SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.
Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

Työikäisten terveyttä uhkaavat monet ravitsemukseen liittyvät työ- ja toimintakykyä heikentävät kansansairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä lihavuus. Myös työelämän muutokset, kuten etä- ja hybridityön yleistyminen, voivat vaikeuttaa terveellisten ruokailutottumusten ylläpitämistä. Henkilöstöravintoloiden saatavuus vaihtelee huomattavasti paikkakunnittain ja ammattialoittain. Lisäksi esimerkiksi vuorotyö ja matkatyö voivat lisätä haasteita toteuttaa terveyttä edistäviä ruokatottumuksia.

Työikäisten hyvinvoinnista huolehdittava nykyistä paremmin

Työikäisille ei ole ennen Suomessa laadittu omaa ruokasuositusta. Satakunnan työikäisten työ- ja toimintakyky on ollut laskusuuntainen ja samalla työikäisen väestön määrä pienenee jatkuvasti. Työikäisten hyvinvoinnista on huolehdittava nykyistä paremmin. Yksi keino hyvinvoinnin ja toimintakyvyn parantamiseen on kohdistaa työikäisille omat ruokasuositukset. Uuden työikäisten ruokasuosituksen tavoitteena on tukea työikäisten terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää ravitsemukseen liittyviä terveyseroja. Suositukset pohjautuvat viime vuonna julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin.

– On tärkeää, että työikäiset saavat oman suosituksensa, koska työikäiset kohtaavat monenlaisia ravitsemukseen liittyviä terveyshaasteita. Valtaosa työikäisistä saa ruokavaliostaan liikaa suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa ruokavalioistaan. Lisäksi täysjyväviljan, kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus on vähäistä. Suosituksissa tullaan ottamaan kantaa juuri työikäisen väestön ravitsemuksen erityispiirteisiin, kertoo erikoistutkija Susanna Kunvik.

Työikäisten ruokasuosituksen laatimisesta vastaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii joukkoruokapalveluiden ravitsemusasiantuntija Nina Halonen. Työryhmän sisällä toimii eri osa-alueisiin keskittyvät teemaryhmät, jotka yhdessä kokoavat suosituksen. Kunvik toimii puheenjohtajana Työkyvyn ylläpito -teemaryhmässä.

SAMKissa tutkitaan työikäisten ravitsemusta

SAMKissa ja täällä toimivassa Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa tutkitaan aktiivisesti ravitsemuksen ja hyvinvoinnin yhteyksiä, erityisesti työikäisten näkökulmasta. Susanna Kunvik on tällä hetkellä projektipäällikkönä RAVI ja Mind Nutrition -tutkimushankkeessa, joissa molemmissa tutkitaan työikäisten ravitsemusta. RAVI-hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja Mind Nutrition hanketta rahoittaa SAMK. Valmisteilla on myös useita ravitsemustieteen tutkimushankkeita Satakuntaan.

– Tekemämme tutkimus ravitsemuksen ja työkyvyn yhteyksistä on erittäin tärkeää, sillä aiheesta on toteutettu verrattain vähän tutkimuksia. Tiedetään myös, että eriarvoisuus työikäisten lautasella ja hyvinvoinnissa kasvaa jatkuvasti. Alustavien tulosten pohjalta voidaan todeta, että työikäiset kaipaavat ravitsemusohjausta ja he hyötyvät siitä merkittävästi, Susanna Kunvik kertoo.

Työikäisten ruokasuositus julkaistaan alkuvuodesta 2026, ja ennen sitä suositusluonnos avataan julkiseen kommentointiin, jolloin sidosryhmät ja muut asiasta kiinnostuneet voivat kommentoida käsikirjoitusluonnosta.

Jaa tämä sivu

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?

SAMK-campus Pori building.

SAMK ja Åbo Akademi solmivat merkittävän sopimuksen tohtorikoulutuksesta

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen Åbo Akademin kanssa tohtorikoulutuksen järjestämisestä.