Tervetuloa kirjaston asiakkaaksi
Kirjastokortti
Lainausta varten tarvitset ilmaisen kirjastokortin. Kirjaston asiakkaana sitoudut noudattamaan kirjaston sääntöjä: laina-aikoja, hinnastoa ja SAMKin järjestyssääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja vastaat kortilla lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta kannattaa ilmoittaa heti kirjastoon. Käsittelemme asiakastietoja tietosuojaperiaatteidemme mukaisesti.
- SAMKin opiskelijana sinulla on digitaalinen kirjastokortti Tuudo-kännykkäsovelluksessa. Halutessasi saat muovisen kirjastokortin, kun asioit kirjastossa. Opiskelijoiden yhteystietoja päivitetään automaattisesti opiskelijahallinnosta kirjastojärjestelmään.
- Vierailijana (ei SAMKin opiskelija) pyydämme sinua täyttämään etukäteen ilmoittautumislomakkeen kirjaston Finnassa. Lomake löytyy Finnasta valitsemalla Kirjaudu > Sähköpostilla > Ilmoittaudu SAMKin kirjaston asiakkaaksi. Lomakkeen täyttämisen jälkeen voit noutaa kirjastokortin kirjaston asiakaspalvelusta.
SAMKin kirjastossa voit käyttää
- SAMKin omaa kirjastokorttia Tuudossa, Finnassa tai muovikorttina
Jos haluat käyttää muuta kuin SAMKin omaa kirjastokorttia (kuten jonkin muun korkeakoulun tai jonkin kunnan korttia), ota kortti mukaasi kirjastoon ja sovi palvelupisteessämme kortin käyttämisestä.
Ajokorttia, Kela-korttia tms. ei voi käyttää kirjastokorttina.
Kirjaudu Finnaan
Finnassa voit uusia lainat, varata kirjoja, maksaa kirjaston maksuja ja tallentaa teosten tietoja.
- SAMKin opiskelijana kirjaudut Finnaan SAMK-tunnuksella.
- Vierailijana kirjaudut Finnaan sähköpostiosoitteellasi. Finna lähettää jokaisella kirjautumiskerralla kertakäyttöisen kirjautumislinkin sähköpostiisi.

Löydä luettavaa paikan päällä ja netissä
Kampuskirjastoistamme saat SAMKin koulutus- ja tutkimusalojen ammatillista ja tieteellistä aineistoa. Selaile kirjakokoelmaa paikan päällä tai netissä. Kirjat ovat aiheensa mukaan hyllyluokissa. Kun etsit tiettyä kirjaa, sen sijainnin ja lainatilanteen saat selville hakemalla Finnassa. Kun etsit aineistoa jostain aiheesta, kirjoita Finnaan aiheen mukainen hakusana. Neuvomme aineiston löytämisessä kirjastosta.
Suurin osa tiedonlähteistämme on netissä e-kirjoina, e-lehtinä, opinnäytteinä, verkkopalveluissa ja tietokannoissa. Finna tarjoaa linkit myös niihin.
Näin pääset verkkoaineistoihin
Finnassa on linkkejä sekä käyttöoikeudeltaan rajattuihin että vapaasti käytettäviin e-kirjoihin, e-lehtiin, tietokantoihin ja verkkopalveluihin.
Olemme hankkineet verkkoaineistoa erityisesti SAMKin opiskelijoiden käyttöön. Tällaista aineistoa samkilaiset voivat käyttää etsimällä aineiston linkin Finnassa ja kirjautumalla tarvittaessa SAMKin tunnuksella.

Lainaa, uusi ja palauta
Lainaa mistä kampuskirjastosta haluat – Porista, Raumalta, Huittisista tai Kankaanpäästä. Uusi ja palauta ajoissa ja vältä myöhästymismaksut.
Kirjaston säännöt
Lainaajana ja kirjaston käyttäjänä sitoudut noudattamaan kirjaston sääntöjä: laina-aikoja, hinnastoa ja SAMKin järjestyssääntöjä. Varsinkin omatoimiaikana, jolloin kirjastohenkilöstöä ei ole paikalla, tulee huolehtia siisteydestä ja järjestyksestä sekä antaa kirjastossa työskenteleville työrauha.
Lainaa
Lainaa kirjastokortillasi palvelupisteessä tai automaatilla. Eri aineistolla on eri pituisia laina-aikoja:
- lainakokoelman kirjat 28 päivää
- Porin kurssikirjat 7 päivää
- lehdet 7 päivää
SAMKin opiskelijat voivat lainata kampuskirjaston mukaan erilaisia laitteita kuten läppäreitä, taskulaskimia, digisanelimia ja kuvausvälineitä. Näillä on lyhyt laina-aika: muutamasta tunnista muutamaan päivään.
Uusi
Kirjastojärjestelmä lähettää automaattisesti muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä. Uusi lainasi Finnassa, Tuudossa, kirjastossa tai soittamalla meille. Lainaa voi uusia enintään vuoden ajan. Uusinta onnistuu yleensä, ellei muilla ole varauksia aineistoon. Lyhytlainoja ei voi uusia. Jos lainan erääntymisestä on kulunut yli kuukausi, sitä ei voi uusia.
Palauta
Palauta lainat johonkin kampuskirjastoomme. Kirjaston aukioloajan ulkopuolella voit palauttaa palautuslaatikkoon. Voit myös postittaa aineiston meille. Muista kampuskirjastoista poiketen Taidekoulun kampuskirjaston aineiston pyydämme kuitenkin palauttamaan suoraan kyseiseen kirjastoon.
Jos uusit tai palautat lainan erääntymisen jälkeen, sinulle kertyy myöhästymismaksuja, jotka näet hinnastosta alta. Eräpäivänä kirjaston sulkemisen jälkeen palauttamasi teos katsotaan palautetuksi erääntyneenä.
Lähetämme palautuskehotuksia sähköpostina. SAMKin opiskelijalle lähetämme viestit SAMKin sähköpostiosoitteeseen.
Huomaa, että asiallisiakin sähköpostiviestejä jää toisinaan roskapostisuodattimeen. Tämä koskee myös kirjastojärjestelmästä lähtenäitä viestejä. Roskapostikansio kannattaa tarkistaa. Toisinaan virheellinen sähköpostiosoite asiakastiedoissa tai postilaatikon täyttyminen voi estää viestin perille tulon. Sähköpostiongelmat eivät vapauta myöhästymismaksuista.
Jos lainaamasi aineisto on hukkunut tai vahingoittunut, ota yhteyttä kirjastoon.
Maksut
Voit maksaa kirjaston maksut verkkomaksuna Finnassa sekä kortilla paikan päällä Porin ja Rauman kampuskirjastoissa. Käteisellä et voi maksaa kirjastossa.
Varaa kirjoja
Voit varata kirjoja Finnassa ja kirjastossa. Kun varaat Finnassa, kirjaudu ensin. Hae sitten kirjan tiedot näyttöön. Mene kirjan omalle sivulle ja voit painaa varauspainiketta.
Kun kirja on saatavissa, kuljetamme kirjan valitsemaasi kampuskirjastoon noudettavaksi. Taidekoulun kirjastoon emme kuitenkaan valitettavasti voi toimittaa aineistoa, emmekä Taidekoulun kokoelmista muualle SAMKiin. Ilmoitamme sähköpostilla, kun voit noutaa kirjan. SAMKin opiskelijalle lähetämme viestit SAMKin sähköpostiosoitteeseen. Varattu aineisto odottaa lainaamista ilmoituksessa kerrotun ajan.
Varaaminen on maksutonta.
Lue e-kirjoja
Voit lukea e-kirjaa missä ja milloin vain kunhan laitteessasi on tarvittava sovellus. SAMKin kirjasto hankkii kurssikirjan e-kirjana aina, kun sellainen on saatavissa. Linkki e-kirjaan löytyy Finnasta. Osa e-kirjoista on vain samkilaisten käytettävissä ja osa vapaasti netissä kaikkien luettavissa.
Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetöitä voit lukea Theseus.fi-palvelussa.
Samkilaisten luettavissa on kymmeniä tuhansia e-kirjoja erilaisissa verkkopalveluissa. Moni e-kirja on luettavissa tietokoneen ja tabletin selaimella eikä vaadi sovelluksen asentamista.
Osa e-kirjoista ladataan omaan laitteeseen ja ne vaativat jonkin sovelluksen toimiakseen. Tietokoneeseen ja mobiililaitteeseen tarvitaan usein ohjelma Adobe Digital Editions, joka on tarkoitettu suojattujen e-kirjojen lukemiseen. Se on eri ohjelma kuin tavallisten pdf-tiedostojen lukemiseen tarkoitettu Adobe Reader.
E-kirjassa saattaa olla rajoitettu samanaikaisten lukijoiden määrää, käyttöaikaa, kopiointia ja tulostusta.
Erityisen hyvää puolestaan on sähköisten materiaalien saatavuus ja käyttö. Se on loistava juttu, kun voi lukea bussissa, sängyssä ja missä tahansa ilman että pitää kantaa useita kirjoja mukana. Siitä iso kiitos.
– opiskelijakyselyyn vastaaja

Jos aineistoa ei ole SAMKin kirjastossa
Ehdota hankintaa
Kerro meille huomaamistasi puutteista kokoelmissa. Saatamme löytää kaipaamasi julkaisun tai artikkelin verkkoaineistoistamme tai muista kirjastoista tai hankkia sen kokoelmaan. Hankimme mielellämme uutta, laadukasta, samkilaisten käyttöön sopivaa aineistoa.
Etsi artikkeli tai avoin julkaisu
Moni tutkimuslaitoksen, korkeakoulun, viranomaisen ja järjestön julkaisu löytyy avoimena julkaisuna netistä Finnan haulla tai googlettamalla. Kun kaipaat ulkomaista lehtiartikkelia, kokeile ensin hakea artikkelin nimellä näistä ja käänny kirjaston puoleen, ellet löydä artikkelia.
Lainaa toisesta kirjastosta tai kaukolainaa meidän kauttamme
SAMKin opiskelijat voivat lainata aineistoa kaupunkien ja kuntien kirjastoista kuten Satakirjastoista sekä muiden korkeakoulujen kirjastoista.
Voimme tilata muista kirjastoista aineistoa, jota ei ole SAMKin kirjastossa eikä kampuspaikkakunnan muissa kirjastoissa. Tätä kutsutaan kaukopalveluksi tai kaukolainaukseksi. Tällaista aineistoa voivat olla esimerkiksi korkeakoulujen opinnäytteet ja lehtiartikkelit. Kaukolainattuja opinnäytteitä voi toisinaan lukea vain kirjaston tiloissa ilman kotilainausmahdollisuutta.
finna.fi
Äänikirjoja lukemisesteisille ja saavutettavuus
SAMKin lukemisteisillä opiskelijoilla on mahdollisuus hyödyntää Celian palveluita. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa kuten äänikirjoina ja pistekirjoina.
Celian palvelut on tarkoitettu kaikille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Korkeakoulujen kurssikirjallisuus on lainattavissa ilmaiseksi.
Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä ottamalla yhteyttä lehtori Pasi Lehtoon. Yhteystiedot löytyvät henkilöhaulla. Liittymisen jälkeen saat käyttäjätunnuksen Celian verkkopalveluun ja pääset lainaamaan Celian kokoelmassa olevia kurssikirjoja.
Kun opiskelu päättyy
Opiskelun päätyttyä SAMKin sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus lakkaavat toimimasta ja kirjastoon tulee ilmoittaa toinen sähköpostiosoite. Muutkin yhteystiedot tulee päivittää.
Voit hyödyntää SAMKin kirjastoa opiskelusi päätyttyä. Voit asioida meillä, vaikka et ole SAMKin opiskelija. Voit lainata painettua aineistoa. Kirjaston hankkimien verkkoaineistojen käyttö sen sijaan vaatii yleensä SAMKin käyttäjätunnuksen ja on mahdollista vain SAMKin opiskelijoille ja henkilöstölle.
SAMKin tunnukseesi liittyvä Finnan tili lakkaa toimimasta. Ota halutessasi ajoissa opintojen aikana talteen Finnaan tallentamasi teosten ja hakujen tiedot. Voit jatkaa Finnan käyttöä kirjautumalla omalla sähköpostiosoitteellasi, kunhan olet ilmoittanut uudet yhteystietosi kirjaston asiakaspalveluun.