Lue ja lainaa

SAMKin kirjasto tarjoaa kattavasti painettua ja digitaalista aineistoa tekniikan, liiketoiminnan, terveyden, sosiaalialan, merenkulun ja kuvataiteen aloilta. Lainaamme aineistoa SAMKin opiskelijoille, henkilökunnalle ja vierailijoille.

Tervetuloa kirjaston asiakkaaksi

Hanki kirjastokortti

Lainausta varten tarvitset kirjastokortin, jonka saat ilmaiseksi kampuskirjastosta. SAMKin kirjastossa voit käyttää

 • SAMKin omaa kirjastokorttia
 • jonkin muun korkeakoulun kirjastokorttia
 • kaupungin tai kunnan kirjastokorttia

Jos haluat käyttää muuta kuin SAMKin omaa kirjastokorttia, ota kortti mukaasi kirjastoon ja sovi palvelupisteessämme kortin käyttämisestä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

 

Täytä kirjastokorttihakemus

Kirjaston asiakkaana sitoudut noudattamaan kirjaston sääntöjä: laina-aikoja, hinnastoa ja SAMKin järjestyssääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja vastaat kortilla lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta kannattaa ilmoittaa heti kirjastoon. Käsittelemme asiakastietoja tietosuojaperiaatteidemme mukaisesti.

Voit lähettää hakemuksen etukäteen kampuskirjastoomme:

 

Kirjaudu Finnaan, kun olet saanut kirjastokortin

Finnassa voit uusia lainat, varata kirjoja ja tallentaa teosten tietoja. Näet myös kirjaston asiakastiedoissa olevan osoitteesi. Ilmoita muuttuneet tiedot kirjastoon.

 • SAMKin opiskelijana kirjaudut Finnaan SAMK-tunnuksella. Kirjaudu sisään ja yhdistä aluksi kirjastokorttisi Finnan tiliin. Aseta lisäksi eräpäivämuistutus. Lue ohje Finnassa.
 • Vierailijana kirjaudut Finnaan kirjastokortilla. Kirjaudu sisään ja aseta Finnassa eräpäivämuistutus. Lue ohje Finnassa.

 

Löydä luettavaa paikan päällä ja netissä

Kampuskirjastoistamme saat SAMKin koulutus- ja tutkimusalojen ammatillista ja tieteellistä aineistoa. Selaile kirjakokoelmaa paikan päällä tai netissä. Kirjat ovat aiheensa mukaan hyllyluokissa. Kun etsit tiettyä kirjaa, sen sijainnin ja lainatilanteen saat selville hakemalla Finnassa. Kun etsit aineistoa jostain aiheesta, kirjoita Finnaan aiheen mukainen hakusana. Neuvomme aineiston löytämisessä kirjastosta.

Suurin osa tiedonlähteistämme on netissä e-kirjoina, e-lehtinä, opinnäytteinä, verkkopalveluissa ja tietokannoissa. Finna tarjoaa linkit myös niihin.

 

Näin pääset verkkoaineistoihin

Finnassa on linkkejä sekä käyttöoikeudeltaan rajattuihin että vapaasti käytettäviin e-kirjoihin, e-lehtiin, tietokantoihin ja verkkopalveluihin.

Olemme hankkineet verkkoaineistoa erityisesti SAMKin opiskelijoiden käyttöön. Tällaista aineistoa samkilaiset voivat käyttää etsimällä aineiston linkin Finnassa ja kirjautumalla tarvittaessa SAMK-tunnuksella. Vierailijat voivat hyödyntää aineistoa kirjastossa paikan päällä.

eMan

Lainaa, uusi ja palauta

Lainaa mistä kampuskirjastosta haluat – Porista, Raumalta, Huittisista tai Kankaanpäästä. Uusi ja palauta ajoissa ja vältä myöhästymismaksut.

 

Kirjaston säännöt

Lainaajana ja kirjaston käyttäjänä sitoudut noudattamaan kirjaston sääntöjä: laina-aikoja, hinnastoa ja SAMKin järjestyssääntöjä. Varsinkin omatoimiaikana, jolloin kirjastohenkilöstöä ei ole paikalla, tulee huolehtia yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä sekä antaa kirjastossa työskenteleville työrauha.

 

Lainaa

Lainaa kirjastokortillasi palvelupisteessä tai automaatilla. Eri aineistolla on eri pituisia laina-aikoja:

 • lainakokoelman kirjat 28 päivää
 • kurssikirjat 7 päivää
 • kurssikirjojen lyhytlainakappaleet yö- tai viikonloppulainaksi, palautettava aamulla, ei voi uusia
 • lehdet 7 päivää

SAMKin opiskelijat voivat lainata kampuskirjastosta riippuen erilaisia laitteita kuten läppäreitä, digisanelimia, kuulokkeita, vara-akkuja, kameroita, videokameroita, kuvausvaloja sekä sähköpyöriä. Näillä on lyhyt laina-aika: muutamasta tunnista muutamaan päivään.

 

Uusi

Finna muistuttaa lähestyvästä eräpäivästä, kun olet asettanut eräpäivämuistutuksen. Uusi lainasi Finnassa, kirjastossa tai soittamalla meille. Uusinta onnistuu yleensä, ellei muilla ole varauksia aineistoon. Lyhytlainoja ei voi uusia.

 

Palauta

Palauta lainat johonkin kampuskirjastoomme. Kirjaston aukioloajan ulkopuolella voit palauttaa palautuslaatikkoon. Voit myös postittaa aineiston meille. Muista kampuskirjastoista poiketen Taidekoulun kampuskirjaston aineiston pyydämme kuitenkin palauttamaan suoraan kyseiseen kirjastoon.

Jos uusit tai palautat lainan erääntymisen jälkeen, sinulle kertyy myöhästymismaksuja, jotka näet hinnastosta alta. Eräpäivänä kirjaston sulkemisen jälkeen palauttamasi teos katsotaan palautetuksi erääntyneenä.

Lähetämme palautuskehotuksia sähköpostina. SAMKin opiskelijalle lähetämme viestit SAMKin sähköpostiosoitteeseen.

Huomaa, että asiallisiakin sähköpostiviestejä jää toisinaan roskapostisuodattimeen. Tämä koskee myös kirjaston eräpäivämuistutuksia, palautuskehotuksia ja saapumisilmoituksia. Roskapostikansio kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Toisinaan virheellinen sähköpostiosoite asiakastiedoissa tai postilaatikon täyttyminen voi estää viestin perille tulon. Sähköpostiongelmat eivät vapauta myöhästymismaksuista.

Jos lainaamasi aineisto on hukkunut tai vahingoittunut, ota yhteyttä kirjastoon aineiston korvaamiseksi.

 

Maksut

Voit maksaa kirjaston maksut verkkomaksuna Finnassa sekä kortilla paikan päällä Porin ja Rauman kampuskirjastoissa. Käteisellä et voi maksaa kirjastossa.

Varaa kirjoja

Voit varata kirjoja Finnassa, kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse. Kun varaat Finnassa, kirjaudu ensin. Hae sitten kirja tiedot näyttöön. Mene kirjan omalle sivulle ja voit painaa varauspainikkeita.

Varauksesi on voimassa kaksi kuukautta. Kun kirja on saatavissa, kuljetamme kirjan valitsemaasi kampuskirjastoon noudettavaksi. Taidekoulun kirjastoon emme kuitenkaan valitettavasti voi toimittaa aineistoa. Ilmoitamme sähköpostilla, kun voit noutaa kirjan. SAMKin opiskelijalle lähetämme viestit SAMKin sähköpostiosoitteeseen. Varattu aineisto odottaa lainaamista viisi päivää.

Varaaminen on maksutonta kahta poikkeusta lukuun ottamatta:

 • Kampuskirjastosta toiseen tilatusta aineistosta veloitamme viiden euron toimitusmaksun asiakkaalta, joka ei ole SAMKin opiskelija eikä henkilöstöä.
 • Kampuskirjastosta toiseen tilatusta ja noutamatta jätetystä aineistosta perimme viiden euron maksun SAMKin opiskelijalta.

Lue e-kirjoja

Voit lukea e-kirjaa missä ja milloin vain kunhan laitteessasi on tarvittava sovellus. SAMKin kirjasto hankkii kurssikirjan e-kirjana aina, kun sellainen on saatavissa. Linkki e-kirjaan löytyy Finnasta. Osa e-kirjoista on vain samkilaisten käytettävissä ja osa vapaasti netissä kaikkien luettavissa.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetöitä voit lukea Theseus.fi-palvelussa.

Samkilaisten luettavissa on kymmeniä tuhansia e-kirjoja erilaisissa verkkopalveluissa. Moni e-kirja on luettavissa tietokoneen ja tabletin selaimella eikä vaadi sovelluksen asentamista.

Osa e-kirjoista ladataan omaan laitteeseen ja ne vaativat jonkin sovelluksen toimiakseen. Tietokoneeseen tarvitaan usein ohjelma Adobe Digital Editions, joka on tarkoitettu suojattujen e-kirjojen lukemiseen. Se on eri ohjelma kuin tavallisten pdf-tiedostojen lukemiseen tarkoitettu Adobe Reader. Tablettiin ja älypuhelimeen tarvitaan usein sovellus Bluefire.

E-kirjassa saattaa olla rajoitettu samanaikaisten lukijoiden määrää, käyttöaikaa, kopiointia ja tulostusta.

Erityisen hyvää puolestaan on sähköisten materiaalien saatavuus ja käyttö. Se on loistava juttu, kun voi lukea bussissa, sängyssä ja missä tahansa ilman että pitää kantaa useita kirjoja mukana. Siitä iso kiitos.

– opiskelijakyselyyn vastaaja

 

Saat alasi huippuaineistot käyttöön

Jos aineistoa ei ole SAMKin kirjastossa

Kerro meille huomaamistasi puutteista kokoelmissa. Saatamme löytää kaipaamasi julkaisun tai artikkelin verkkoaineistoistamme tai muista kirjastoista tai hankkia sen kokoelmaan. Hankimme mielellämme uutta, laadukasta, samkilaisten käyttöön sopivaa aineistoa.

Moni tutkimuslaitoksen, korkeakoulun, viranomaisen ja järjestön julkaisu löytyy avoimena julkaisuna netistä Finnan haulla tai googlettamalla. Kun kaipaat ulkomaista lehtiartikkelia, kokeile ensin hakea artikkelin nimellä näistä ja käänny kirjaston puoleen, ellet löydä artikkelia:

SAMKin opiskelijat voivat lainata aineistoa kaupunkien ja kuntien kirjastoista kuten Satakirjastoista sekä muiden korkeakoulujen kirjastoista.

Voimme tilata muista kirjastoista aineistoa, jota ei ole SAMKin kirjastossa eikä kampuspaikkakunnan muissa kirjastoissa. Tätä kutsutaan kaukopalveluksi tai kaukolainaukseksi. Tällaista aineistoa voivat olla esimerkiksi korkeakoulujen opinnäytteet ja lehtiartikkelit. Kaukolainattuja opinnäytteitä voi toisinaan lukea vain kirjaston tiloissa ilman kotilainausmahdollisuutta.

Äänikirjoja lukemisesteisille

SAMKin lukemisteisillä opiskelijoilla on mahdollisuus hyödyntää Celian palveluita. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa kuten äänikirjoina ja pistekirjoina.

Celian palvelut on tarkoitettu kaikille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Korkeakoulujen kurssikirjallisuus on lainattavissa ilmaiseksi.

Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa. Liittymisen jälkeen saat käyttäjätunnuksen Celian verkkopalveluun ja pääset lainaamaan Celian kokoelmassa olevia kurssikirjoja. Ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Kun opiskelu päättyy

Voit hyödyntää SAMKin kirjastoa opiskelusi päätyttyä. Voit asioida meillä, vaikka et ole SAMKin opiskelija. Lainaa vanhaan tapaan ja käytä kirjaston hankkimia verkkoaineistoja paikan päällä. Verkkoaineistojen etäkäyttö on mahdollista vain SAMKin opiskelijoille.

Opiskelun päätyttyä SAMKin sähköpostiosoite lakkaa toimimasta ja kirjastoon kannattaa ilmoittaa toinen sähköpostiosoite. Muutkin yhteystiedot kannattaa päivittää.

Myös SAMK-tunnuksesi ja siihen liittyvä Finnan tili lakkaavat toimimasta. Ota halutessasi ajoissa opintojen aikana talteen Finnaan tallentamasi teosten ja hakujen tiedot. Voit jatkaa Finnan käyttöä kirjautumalla kirjastokortillasi.

Anna meille palautetta

Anna palautetta

Löysitkö etsimäsi? Anna ruusuja tai risuja nettisivuistamme. Pyrimme alati kehittämään sivujamme, jotta voimme palvella käyttäjiämme paremmin. Siirry palautelomakkeeseen klikkaamalla alta.

Palautelomakkeeseen