Vuoden kansainvälinen opiskelija Christabel Fernando rakastaa Raumaa ja rakentaa siltoja kulttuurien välille

Aiemmin tänä syksynä järjestettiin ensimmäistä kertaa Satakunnan kansainvälisten osaajien foorumi, joka huipentui Satakunnassa asuvien osaajien palkitsemiseen. Vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi valittiin International Business -tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Christabel Fernando.

7.11.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen ja Pixabay

Christabel Fernando kirjastossa / Christabel Fernando in the library.

Vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi on valittu Christabel Fernando.

– Sain sähköpostin, että minut oli nimetty voittajaehdokkaaksi. Se oli jopa pieni shokki. En yhtään osannut odottaa palkitsemista, Christabel Fernando kertaa naurahtaen tunnelmiaan. Lopulta hän pokkasi foorumissa vuoden satakuntalaisen opiskelijan tittelin.

Sri Lankasta kotoisin oleva Christabel on asunut Raumalla nyt puolisentoista vuotta. Hän asuu yhdessä hoitokodissa työskentelevän aviomiehensä kanssa.

Christabel opiskelee International Business -tutkinto-ohjelmassa digitaalista markkinointia. Tällä hetkellä hän on työharjoittelussa Rauman kaupungilla. Hän iloitsee siitä, miten paljon Rauman kaupunki panostaa maahanmuuttajiin. Työnantajan kanssa on jo sovittu, että kun hän lopettaa harjoittelun, siihen otetaan joku toinen kansainvälinen harjoittelija.

Christabel sanoo intohimokseen auttaa muita kansainvälisiä opiskelijoita sopeutumaan SAMKin yhteisöön ja toimintatapoihin. Hän onkin jo auttanut useita kansainvälisiä opiskelijoita suomen opintojen ja mahdollisten työpaikkojen ääreen, jotta he jäisivät Satakuntaan.

”Haluan antaa panokseni tälle yhteiskunnalle”

– Oli vähän pelottavaa tulla Suomeen. Mutta nyt kun näen, mitä kaikkea meidän muualta muuttaneiden hyväksi tehdään, haluan myös antaa oman panokseni tälle yhteiskunnalle, hän sanoo.

Suomessa hän arvostaa erityisesti vakaata kansantaloutta sekä panostusta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmiin.

Christabelin mielestä hänen synnyinmaansa kulttuuri eroaa paljon suomalaisesta.

– Sri Lankan kulttuuri on todella avoin. Sinun ei tarvitse nähdä vaivaa tullaksesi osaksi kulttuuria, kulttuuri tulee luoksesi Sri Lankassa, hän sanoo hymyillen.

Uudessa asuinmaassaan hän kokee suurimmaksi haasteeksi kielen. Hän on opiskellut suomea ahkerasti, mutta kokee sen yhä vaikeaksi. Hän ei silti aio luovuttaa, koska ymmärtää edun, joka syntyy, kun osaa asuinmaansa kieltä.

Suomessa hän on päässyt kokemaan monia mielestään eksoottisia asioita.

– Olen ollut ystävieni kanssa metsässä poimimassa marjoja ja sieniä, se oli mieleenpainuvaa.

Toinen mieleenpainuva kokemus oli viime kesän lyhyt opiskelijavaihto Latviaan.

Lisää kulttuurista monimuotoisuutta SAMK-yhteisöön

Christabel toimii kansainvälisenä tutorina. Hän oli myös puhujana kansainvälisten opiskelijoiden orientaatioviikolla lukukauden alkaessa. Hän pitää sitä tärkeänä tapahtumana, koska se auttaa kansainvälisiä opiskelijoita tutustumaan suomalaisuuteen ja lisää kulttuurista monimuotoisuutta SAMK-yhteisössä.

– Oli kyllä vähän pelottavaa pitää puheenvuoro, kun siellä oli niin paljon ihmisiä. Mutta se jäi todella ainutlaatuisena kokemuksena mieleen, hän sanoo.

Hänen mielestään SAMKissa arvostetaan kansainvälisiä opiskelijoita.

– SAMK jopa palkitsee kansainvälisiä opiskelijoita stipendeillä, jos he ovat suorittaneet opintoja määräajassa ja kiitettävin arvosanoin, Christabel kiittelee.

Hän sanoo, että International Business -opinnoissa on järjestetty paljon ryhmätöitä, joita tehdessä on oppinut tuntemaan erilaisia ihmisiä erilaisista kulttuureista.

– Esimerkiksi joissakin kulttuureissa puhetyyli on kovempi ja se voi vaikuttaa oudolta sellaiselle, jonka kulttuurissa puhetapa on pehmeä. Työpaikalla toimitaan joka tapauksessa erilaisissa tiimeissä, joten on hyvä, että ryhmätöitä tehdään paljon myös opintojen aikana, hän sanoo.

Christabel sanoo menevänsä tunneillakin mieluusti istumaan tuntemattoman ihmisen viereen, jotta oppisi tuntemaan ihmisiä ja heidän kulttuureitaan.

”Jätä kaikki ajattelumallit ja stereotypiat kotimaahasi”

Christabel kehottaa kansainvälisiä opiskelijoita tulemaan Suomeen avoimin mielin.

– Jätä kaikki ajattelumallisi ja stereotypiat kotimaahasi. Tule tänne vain ihan uutena opiskelijana, hän kehottaa.

Hän muistuttaa, että vaikka mielessä olisikin erilaisia suunnitelmia, voi olla, että ne eivät toteudu.

– Asiat voivat mennä toisella tavalla kuin mitä olit ajatellut. Se voi johtua monesta syystä, vaikka erilaisesta kulttuurista. Itsellenikin on käynyt niin, eikä se haittaa.

– Kun on vieraassa maassa, on tärkeää astua kaikessa mahdollisessa pois omalta mukavuusalueelta. Silloin kokemuksesta saa eniten irti.

Millaisia tulevaisuuden haaveita vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi valitulla Christabelilla on?

– Rakastan Raumaa. Haluaisin jäädä tänne töihin, hän haaveilee.

Earth 3537401 1280

Kansainvälinen SAMK numeroina

  • 7162 tutkinto-opiskelijaa
  • 803 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa
  • 90 vaihto-opiskelijaa
  • 7 englanninkielistä AMK-tason tutkinto-ohjelmaa
  • 1 englanninkielinen YAMK-tason tutkinto-ohjelma
  • Yli 80 kansalaisuutta kampuksilla

 

7.11.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen ja Pixabay

Lisää aiheesta

Ryhmä kansainvälisiä opiskelijoita tutustuu teollisuusyritykseen.
| SAMK

SAMK vastaa työvoimapulaan – valtavasti kansainvälisiä osaajia tulossa työelämään

SAMKissa on systemaattisesti lisätty kansainvälisten tutkintojen määrää vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä opiskelijoita on 80:sta eri kansalaisuudesta.
Kaksi opiskelijaa kävelee kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

Kansainvälisten koulutusten haku päättyi – SAMKiin ennätysmäärä hakijoita

Haku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Yhteentoista hakukohteeseen tuli yhteensä yli 18 400 hakemusta yli 9 000 yksittäiseltä hakijalta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary