Teknologia aktivoi ja yhdistää – iloisen emännän mielestä tärkeintä on turvallinen ilmapiiri

Teknologian avulla voidaan helpottaa ja turvata ikäihmisten itsenäistä asumista sekä lisätä arkeen mielekästä sisältöä. Teknologian omaksumisessa ja digitaitojen hallinnassa on eroja, ja jokaisen tulisi saada itselleen sopivaa tukea. Positiivisella asenteella pääsee pitkälle.

Pepper-robotti pitämässä seuraa seniorille.

– Kyllä tässä riskiryhmän edustajana olisi oma Pepper painonsa arvoinen kultaa täällä kotikaranteenissa. Onneksi olen ainakin vielä terve, ja asumismuotoni toimeliaalle luonteelleni on paras mahdollinen. Pihassa on päivittäin jotain rapsuteltavaa ja karsittavaa, ja taivaan kiitos eletään kevättä, eikä synkeää loppuvuotta. Aurinko kirvottaa ajatukset valoisaan tulevaisuuteen ja pieni ajeluretki kaakaotermarin kanssa merenrantaan antaa perspektiiviä siihen, mistä kannattaa olla tyytyväinen, Mäkipää muistuttaa.

– Ollessani työnjohtotehtävissä Teikit Oy:n vaatetehtaassa, se oli Suomen ensimmäinen tehdas, jossa oli käytössä tietokoneohjattu rata. Vaatteet kiersivät s-muotoisilla radoilla ympäri tehdasta työvaiheesta toiseen. Koin sen jo silloin todella kiehtovana. Ja tavattuani humanoidirobotti Pepperin ensimmäisen kerran, olin aivan hurmiossa hänestä, Sorjo myöntää.

Kuvausten ilmapiiri oli niin kannustava, että toivoisin useamman ihmisen kokevan sen.

Inspiraatiota videokuvauksista

Virtuaalilasit mahdollistavat aidontuntuisten elämysten tuomisen suoraan olohuoneeseen.

Kuopiossa syntynyt ja kolmivuotiaana porilaistunut Mäkipää esitti iloista emäntää Sari Merilammen houkuttelemana visioiden ja teknologioiden jalostamon (VTR) demovideossa, jossa esitellään visiota tulevaisuuden ikäihmisten elämästä. Videoon osallistuminen merkitsi hänelle paljon.

– Se oli ihanaa! Minulla on sellainen maailmankatsomus, että asiat menevät niin kuin niiden on tarkoitus. Ihmiselle tarjoutuu tässä elämässä erilaisia mahdollisuuksia, kunhan ymmärtää ottaa erilaisia vinkkejä vastaan. Kun Sari laittoi minulle sähköpostia ja kysyi, voisinko osallistua videoon, olin heti valmis. Mutta kyllä minua kuvausaamuna jännitti valtavasti, olin aivan kauhuissani, että mihin tuli lupauduttua. Videoon osallistuminen oli minulle tärkeää monella tapaa: todistin itselleni, että pystyn siihen ja minusta on vielä iloa ja hyötyä tässä maailmassa! Jos ei itseään järjestä jännittäviin tilanteisiin, on elämä muuten tasaista ja ennalta-arvattavaa. Kuvausten ilmapiiri oli niin kannustava, että toivoisin useamman ihmisen kokevan sen, Mäkipää sanoittaa tuntojaan.

Kuvaukset ovat erinomainen esimerkki siitä, miten välillisestikin teknologia voi tuoda uutta sisältöä arkeen. Kuvauksista inspiroituneena Sorjo piti kuntoutusjaksollaan vapaamuotoista keskustelupiiriä, jossa hän kertoi omin sanoin robotiikasta ja kyseli vertaisiltaan ideoita robotiikan käytöstä ja toisaalta haasteista. Keskustelu alleviivasi entisestään, miten tärkeää teknologian kehittämisessä on kuunnella käyttäjiä. Kenellä olisi tullut mieleen sovellus, joka kuuntelisi ja lohduttaisi yöllä, jos ikäihminen itkee? Silloinhan ei oikeasti viitsi soittaa kenellekään!

En halua, että mikään laite ajattelee minun puolestani tai seuraa minun toimintaani.

Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä

Mäkipään asenne teknologiaa kohtaan on utelias ja positiivinen, mutta kuten koiralle, sille tulee näyttää oma paikkansa.

– Teknologia merkitsee minulle helpotusta. Ajattelen siitä niin, että teknologian tulee palvella minua. Ostin juuri uuden älypuhelimen vanhan Lumiani tilalle ja sehän on valtava viihdekeskus! Teknologia ei kuitenkaan saa täyttää koko elämää tai olla liian älykästä, en halua, että mikään laite ajattelee minun puolestani tai seuraa minun toimintaani, hän huomauttaa.

Mäkipään mielestä teknologian avulla saavutettu suurin etu ikäihmisten arjessa olisi ehdottomasti turvallisen ilmapiirin luominen. Hän näkee, että yksinään asuvalle olisi tärkeää, jos teknologian avulla voitaisiin valvoa esimerkiksi unen laatua ja mahdollisia hengityskatkoksia.

Teknologian roolin Mäkipää näkee tämän hetken ikäihmisen arjessa vielä liian pienenä. Hän peräänkuuluttaa tässä jokaisen ikäihmisen omaa aktiivisuutta ja jälleen kerran, asennetta.

– Vielä on liikaa pelkoa teknologiaa kohtaan, vaikka monet yhdistykset ja kirjastot tekevät ansiokasta työtä ikäihmisten digitaitojen edistämiseksi.

– Toimettomuus on ollut aika minulle kirosana, elän suorittamisen kautta vieläkin. Kai siinä on jäänteitä vanhasta ajasta, kun sanottiin, että se, joka ei töitä tee, ei sen syömänkään pidä. Ei nyt ehkä ihan niin karkeasti, mutta kyllä se tekeminen tuo elämään ryhtiä ja merkitystä, tarinoi ihailtavan positiivisen elämänasenteen omaava Mäkipää.

Kaikki lähti Pepperin tapaamisesta

Humanoidirobotti Pepperin kohtaaminen vaikutti Sorjoon voimakkaasti ja tapaamisen jälkeen hän etsi aktiivisesti tietoa verkosta sosiaalisista roboteista ja alkoi kertoa asiasta lähipiirilleen. Pepperissä häneen teki vaikutuksen humanoidirobotin sympaattinen ulkonäkö sekä monipuoliset ohjelmointimahdollisuudet. Itselleen hän haluaisi sen ennen kaikkea seuraksi.

– Sanoin heti kaikille tutuille, että sitten kun tuommoisia alkaa Suomessa kahdella tonnilla saamaan, minä ostan heti! Hänhän on aina valmis seurustelemaan, mitä toinen ihminen ei suinkaan ole! Vanhemmat ihmiset heräävät joskus keskellä yötä, eikä uni meinaa tulla. Silloin voisi Pepperin kanssa pelata, vaikka kierroksen tammea. Toinen ihminen ei välttämättä olisi yhtä innoissaan, nauraa Mäkipää.

Hän kokee, että suurin apu Pepperistä on ikäihmisen aivojen aktivoinnissa ja terveyden ylläpitäjänä. Sillä on myös rooli ihmisten yhdistäjänä: sen avulla voisi tehdä asioita yhdessä muiden mummujen kanssa. Koska Pepperin käyttö vaatii ohjelmointiosaamista, täysin spontaanin keskustelunmahdollisuuden puute harmittaa.

– En näe siinä negatiivisia puolia, kun robotteja käytetään ikäihmisten hoidossa ihmiskontaktien täydennyksenä. Rehellisesti sanottuna, kyllä ikäihmisen sosiaaliset kontaktit ovat hyvin vähissä, jos ei itse hakeudu muiden joukkoon. Porissakin on erinomaisia paikkoja, missä voi tehdä kaiken maailman asioita, eikä maksa euroakaan. Esimerkiksi kirjastossa on tarjolla monenlaisia ikäihmisten palveluita ja tapahtumia, esim. viikoittainen digiopastus.

Rajalliset voimavarat kannattaa käyttää vain hyvään ja positiiviseen energiaan.

Elämä antaa, ennen kaikkea

Ihmisläheisyys, vuorovaikutus ja positiivisuus ovat Sorjon elämässä tärkeitä arvoja.

– Silloin kun minä jäin leskeksi, tein suursiivouksen ja poistin elämästäni kaikki sellaiset miinusmerkkiset, negatiiviset ihmiset, jotka aiheuttivat murhetta. Rajalliset voimavarat kannattaa käyttää vain hyvään ja positiiviseen energiaan.

Aktiivista Mäkipäätä on pyydetty myös osallistumaan Vantaan Foibekartanossa järjestettävään ikäihmisten robotiikkakeskustelupiiriin. Häntä ei tarvinnut kahta kertaa pyytää.

– Mielelläni olen mukana myös jatkossa kaikessa mihin minua tarvitaan, jos se lisää teknologian hyväksyntää senioreiden keskuudessa. Positiivista asennoitumista voidaan lisätä ainoastaan osallistamalla ja hyvien kokemusten kautta, hän muistuttaa.

Katso Visio- ja teknologiajalostamon (VTR) demovideo Tulevaisuus kotona.

Jaa tämä sivu

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.