Vaihto-opiskelu oli ainutlaatuinen ja kasvattava kokemus

Kolmannen vuoden sosiaalialan opiskelija Nea Kariluoto, 24, opiskeli syyslukukauden 2018 Sloveniassa ja on parhaillaan harjoittelussa Australiassa. Ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun lähteminen oli Nealle ehdoton asia jo ennen ammattikorkeakouluun pääsyä. Erityisesti uuden kulttuurin kokeminen, kansainvälistyminen ja kaveripiirin laajentaminen ulkomaille houkuttelivat hakeutumaan ulkomaille.

17.2.2020 | Teksti: Jenni Holmijoki, SAMKin opiskelija | Kuva: Nea Kariluoto, SAMKin opiskelija

Nainen istuu vanhan rakennuksen edustalla
Nea matkusti paljon vaihdossa olon aikana. Kuva on otettu Espanjasta vaihdon aikana.

Sosiaalialan opiskelijan vaihtokohteeksi valikoitui Slovenian pääkaupungin Ljubljanan yliopisto. Yliopisto on maansa suurin ja vanhin. Nea meni vaihtoon syksyllä 2018 ja palasi tammikuussa 2019. Yhteensä vaihtoaika oli neljä kuukautta, joka oli Nean mielestä juuri sopivan pituinen.

– Olin SAMKissa alani ensimmäinen, joka lähti opiskelemaan Sloveniaan. Sain paljon erilaista ammatillista näkökulmaa ja opin uutta. Vaihto oli kasvattava kokemus, joka antoi enemmän mitä siltä odotti.

Sloveniassa puhutaan sloveenia äidinkielenä. SAMKin puolelta tarjottiin mahdollisuutta lähteä maahan kolmen viikon kielikurssille ennen varsinaista opiskelun aloittamista.

– Sain SAMKista viestin, jossa tarjottiin kielikurssia noin 70 eurolla. Hintaan kuuluivat materiaalit.

Reissuja uusien ystävien kanssa

Nea odotti tapaavansa vaihdossa uusia ihmisiä ja kokevansa maan kulttuuria ja matkustamista lähimaihin. Sloveniassa hän sai kymmenen hengen kansainvälisen kaveriporukan, joka koostui eri maiden opiskelijoista. He matkustelivat yhdessä lähimaihin. Vaihdon aikana tuli nähtyä esimerkiksi Italia, Unkari, Bosnia-Hertsegovina, Montenegro ja Kroatia.

– Parilla kympillä pääsi matkustamaan maan pääkaupungista toisen maan pääkaupunkiin.

Nea oli tottunut Suomessa omaan rauhaan, eikä halunnut mennä vaihtoaikana usean opiskelijan jakamaan opiskelija-asuntolaan. Asunto Sloveniassa oli edullinen vuokra-asunto. Hän jakoi sen kahden opiskelijan kanssa, näistä toinen oli Saksasta ja toinen Japanista. Asunto ei tullut Erasmus vaihto-ohjelma kautta, mutta oli hintasuhteeltaan vastaava.

Opiskelu Sloveniassa toi hyvää vastapainoa Suomen opiskeluihin

– Menimme opiskeluissa syvälle yhteiskunnallisiin asioihin, kun Suomessa oli paljon käytäntöä ja ryhmätyöskentelyä. Kontaktitunnit olivat siellä enemmän luentomaisia kuin vuoropuheluja opettajien ja opiskelijoiden kanssa.

Nealla oli kuusi kurssia, joihin kuului opetusta noin yhdeksän tuntia viikossa. Opintojaksot koostuivat luennoista, yksilöesseistä ja loppuesitelmästä, joka tehtiin ryhmätyönä.

– Slovenian kulttuuri ei eronnut paljon Suomesta ja siksi ei tullut kulttuurishokkia. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja rentoja. Paikalliset lähestyivät helposti vaihto-opiskelijoita ja tulivat tutustumaan.

Nea halusi kokea eurooppalaisen Erasmus-vaihdon ja hakeutui siksi vaihtoon Sloveniaan.

– Halusin opiskelemaan mahdollisimman erilaiseen paikkaan kuin Suomeen. Harkitsin Italiaa ja Romaniaa, mutta Romania puuttui SAMKin vaihtoehdoista. Siellä ei ollut yhteistyökorkeakoulua ja päädyin lopulta Sloveniaan.

Nea oli jo ennestään hyvä puhumaan englannin kieltä, sillä hän oli asunut aiemmin pari vuotta ulkomailla.

– Ensimmäiset pari viikkoa olivat raskaampia, kun jouduin käyttämään niin paljon vierasta kieltä. Olin väsynyt siitä. Oma kielitaito parani kuitenkin todella paljon ja puhuminen oli helpompaa loppua kohden. Kielitaidon kannalta vaihtokorkeakoulu oli kannustava. Opettajat olivat kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä.

Mieleenpainuvimmat kokemukset vaihtoajalta kaveriporukan kanssa

Vuokrasimme auton ja lähdimme Montenegroon ja Kroatiaan. Kolmella ystävällämme oli sattumalta samana päivänä syntymäpäivä ja ajelimme Kroatian puolelle. Vuokrasimme Airbnb-asunnon, leivoimme yhteisen syntymäpäiväkakun ja kävimme kansallispuiston vesiputouksilla.

Kävimme myös muutamia kertoja juhlimassa baareissa, yökerhoissa ja opiskelija-asuntoloiden juhlissa. Opiskelijoilla oli oma bileasuntola, jossa oli monta kerrosta ja siipeä. Se oli täynnä opiskelijoita.

- Jos on yhtään sellainen tunne, että haluaa lähteä, niin kannattaa mennä. Ei pidä pelätä liikaa, että omat opinnot viivästyisivät tai että ei pärjäisi, sillä aina pärjää.

Harjoittelu kaukana Australiassa toi vastapainoa eurooppalaiselle vaihdolle

Nea on parhaillaan harjoittelussa Australian Gold Coast kaupungissa. Hän lähti sinne syyskuussa ja on siellä noin kaksi kuukautta.

- Olen töissä Gold Coast Recreation & Sport Inc. -organisaatiossa, joka tarjoaa virkistys- ja urheiluohjelmia erityistukea tarvitseville asiakkaille.

Harjoittelupaikkaan ei ollut haastattelua, vaan sinne lähetettiin motivaatiokirje, jonka perusteella paikkaan valittiin.

- Sain työpaikan opettajamme kautta, joka asuu pääasiasiassa Australiassa ja on välillä Suomessa paikan päällä opettamassa SAMKissa. Hän tuntee harjoittelupaikkani esimiehen, ja alaltamme lähtee vuosittain aina muutama opiskelija sinne.

Nea asui aluksi parin luokkakaverinsa kanssa yhdessä Airbnb-vuokra-asunnossa ja nyt hän asuu kahdestaan yhden luokkakaverinsa kanssa vuokra-asunnossa.

Australialaisilla on rento ote moneen asiaan

- Australian kulttuuri on myös aika samanlainen kuin Suomen. Täällä menevät vuodenajat eri tavalla. Nyt on kevät ja kohta mennään kesää kohden. Australialaisilla on todella rento ote kaikkeen ja ihmiset viettävät paljon aikaa ulkona. Luonto on todella erilainen ja paikka uniikki.

- Jatkan reissaamista harjoitteluni jälkeen. Olen noin kymmenen viikkoa reissun päällä. Tarkoituksena on vuokrata auto ja ajaa Australian kaupunkiin Melbourneen ja matkustaa sitten vielä Uuteen-Seelantiin, Balille ja tulla Suomeen takaisin joulukuussa.

Mukavuusalueelta poistuminen avaa uudet ovet

Ulkomaan harjoittelua ja vaihtoon lähtemistä pohtivalle Nea suosittelee tekemään molemmat, jos pitäisi valita niiden välillä.

- Halusin itse kokea autenttisen eurooppalaisen Erasmus-vaihdon ja tehdä harjoittelun jossakin kauempana.

- Itse olen kokenut, että pitäisi tsempata itseä enemmän ja uskaltaa heti alussa mennä juttelemaan kaikille. Loppua kohden voi kaduttaa, jos ei ole tehnyt niin, sillä aika on rajallinen. Kun on kiinnostunut paikallista ja heidän kulttuuristaan, saa paljon enemmän irti ja tutustuu heihin paremmin.

Nainen aurinkolaseissa ja shortseissa seisoo hiekkarannalla maton päällä

Nea Kariluoto

Sosiaalialan koulutusohjelma, SAMK

 

17.2.2020 | Teksti: Jenni Holmijoki, SAMKin opiskelija | Kuva: Nea Kariluoto, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Kuva espanjalaisesta isosta rakennuksesta.
| Liiketoiminta

Vaihto-opiskelijana saa uusia kokemuksia

Kolmatta vuotta International Business -koulutusohjelmassa opiskeleva Sanni Jaakkola oli syksyn 2019 Espanjan pääkaupungissa Madridissa, Universidad Rey Juan Carlosissa. Sannin aika ulkomailla ei ole pelkästään mennyt opiskelun parissa, vaan hän on ehtinyt myös matkustella.
Hanna Rinta-Hoiska seisoo kallion kielekeellä auringon paisteessa.
| Hyvinvointi ja terveys

Harjoittelu ulkomailla lisäsi rohkeutta ja itsenäisti

Sosionomiopiskelija Hanna Rinta-Hoiska pakkasi syyskuussa 2018 laukkunsa ja lähti kolmeksi kuukaudeksi harjoitteluun Espanjaan Fuengirolaan. Paikaksi valikoitui suomalainen päiväkerho.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html

Maritime Management is a Master’s degree programme for sea captains and marine engineers. Dmitry Chutchev completed the degree while simultaneously working as a captain on container ships. Read his story.
#maritimemanagement #mastersdegree #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/our-students-will-be-employed-a-captain-and-a-student-dmitry-chutchev-completed-his-masters-degree-while-at-sea/

Vaihto-opiskelu oli ainutlaatuinen ja kasvattava kokemus

Porin yliopistokeskuksessa toimivat Tampereen teknillisen yliopiston, Turun yliopiston, Tampereen yliopiston ja Aalto-yliopiston yksiköt sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos jatkavat Satakorkea-yhteistyön kehittämistä.

17.2.2020 | Teksti: Jenni Holmijoki, SAMKin opiskelija | Kuva: Nea Kariluoto, SAMKin opiskelija

Pyykillä
photo will be changed

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et auctor dolor, at porta urna. Maecenas vitae lorem est. Integer pulvinar vestibulum elit, sit amet commodo sapien ultrices sed. Nunc condimentum justo a pretium finibus. Ut iaculis dolor mauris, non vehicula velit scelerisque ut.

In hac habitasse platea dictumst. Duis eget ante nec risus hendrerit condimentum. Phasellus non augue sed risus auctor scelerisque. Donec a odio vel metus tempor rutrum. Aenean finibus orci justo, sed finibus purus facilisis scelerisque. In fringilla lacus sed magna pellentesque vehicula. Integer interdum porta elit sed tincidunt. Morbi venenatis purus sed eros bibendum pellentesque. Maecenas viverra lacus tellus, id tincidunt risus ultricies et. Donec dignissim felis et est rutrum, et malesuada nunc finibus.

Alaotsikko

  • Fusce magna arcu, cursus quis nulla nec
  • blandit malesuada velit
  • Curabitur mattis lectus sit amet tortor interdum pellentesque.
  • Duis non malesuada magna, at eleifend ante

Maecenas id commodo ex. Curabitur nec tempor mauris. Duis sagittis rutrum dui quis tempus. Aliquam erat volutpat. Mauris luctus scelerisque pretium. Donec enim orci, feugiat euismod sodales molestie, vestibulum id lacus.

Sed eget fringilla sem. Donec tristique tellus pulvinar sem lacinia, fringilla dignissim tortor porttitor. In nec nunc ac mi convallis pulvinar.

Proin fringilla nunc vitae magna bibendum, vitae sagittis diam pharetra. Nam non libero dolor. Nam mattis sapien vehicula sem cursus condimentum.

"Donec odio tellus, tincidunt feugiat dui egestas, fermentum blandit erat. Mauris at lectus vel mauris blandit tincidunt. Sed ultricies fermentum aliquet."

konffa

Tämä on kuvateksti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et auctor dolor, at porta urna. Maecenas vitae lorem est. Integer pulvinar vestibulum elit, sit amet commodo sapien ultrices sed. Nunc condimentum justo a pretium finibus. Ut iaculis dolor mauris, non vehicula velit scelerisque ut.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et auctor dolor, at porta urna. Maecenas vitae lorem est. Integer pulvinar vestibulum elit, sit amet commodo sapien ultrices sed. Nunc condimentum justo a pretium finibus. Ut iaculis dolor mauris, non vehicula velit scelerisque ut.

In hac habitasse platea dictumst. Duis eget ante nec risus hendrerit condimentum. Phasellus non augue sed risus auctor scelerisque. Donec a odio vel metus tempor rutrum. Aenean finibus orci justo, sed finibus purus facilisis scelerisque. In fringilla lacus sed magna pellentesque vehicula. Integer interdum porta elit sed tincidunt. Morbi venenatis purus sed eros bibendum pellentesque. Maecenas viverra lacus tellus, id tincidunt risus ultricies et. Donec dignissim felis et est rutrum, et malesuada nunc finibus.

kartta

Jälleen kuvateksti

In hac habitasse platea dictumst. Duis eget ante nec risus hendrerit condimentum. Phasellus non augue sed risus auctor scelerisque. Donec a odio vel metus tempor rutrum. Aenean finibus orci justo, sed finibus purus facilisis scelerisque. In fringilla lacus sed magna pellentesque vehicula. Integer interdum porta elit sed tincidunt. Morbi venenatis purus sed eros bibendum pellentesque. Maecenas viverra lacus tellus, id tincidunt risus ultricies et. Donec dignissim felis et est rutrum, et malesuada nunc finibus.

unsplash_5263605581e32_1-1400x933

Lisää kuvatekstiä

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et auctor dolor, at porta urna. Maecenas vitae lorem est. Integer pulvinar vestibulum elit, sit amet commodo sapien ultrices sed. Nunc condimentum justo a pretium finibus. Ut iaculis dolor mauris, non vehicula velit scelerisque ut.

In hac habitasse platea dictumst. Duis eget ante nec risus hendrerit condimentum. Phasellus non augue sed risus auctor scelerisque. Donec a odio vel metus tempor rutrum. Aenean finibus orci justo, sed finibus purus facilisis scelerisque. In fringilla lacus sed magna pellentesque vehicula. Integer interdum porta elit sed tincidunt. Morbi venenatis purus sed eros bibendum pellentesque. Maecenas viverra lacus tellus, id tincidunt risus ultricies et. Donec dignissim felis et est rutrum, et malesuada nunc finibus.

Ryhmä

Kirjoittaja

Ilkka Mäkinen
titteli

Kuvaus mahdollisesti lorem ipsum dolor sit amet purus facilis sceleris sed tincidunt. Morbi tincidunt risus.

17.2.2020 | Teksti: Jenni Holmijoki, SAMKin opiskelija | Kuva: Nea Kariluoto, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Avain, jossa on vihreä avaimenperä, jossa lukee Health.
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita

Sosiaali- ja terveysala saa pian uudenlaisia osaajia, hyvinvointianalyytikoita. Tehtävään voi pätevöityä ensi syksystä alkaen Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa. Hyvinvointianalyytikko tuntee hoitotyön käytännöt ja osaa lisäksi analysoida monenlaista dataa.
Avain, jossa on vihreä avaimenperä, jossa lukee Health.
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita

Sosiaali- ja terveysala saa pian uudenlaisia osaajia, hyvinvointianalyytikoita. Tehtävään voi pätevöityä ensi syksystä alkaen Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa. Hyvinvointianalyytikko tuntee hoitotyön käytännöt ja osaa lisäksi analysoida monenlaista dataa.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html

Maritime Management is a Master’s degree programme for sea captains and marine engineers. Dmitry Chutchev completed the degree while simultaneously working as a captain on container ships. Read his story.
#maritimemanagement #mastersdegree #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/our-students-will-be-employed-a-captain-and-a-student-dmitry-chutchev-completed-his-masters-degree-while-at-sea/