Vuoden kansainvälinen opiskelija Christabel Fernando rakastaa Raumaa ja rakentaa siltoja kulttuurien välille

Aiemmin tänä syksynä järjestettiin ensimmäistä kertaa Satakunnan kansainvälisten osaajien foorumi, joka huipentui Satakunnassa asuvien osaajien palkitsemiseen. Vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi valittiin International Business -tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Christabel Fernando.

Christabel Fernando kirjastossa / Christabel Fernando in the library.

Vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi on valittu Christabel Fernando.

– Sain sähköpostin, että minut oli nimetty voittajaehdokkaaksi. Se oli jopa pieni shokki. En yhtään osannut odottaa palkitsemista, Christabel Fernando kertaa naurahtaen tunnelmiaan. Lopulta hän pokkasi foorumissa vuoden satakuntalaisen opiskelijan tittelin.

Sri Lankasta kotoisin oleva Christabel on asunut Raumalla nyt puolisentoista vuotta. Hän asuu yhdessä hoitokodissa työskentelevän aviomiehensä kanssa.

Christabel opiskelee International Business -tutkinto-ohjelmassa digitaalista markkinointia. Tällä hetkellä hän on työharjoittelussa Rauman kaupungilla. Hän iloitsee siitä, miten paljon Rauman kaupunki panostaa maahanmuuttajiin. Työnantajan kanssa on jo sovittu, että kun hän lopettaa harjoittelun, siihen otetaan joku toinen kansainvälinen harjoittelija.

Christabel sanoo intohimokseen auttaa muita kansainvälisiä opiskelijoita sopeutumaan SAMKin yhteisöön ja toimintatapoihin. Hän onkin jo auttanut useita kansainvälisiä opiskelijoita suomen opintojen ja mahdollisten työpaikkojen ääreen, jotta he jäisivät Satakuntaan.

”Haluan antaa panokseni tälle yhteiskunnalle”

– Oli vähän pelottavaa tulla Suomeen. Mutta nyt kun näen, mitä kaikkea meidän muualta muuttaneiden hyväksi tehdään, haluan myös antaa oman panokseni tälle yhteiskunnalle, hän sanoo.

Suomessa hän arvostaa erityisesti vakaata kansantaloutta sekä panostusta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmiin.

Christabelin mielestä hänen synnyinmaansa kulttuuri eroaa paljon suomalaisesta.

– Sri Lankan kulttuuri on todella avoin. Sinun ei tarvitse nähdä vaivaa tullaksesi osaksi kulttuuria, kulttuuri tulee luoksesi Sri Lankassa, hän sanoo hymyillen.

Uudessa asuinmaassaan hän kokee suurimmaksi haasteeksi kielen. Hän on opiskellut suomea ahkerasti, mutta kokee sen yhä vaikeaksi. Hän ei silti aio luovuttaa, koska ymmärtää edun, joka syntyy, kun osaa asuinmaansa kieltä.

Suomessa hän on päässyt kokemaan monia mielestään eksoottisia asioita.

– Olen ollut ystävieni kanssa metsässä poimimassa marjoja ja sieniä, se oli mieleenpainuvaa.

Toinen mieleenpainuva kokemus oli viime kesän lyhyt opiskelijavaihto Latviaan.

Lisää kulttuurista monimuotoisuutta SAMK-yhteisöön

Christabel toimii kansainvälisenä tutorina. Hän oli myös puhujana kansainvälisten opiskelijoiden orientaatioviikolla lukukauden alkaessa. Hän pitää sitä tärkeänä tapahtumana, koska se auttaa kansainvälisiä opiskelijoita tutustumaan suomalaisuuteen ja lisää kulttuurista monimuotoisuutta SAMK-yhteisössä.

– Oli kyllä vähän pelottavaa pitää puheenvuoro, kun siellä oli niin paljon ihmisiä. Mutta se jäi todella ainutlaatuisena kokemuksena mieleen, hän sanoo.

Hänen mielestään SAMKissa arvostetaan kansainvälisiä opiskelijoita.

– SAMK jopa palkitsee kansainvälisiä opiskelijoita stipendeillä, jos he ovat suorittaneet opintoja määräajassa ja kiitettävin arvosanoin, Christabel kiittelee.

Hän sanoo, että International Business -opinnoissa on järjestetty paljon ryhmätöitä, joita tehdessä on oppinut tuntemaan erilaisia ihmisiä erilaisista kulttuureista.

– Esimerkiksi joissakin kulttuureissa puhetyyli on kovempi ja se voi vaikuttaa oudolta sellaiselle, jonka kulttuurissa puhetapa on pehmeä. Työpaikalla toimitaan joka tapauksessa erilaisissa tiimeissä, joten on hyvä, että ryhmätöitä tehdään paljon myös opintojen aikana, hän sanoo.

Christabel sanoo menevänsä tunneillakin mieluusti istumaan tuntemattoman ihmisen viereen, jotta oppisi tuntemaan ihmisiä ja heidän kulttuureitaan.

”Jätä kaikki ajattelumallit ja stereotypiat kotimaahasi”

Christabel kehottaa kansainvälisiä opiskelijoita tulemaan Suomeen avoimin mielin.

– Jätä kaikki ajattelumallisi ja stereotypiat kotimaahasi. Tule tänne vain ihan uutena opiskelijana, hän kehottaa.

Hän muistuttaa, että vaikka mielessä olisikin erilaisia suunnitelmia, voi olla, että ne eivät toteudu.

– Asiat voivat mennä toisella tavalla kuin mitä olit ajatellut. Se voi johtua monesta syystä, vaikka erilaisesta kulttuurista. Itsellenikin on käynyt niin, eikä se haittaa.

– Kun on vieraassa maassa, on tärkeää astua kaikessa mahdollisessa pois omalta mukavuusalueelta. Silloin kokemuksesta saa eniten irti.

Millaisia tulevaisuuden haaveita vuoden kansainväliseksi opiskelijaksi valitulla Christabelilla on?

– Rakastan Raumaa. Haluaisin jäädä tänne töihin, hän haaveilee.

Earth 3537401 1280

Kansainvälinen SAMK numeroina

  • 7162 tutkinto-opiskelijaa
  • 803 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa
  • 90 vaihto-opiskelijaa
  • 7 englanninkielistä AMK-tason tutkinto-ohjelmaa
  • 1 englanninkielinen YAMK-tason tutkinto-ohjelma
  • Yli 80 kansalaisuutta kampuksilla

Jaa tämä sivu

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.

Ryhmä valmistuvia opiskelijoita seisoo lavalla SAMK-screenin edessä.

SAMKissa vietettiin valmistumisjuhlaa 12.6.2024

SAMKissa vietettiin viime viikolla vuosittaista valmistumisjuhlaa eli publiikkia. Juhlaan oli kutsuttu kaikki lukuvuonna 2023–2024 SAMKista AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistuneet opiskelijat.

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.