YAMK-opinnäyte: Lapset puheeksi -menetelmästä on tulossa osa Sastamalan varhaiskasvatuksen arkea

Ennaltaehkäisevä, pärjäävyyttä edistävä työ on välttämätöntä myös varhaiskasvatuksessa. Sosiaalialan YAMK-opiskelija Sari Viljanen on vastannut Sastamalan kaupungin toiveeseen saada Lapset puheeksi -menetelmä osaksi vanhemmille tarjottavaa tukea varhaiskasvatuksessa.

Pieni tyttö kuvattuna selin, hän pitää kädestä kahta aikuista.
Pixabay/Pexels

Keväällä 2022 tutkimuksellisessa kehittämistyössään Viljanen valmisti käyttöönottosuunnitelman Lapset puheeksi -menetelmän juurruttamiseksi Sastamalan varhaiskasvatukseen, jossa itsekin työskentelee vastuuopettajana.

Tutkimuksellisen kehittämistyön menetelmänä Viljanen käytti implementointia. Kirjallisuudesta hankitun teorian lisäksi tietoa Lapset puheeksi -menetelmästä ja sen käytöstä Viljanen hankki muun muassa haastattelemalla Oulun, Porin ja Huittisten kaupunkien lapsi- ja perhepalveluiden asiantuntijoita sekä tekemällä yhteistyötä Mieli ry:n ja PirSOTE-hankkeen asiantuntijoiden kanssa.

Sastamalan kaupunki sai käyttöönottosuunnitelman, jonka mukaisesti Lapset puheeksi -menetelmä on mahdollista ottaa osaksi varhaiskasvatuksen arjen työtä. Suunnitelmasta käy ilmi muun muassa menetelmän käyttöön vaadittava koulutustarve, kustannukset, johdon vastuu, tiedottamisen tärkeys sekä yhteistyön tulos kaupungin varhaiskasvatuksen Lapset puheeksi -menetelmäosaajien kanssa. Implementoinnin kehyksen (EPIS) kaksi viimeistä vaihetta, menetelmän juurruttaminen ja seuranta, jäivät kehittämistyön ulkopuolelle organisaation jatkotyöksi. Käyttöönotto tulee aloittaa Sastamalan varhaiskasvatuksessa mahdollistamalla henkilöstön laajamittainen Lapset puheeksi -menetelmäkoulutus.

Lapset puheeksi -menetelmätyöskentely on kehitetty lasten ja perheiden pärjäävyyden tueksi pienissä ja isoissa arjen muutoksissa ja haasteissa. Tutkimukset ovat osoittaneet Lapset puheeksi -menetelmän olevan näyttöön perustuva vaikuttava vanhemmuuden tuen menetelmä. Varhaiskasvatuksessa Lapset puheeksi -keskustelun avulla luodaan yhteistä ymmärrystä lapsesta ja hänen arkeensa vaikuttavista asioista. Tämän avulla perhe ja varhaiskasvatus voivat yhdessä löytää keinoja arjen sujumiseksi ja tukea lapsen kasvua parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätiedot:
Sari Viljanen
040 5549741
sari.viljanen@student.samk.fi
sari.viljanen@sastamala.fi Lapset Puheeksi

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.