Yliopettaja Heikki Haaparanta edistää digitalisaation ilosanomaa

– Aika porilainen oon, Noormarkussa kasvanut, Porin suomalaisessa yhteislukiossa käynyt lukion. Tai  satakuntalainen, koska Raumalla kävin opettajankoulutuslaitoksella opiskelemassa.

Näin aloittaa palveluliiketoiminnan osa-alueella vuoden alussa yliopettajana aloittanut Heikki Haaparanta kysyttäessä, kuka olet ja mistä tulet.

16.3.2020 | Teksti: Jani Wahlman | Kuva: Jani Wahlman

SAMKin digitaalisen palveluliiketoiminnan yliopettaja Heikki Haaparanta

Haaparannan uralla on kirjavasti toimintaa. Mies on toiminut luokanopettajana, projektipäällikkönä, kansalaisopiston rehtorina ja kehitysjohtajana kauppakorkeakoululla. Uran pisin työrupeama, kuukautta vajaa kuusi vuotta, oli Porin kaupungin tietohallintojohtajana ja ICT-yksikön päällikkönä. Haaparanta väitteli tohtoriksi 2008 tietotekniikan hyödyntämisestä, kohteena erityisesti perusopetuksen opettajat.

– Työelämän ulkopuolella olen perheen isä sekä crossfitin ja suunnistuksen parissa toimiva aktiivinen urheilija, mies kertoo.

Haaparanta on ollut perustamassa toiminnallisen harjoittelun joukkuekilpailua Yyteri Sandstormia, joka järjestettäneen toista kertaa tänä kesänä. Työn ohessa pyöritettävänä on ICT-alan konsultointiyritys kahden yrityskumppanin kanssa.

Digitalisaatio poistamaan tylsiä rutiineja arjesta

– Olen älyttömän innostunut uudesta. Täytyy hakea vielä oikeaa paikkaa ja roolia. Olen ollut vaikuttunut siitä, kuinka paljon SAMK on kehittynyt. Täällä on kaikki eväät viedä opetus- ja hankepuolta eteenpäin. Puitteet ovat kaikkinensa loistavat, Haaparanta kertoo.

YAMK-opintojen puitteissa palveluliiketoiminnassa tuodaan vahvasti esille digitaalisuutta. Opiskelijoille pyritään tarjoamaan entistä paremmat mahdollisuudet digitalisaation eteenpäin viemiseen.

– Näen, että asiat lähtevät liikkeelle henkilökohtaisesta kasvusta. Tähän täytyy antaa välineitä opiskelijoille.

Digitalisaatio on asia, joka haastaa organisaatioita tällä hetkellä – ja siinä nähdään paljon pelottaviakin puolia. Haaparanta kuitenkin toivoo, että kaikki suhtautuisivat siihen varauksellisen innostuneesti.

– Digitalisaatio muuttaa asioita paljon, mutta se on myös mahdollisuus katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Ja saada tylsiä rutiineja pois arjesta. Tässä on myös minun työni sisällöllinen ydin.

Panostusta kansainvälisiin hankkeisiin

– Tein 2003 Tampereen teknilliselle yliopistolle kansainvälisiä hankkeita ja olen ottanut sen tähän yhdeksi kärjeksi, kehittääksemme hanketoimintaa. Täällä tehdään jo tosi paljon ja se on yllättänyt minut positiivisesti. EU-rahoitteisiin hankkeisiin voimme mennä vieläkin enemmän mukaan, ja koota sitä kautta myös tutkimusryhmää ympärille, Haaparanta kuvailee.

Haaparannalle on tulossa myös opetusta ja hän odottaa opettamista pitkästä aikaa innolla. Uusina opetettavina asioina on tulossa ohjelmistorobotiikkaa, toimistoautomaatiota ja business intelligenceä sekä niiden tuomista työvälineiksi.

Mikäs mies Haaparanta on muuten, ja miten hän latautuu?

– Liikunta ja luonto lataavat. Olen toiminut nuorena partiossa ja nyt lämmitellyt uudelleen sitä harrastetta. Lempipaikkojani ovat Yyterinniemi ja Joutsijärvi – Mahtavia lähiluontoretkeilykohteita.

Haaparanta kuuntelee myös paljon musiikkia ja äänikirjoja (tieto- ja kaunokirjallisuutta, nyt työn alla Jo Nesbøn kirjat). Hän on kiinnostunut kielistä, nyt työn alla venäjän alkeet.

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Dialogia, digitalisaatiota ja verkostoyhteistyötä maaseutuyrittäjien työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden tueksi

Äskettäin päättyneen DIDIVE-hankkeen (Dialogia, digitalisaatiota ja verkostoyhteistyötä maaseutuyrittäjien työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden tueksi) tavoitteena oli maaseutuyritysten työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden kehittäminen tarvelähtöisesti. Tulokset ovat nyt nähtävissä tiivistetyssä muodossa kuvallisina infograafeina.
Naisopiskelija läppärin kanssa SAMK-kampus Porin kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

Digital Campus tarjoaa inspiraatiota verkko-opetukseen

Millaiset ratkaisut mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opetuksen? Millaiset käytännöt on havaittu toimiviksi? SAMKin julkaisusarjassa on ilmestynyt Digital Campus – ratkaisuja joustavaan oppimiseen. Se kertoo koulutuksen digitalisaation käytännön sovelluksista ja niiden edellytyksistä SAMKin Kuninkaisten digikampuksella.

Uusimmat uutiset

VTR-projektin videossa mobiilirobotti toimii pelastustehtävissä
| Teknologia

RoboAI-viikko: Virkistä ajatteluasi, jalosta mieltäsi

RoboAI-viikon näyttävästi perjantaina 13.marraskuuta päättävä VTR-seminaari toimii hankkeen loppuseminaarina, jossa käydään läpi keväällä 2018 alkaneen Visioiden ja teknologioiden jalostamossa (VTR) -hankkeen tuloksia. Keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta kaikki puheenvuorot esittelevät hankkeen aikana tehtyjä ja aikaansaatuja asioita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Meriklusteritilaisuus to 29.10.2020, tervetuloa mukaan paikan päälle SAMKin kampukselle Raumalle tai netin välityksellä! Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumiset ke 27.10. mennessä.

Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! Event is free of charge. Registration by 27 October.Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! ⛴ Program includes
- Case study of New Building Vessel M/S Aurora Botnia with presentations from Wasaline & Rauma Marine Constructions.
- Digitalisation assists towards less emissions - cases by #EfficientFlow and Traffic Management Finland.
- The energy efficient project portfolio of SAMK - Satakunta University of Applied Sciences. Here also the energy saving tool of SataMari project will be presented!

Event is free of charge. Registration by 27 October to elomake.samk.fi/lomakkeet/10967/lomakkeet.html

Venue: 1st floor auditorium, SAMK, Suojantie 2, Rauma, Finland
(max. 30 participants at the auditorium)
and ONLINE: hill.webex.com/meet/hekoivi
... See MoreSee Less

View on Facebook

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk

Järjestäjät, @MirkaLeino ja @MeriOlenius kannustavat yritysten edustajia osallistumaan VTR-seminaariin avoimin mielin. – Uskomme, että demot herättävät ajatuksia ja voivat synnyttää ratkaisuja yritysten ongelmiin. https://www.samk.fi/uutiset/virkista-ajatteluasi-jalosta-mieltasi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #vtr

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö