdä satakuntalaisista Suomen toimintakykyisimmät työikäiset ja vastata maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin.

Henna Kyhä SAMKin Live Studiossa / Henna Kyhä in SAMK Live Studio

Henna Kyhä toimii uuden tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkönä.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen lähtökohtana on kaksi Satakunnan elinvoiman kannalta tärkeää haastetta: työvoiman väheneminen ja väestön toimintakyvyn heikkeneminen. THL:n ja Kelan vuoden 2023 hyvinvointikatsauksen mukaan työ- ja toimintakykyä heikentävät erityisesti mielenterveysongelmat, huono ravitsemus, vähäinen liikunta, tupakointi ja päihteiden käyttö sekä sydän- ja verisuonitaudit.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus vastaa Satakunnan työvoiman riittävyyden haasteeseen tutkimalla työssäkäyvien toimintakykyä ja tekemällä tutkimustulosten perusteella toimintaehdotuksia. Toimintakykyä ylläpitämällä ja osallisuutta vahvistamalla tuetaan väestön fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä jokapäiväisen elämän toiminnoista sekä mahdollisuutta integroitua yhteiskuntaan ja työelämään.

– Hyvinvoiva ja osaava työvoima on yhteiskuntamme taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden elintärkeä tukipilari. Työvoiman väheneminen johtaa väistämättä yhä kovempaan kilpailuun hyvinvoivista osaajista. Meidän on löydettävä uusia toimintatapoja, joiden avulla ihmiset pysyvät mahdollisimman pitkään toimintakykyisinä kiinni työelämässä. Erityisen tärkeää on ongelmien ennaltaehkäisy, tutkimuspäällikkö ja keskuksen vetäjä Henna Kyhä tiivistää.

Tutkimuskeskukselle on valittu kolme tutkimuskärkeä: työikäisten ravitsemus, työikäisten mielenterveys ja työ- ja koulutusperäinen maahanmuutto. Tutkimuskeskuksessa tutkitaan ravitsemuksen ja mielenterveyden vaikutusta työssä jaksamiseen ja toimintakykyyn; työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton tutkimuskärjen tehtävänä on varmistaa kansainvälisen osaamisen jääminen maakuntaan. Tähtäimessä on lähteä toteuttamaan entistä vahvempaa poikkitieteellistä tutkimusta.

– Haluamme viedä eteenpäin rajoja rikkovaa ennakkoluulotonta tutkimusta. Uusimmassa avauksessamme tutkitaan, voidaanko tekoälyn avulla löytää tekijöitä, jotka ennustavat mielenterveyden häiriöiden syntymistä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta, Kyhä kertoo.

Tutkimuskeskus toimii läheisessä yhteistyössä Satakunnan hyvinvointialueen, alueen yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.

Lisätietoja keskuksesta ja käynnissä olevista hankkeista löytyy osoitteesta ihmisentoimintakyky.fi. Lisätietoja saa myös Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen tutkimuspäälliköltä.

Lisätiedot:
Henna Kyhä
Tutkimuspäällikkö, Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus
Satakunnan ammattikorkeakoulu
044 710 3431 | henna.t.kyha@samk.fi Tutustu Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen nettisivuihin Pirroskuva ihmisistä

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa toteutetaan tutkimushankkeita, joissa lähestytään maakunnan työvoiman toimintakykyä, hyvinvointia ja terveyttä uusista näkökulmista. Keskus tukee ihmisen arjessa selviytymistä, työelämään pääsemistä ja siellä pysymistä, itsestä ja toisista huolehtimista. Tutkimuskeskus vaikuttaa omalla toiminnallaan Satakunnan työvoiman riittävyyden ja hyvinvoinnin haasteisiin.

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.