Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

16.5.2022 | Teksti: Sanna-Mari Renfors

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.

Rannikko- ja merellisissä kohteissa on ainutlaatuisia piirteitä, jotka tulee huomioida matkailun kehittämisessä. Tämä edellyttää alakohtaista ammattiosaamista. Matkailualan koulutuksessa tulee ymmärtää tälle toimintaympäristölle olennainen osaaminen ja omaksua entistä temaattisempi lähestymistapa opetussuunnitelmien kehittämisessä ja koulutustarjonnan lisäämisessä.

SAMKin Matkailun kehittämiskeskuksen koordinoimassa Erasmus+ -projektissa julkaistu uusi rannikko- ja merellisen matkailun eurooppalainen opetussuunnitelma yhtenäistää alan osaamisen Euroopassa. Opetussuunnitelma on laadittu kuuden eurooppalaisen korkeakoulun yhteistyössä tunnistettujen elinkeinon osaamistarpeiden pohjalta. Se tarjoaa ajankohtaisen tiedon ja osaamisen, joita tarvitaan alan haasteisiin vastaamiseksi ja merellisen toimintaympäristön mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Suomesta, Virosta, Latviasta, Hollannista ja Irlannista olevat korkeakoulut myös toteuttavat opetussuunnitelmaa yhdessä verkko-opetuksena. Opintojaksot pilotoidaan 1.9.2022-31.3.2023 välisenä aikana. Kaikki eurooppalaiset matkailualan opiskelijat ja elinkeinossa työskentelevät ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan opintojaksoille.

16.5.2022 | Teksti: Sanna-Mari Renfors

Lisää aiheesta

Purjeveneitä Airistolla / Sailboats at Airisto
| Matkailu

Itämeren vierasvenesatamat ovat itsessään vetovoimaisia matkakohteita

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta.
Krookan satama / Krookka marina
| Matkailu

Korona vei ihmiset vesistöjen äärelle – vesistömatkailun kasvu edellyttää uusia näkökulmia osaamisen kehittämiseen

Vesistöillä on suuri merkitys ihmisten vapaa-ajan viettopaikkana ja matkojen kohteena. Ihmiset ammentavat voimaa arkeen vesistömaisemasta. Vesistöt toimintaympäristönä tarjoavat puitteet mieleenpainuville elämyksille ja aktiviteeteille. Ne ovat myös olleet kauan osa paikallisten elämäntapaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen