Vaihto Malesiassa näytti Iinalle uusia puolia maailmasta sekä hänestä itsestään
Kansainvälisen kaupan tradenomiksi opiskellut Iina Lindholm halusi kokea jotain aivan erilaista ja päätyikin Saksan sijaan opiskelijavaihtoon Malesiaan. Uusi kulttuuri ja elinympäristö vaativat totuttelua, mutta lopulta kokemuksesta tuli yksi hänen elämänsä ikimuistoisimpia.

Iina ehti vaihtonsa aikana matkailemaan ympäri Aasiaa, kuten Thaimaassa.
Kun SAMKissa alettiin puhua mahdollisuudesta lähteä opiskelijavaihtoon, alkoi Iina Lindholm miettiä mahdollisuuksia eri maiden välillä. Saksa oli heti vahvana ykkösenä, sillä kieli sujui jo entuudestaan ja olihan Saksa maanakin ihan kiinnostava
– Hetken aikaa olin jo hakemassa Saksaan, mutta sitten minulle iski sellainen ajatus, että haluan kokeilla jotain ihan erilaista. Lopulta löysin itseni Malesiasta, Penangin saarelta.

Penangin saarella sijaitseva Avatar puisto oli hieno kohde vierailla.
Kulttuurien välinen kuilu
Malesia sijaitsee Kaakkois-Aasiassa, joten kulttuurin erilaisuus ei tullut Iinalle yllätyksenä. Kaduilla näkyivät maan tuloerot selkeästi, sillä ympärillä oli vauraampien alueiden lisäksi köyhiä slummialueita. Yksi suurimmista eroista kulttuurissa oli uskonnon vahva läsnäolo arkielämässä. Koulussa ja muissa virallisissa paikoissa tuli peittää polvet sekä olkapäät ja kaduilla soi rukouskutsu useita kertoja päivässä. Toinen suuri ero oli yleinen hygieenisyys.
– Olihan se aluksi aika suuri shokki, kun useissa paikoissa vessanpönttöjen tilalla maassa oli vain pelkkä reikä. Mutta kyllä siihenkin aika nopeasti tottui.
Kulttuurishokki ei ollut kuitenkaan niin suuri kuin mitä Iina oli kuvitellut. Aluksi Malesian päässä vastassa ollut ”Mama Wendy” auttoi vaihto-opiskelijoita sopeutumaan uuteen ympäristöön. Aivan uudenlainen elinympäristö olikin lopulta vain rikkaus, ja se auttoi näkemään, kuinka hyvin asiat olivat kotona Suomessa.
Tasapaino opiskelun ja huvin välillä
Koska kontaktitunteja oli ainoastaan tiistai- ja keskiviikkoiltapäivisin, jäi muille vapaa-ajan aktiviteeteille paljon aikaa. Iinan käymät opintojaksot Malesiassa olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja luennot painottuivat opiskelijoiden ja opettajien väliseen keskusteluun ennemmin kuin pelkkään opettajan yksinpuheluun.
– Opetuksen taso siellä oli yhtä hyvää kuin Suomessa ja työmäärä opintojaksoa kohden aika lailla verrattavissa SAMKin työmääriin.
Vaihtoaika ei rajoittunut ainoastaan Malesiassa oleskeluun. Neljän ja puolen kuukauden aikana Iina matkasi Indonesiassa, Singaporessa, Thaimaassa, Kambodzassa ja joulu hurahti Balilla. Tietenkin reissattua tuli myös ympäri Malesiaa, esimerkiksi sukeltamisen ja Formulan katselun merkeissä. Vaihto-opiskelijoille ei ollut järjestettyä toimintaa, vaan kaikki matkat ja aktiviteetit olivat Iinan ja hänen ystäviensä itse järjestämiä.
– Vaikka vaihdon aikana tuli reissattua ympäri Aasiaa, paras asia oli silti oma henkinen kasvu. Se miten paljon opin itsestäni sekä muista kulttuureista oli jotain aivan käsittämätöntä. Jos jonkin vaiheen eläisin elämästäni uudestaan, niin se olisi vaihtoaikani Malesiassa.

Iina Lindholm
- Koulutusohjelma: kansainvälinen kauppa
- Kohde: Malesia, Penang-saari
- Vaihtokorkeakoulu: Universiti sains Malaysia
- Vaihto-oppilaita yhteensä noin 100, suomalaisia 13.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error