Jue Lu Changzhousta oli vuoden tutkijavaihdossa Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueella

Changzhoun yliopiston hoitotyön opettaja Jue Lue tutustui hoitotyön ja hyvinvointiteknologian opetukseen SAMKissa vuoden verran. Erityisesti hän perehtyi vanhusten hoitoon.

Jue Lu istuu.
Jue Lu

Jue Lu

Jue Lu opettaa Changzhoussa kollegojensa kanssa hoitotyön perusteita, ravitsemusta, tilastotiedon hyödyntämistä ja käytännön taitoja. Hän seurasi SAMKissa useita opintojaksoja, niiden toteutustapoja ja pedagogiikkaa.

– Täällä keskustellaan enemmän, Kiinassa opettaja puhuu. Pidän tästä, mutta kiinalaisille vaihto-opiskelijoille opiskelu täällä on haastavaa, sillä he eivät ole tottuneet keskustelemaan opinnoissaan. Minun mielestäni tämä on parempi tapa oppia, hän sanoo.

Opettajat tietävät miten sairaalassa toimitaan

Hoitotyön opettajia hän kehuu paitsi ystävällisiksi myös kokeneiksi: he tietävät miten sairaalassa toimitaan.
– Meillä opettaja voi tulla opettamaan suoraan maisteri- tai tohtoriopinnoista, täällä he ovat olleet ainakin kolme vuotta hoitajina, Lu toteaa. Hänellä itselläänkään ei ole kliinisen työn kokemusta.

Monet SAMKin opettajista olivat tuttuja jo ennestään, sillä he ovat tehneet yhteistyötä Jue Lun yliopiston kanssa – hän mainitsee muun muassa hyvinvointiteknologian lehtorin Anu Elon ja yliopettaja Sari Merilammen. Hän on itsekin mukana Merilammen ryhmän tutkimusprojektissa, jossa vertaillaan ikääntyneitä suomalaisia ja kiinalaisia teknologian käyttäjinä.

Jue Lulla oli mukanaan nelivuotias tytär Eva. Yhdessä he nauttivat Suomen kesästä, muun muassa Pelle Hermannin leikkipuistosta. Talven pimeys töihin tullessa ja töistä lähtiessä ei ollut nautinnollista, mutta talvella saattoi kuitenkin mennä uimahalliin saunomaan.

– Oi, me pidämme saunasta, Jue kertoo nauraen ja innostuu vielä lisää: Porin kirjasto oli kotimatkan varrella ja Eva katseli mielellään suomalaisia lastenkirjoja.
– Leikimme arvuutteluleikkejä – katselimme kuvia ja mietimme yhdessä, mitä tarinassa tapahtuu.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Teoskuva Jesse Kitinojan teoksesta Kuvanveistäjän koti.

Samkilainen kasvo: Arkkitehti, tutkija ja kuvataiteen opiskelija Jesse Kitinoja mukana Mäntän kuvataideviikoilla

Jesse Kitinoja, joka on sekä arkkitehti että SAMKin tutkija ja kuvataiteen opiskelija, on tänä kesänä mukana yhdessä Suomen merkittävimmistä kuvataidetapahtumista, Mäntän kuvataideviikoilla.

SAMK on järjestänyt SuomiAreena-keskusteluja myös aiempina vuosina.

SAMK on mukana SuomiAreenassa

SAMK osallistuu 24.–27.6.2025 järjestettävään SuomiAreenaan. SAMKilla on Kansalaistorilla teltta, jossa on päivittäin vaihtuvia teemoja. Lisäksi SAMK on mukana järjestämässä keskustelua "Suomi elää Länsirannikosta".

Stella kokee, että on löytänyt tapahtuma-alalta oman juttunsa.

Tapahtuma-ala vei mennessään – Tapahtumakoordinaattoriksi restonomikoulutuksella

Stella Laiho valmistui joulukuussa 2022 restonomiksi (AMK) SAMKista ja toimii nykyään tapahtumakoordinaattorina SAMKissa. Restonomikoulutus loi hyvän pohjan työskennellä tapahtuma-alalla.