YAMK-opinnäyte: Työturvallisuus ennen kaikkea

Insinööri (YAMK) -opiskelija Matti Lansi teki opinnäytetyön Arelle liittyen eri toimialojen tapaturmataajuuksien kehitykseen. Tapaturmataajuuksissa oli selkeitä eroja. Tapaturmataajuuslukujen ”taakse” katsottaessa esille tuli, että yrityksessä ei ole yhtä selkeää asiaa, joka vaikuttaa tapaturmataajuuslukuun.

Pienikin askel voi olla merkittävä työturvallisuuden kannalta.

Työturvallisuus on meille jokaiselle hyvin tärkeä asia. Meillä on oikeus saapua terveenä kotiin töistä. Miten tämä on mahdollista, riippuu hyvin monesta asiasta ja tekijästä. Tähän voi itse omalla toiminnallaan vaikuttaa, mutta tämä oma tekeminen ei ole yksin ratkaisu turvallisuuteen. Kaikille tämä oikeus ei ole myöskään itsestäänselvyys.

Tarkastellessa työturvallisuutta hieman laajemmin maailmanlaajuisesti, voi todeta, että erilaiset haasteet, kuten kehitysmaiden sosiaalijärjestelmän puute, lapsityövoiman käyttö ja vastaavat tekijät, voivat olla myötävaikuttamassa siihen, että kaikilla ei ole oikeutta tulla terveenä kotiin. Yksi työturvallisuuteen vaikuttava tekijä voi olla myös ilmastolliset haasteet. Myös erilaiset maailmanlaajuiset pandemiat voivat olla työturvallisuuden kannalta, mutta myös kansantalouden kannalta merkittävä uhka.

Digitaalisuus – uhka vai mahdollisuus tapaturmataajuuteen?

Työturvallisuuden kehitystä seurataan yleisesti seuraamalla tapaturmataajuuden kehitystä. Tapaturmataajuuden mittauksen yleisin tapa on jakaa sattuneet tapaturmat miljoonalla työtunnilla. Opinnäytetyössä tarkasteltiin muun muassa eri toimialojen tapaturmataajuuksien kehitystä. Tapaturmataajuuksissa oli selkeitä eroja ja yleisesti voi todeta, että rakennusalalla tapaturmataajuus oli suuri ja kuntasektorilla taas vastaavasti pieni.

Tapaturmataajuuslukujen ”taakse” katsottaessa esille tuli, että yrityksessä ei ole yhtä selkeää asiaa, joka vaikuttaa tapaturmataajuuslukuun. Yrityksessä analysoidaan hyvin tarkasti työturvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja halutaan nähdä myös juurisyyt, jotka ovat vaikuttamassa työturvallisuuteen. Samalla halutaan olla edelläkävijä monella eri osa-alueella ja hyödyntää käytössä olevia digitaalisia järjestelmiä ja kehittää myös uusia. Onko tämä oikea suunta ja pystymmekö tekemään näillä kehitysaskelilla entistä turvallisemman yrityksen? Olemmeko valmiit ottamaan ison askeleen eteenpäin? Onko vaarana, että unohdamme sosiaaliset kontaktit ja yhteydet digitaalisuuden myötä? Nämä kysymykset herättävät varmasti monenlaisia ajatuksia.

Opinnäytetyöhön liittyvässä henkilöstökyselyssä kysyttiin työturvallisuuden kehitykseen liittyvistä asioista kuten digitaalisista järjestelmistä, suojavälineistä ja henkilökohtaisista koulutuksista. Vastauksissa esille nousi selkeästi, että esimerkiksi henkilökohtaisesti saatava palaute ja henkilökohtaiset koulutukset ovat hyvin tärkeitä henkilöstölle. Digitaalisuus tulee olemaan osa tulevaisuutta, mutta tämä ei saa syrjäyttää henkilöiden sosiaalista kanssakäymistä.

Yrityksessä pystytään kehittämään työturvallisuutta työvälineitä, työskentelytapoja, ulkoisia vaaroja ja muita seikkoja tunnistamalla. Näiden kehityksessä digitaalisuus ja tietotekniikka ovat varmasti myös isossa osassa. Sosiaalisen kanssakäymisen arvostusta ei tule aliarvioida vaan ymmärtää se osana tätä työturvallisuutta.

Digitaalisuus suhteessa sosiaalisiin kontakteihin on varmasti myös monen nuoren mielessä. Olisiko ratkaisu ripaus digitaalisuutta ja ripaus sosiaalista kanssakäymistä se paras valinta?

Omilla, pienilläkin valinnoilla on suuri merkitys saapua terveenä kotiin töistä. Ohjeet ja niiden noudattaminen, työturvallisuushavainnointi ja toisistamme välittäminen ovat edesauttamassa meidän jokaisen turvallista työpäivää.

Pienilläkin teoilla on suuri merkitys.


Lisätiedot:

Matti Lansi
0405427681
matti.lansi@are.fi

Matti Lansin opinnäytetyö Tapaturmataajuuden sekä työturvallisuuden kehitys on tutustuttavissa SAMK-kampus Porin kirjastossa.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.