Työelämäjaksolta päivitystä opettajan työhön

Työelämäjaksolla opettaja on sovitun ajan työssä sellaisen alan organisaatiossa, jonka asioita hän normaalisti opettaa. Tarkoituksena on, että opettajalle ei järjestetä jaksolla mitään erityistä ohjelmaa, vaan hän menee mukaan organisaation arkeen ja toimintaan.

3.10.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Heini Korvenkankaan arkisto (yläkuva) ja Inna Saarinen (alakuva)

Kolme hymyilevää naista seisoo kivimuurin edessä.

Heini Korvenkangas (keskellä) työskenteli Suomenlinnassa muun muassa matkailuasiantuntija Milla Öystilän (vasemmalla) ja viestintäasiantuntija Paula Lappalaisen kanssa.

Ideana työelämäjaksossa on päivittää osaamista ja varmistaa, että opettaja on edelleen tietoinen kaikesta siitä, mitä kentällä tapahtuu.

Lehtorit Heini Korvenkangas ja Minna Kahala olivat vastikään ensimmäisillä viikon kestävillä työelämäjaksoillaan. Kokemus oli molempien mielestä todella hyvä.

Matkailualan lehtori Korvenkangas suoritti jakson Suomenlinnan hoitokunnassa.

– Oma toiveeni ja tavoitteeni oli löytää sellainen paikka, josta saan mahdollisimman erilaisia näkökulmia. Se toteutui. Pääsin tutustumaan turvallisuus-, asiakaspalvelu-, viestintä-, perehdytys- ja moneen muuhunkin näkökulmaan, hän sanoo.

Korvenkankaan kimmoke lähteä työelämäjaksolle oli päästä katsomaan, vastaako SAMKin opetus työelämän vaatimuksia.

– Oli hienoa huomata, että kyllä meidän opetuksemme vastaa työelämän tarpeisiin. Varsinkin nyt, kun opetussuunnitelmamme on uudistettu, hän sanoo.

Työpaikalla opitaan organisaation käytännöt

SAMK on tehnyt Suomenlinnan kanssa yhteistyötä ennen Korvenkankaan työelämäjaksoakin. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Suomenlinnassa oli opettaja työelämäjaksolla.

– Olin tuomassa omia näkemyksiäni ja ideoitani esiin esimerkiksi interpretaatiotyöpajassa. Pääsin myös mukaan Helsingin matkailuseminaariin, osallistuin kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen ja olin toisen asteen opiskelijaryhmän vierailulla matkassa mukana, hän kertaa monipuolista viikkoaan.

Korvenkangas sanoo haluavansa myös lisätä restonomien tunnettuutta; keitä nämä restonomit ovat ja mikä on heidän osaamisensa. Vaikka restonomeja on jo pitkään valmistunut, nimike on silti edelleen suhteellisen tuntematon.

Millaisia työelämätaitoja opiskelijat nykyään tai jatkossa sitten erityisesti tarvitsevat?

– Siihen on tylsä vastaus, mutta se vain pitää paikkansa. Täytyy olla ongelmanratkaisukykyä, kykyä hahmottaa kokonaisuuksia sekä vuorovaikutus, viestintä- ja empatiataitoja. Työpaikalla pystytään käytännön asioita opettamaan. Meidän tehtäväämme on valmentaa opiskelijat työskentelemään tietyllä alalla, Korvenkangas pohtii.

Osastotöihin sairaanhoitajaksi

Minna Kahala istuu tuolilla seinän vieressä.

Minna Kahala toimii SAMKissa hoitotyön lehtorina.

Hoitotyötä opettavan Minna Kahalan tausta on psykiatrisessa hoitotyössä. Hän oli työelämäjaksolla edellisellä työpaikallaan Harjavallan sairaalassa.

– Olin siellä osastotyössä sairaanhoitajana. Olin sekä aikuisten että nuorten akuuteilla vastaanotto-osastoilla, hän kertoo.

Hän sai tehdä erilaisia työtehtäviä todella monipuolisesti ja huomasi ikävöineensä potilastyötä.

– Minua ohjasivat omat entiset opiskelijani. Oli hieno nähdä, että he olivat löytäneet paikkansa työelämässä, hän sanoo.

Kahalan työelämäjaksolla käytiin useita keskusteluja, miten yhteistyö SAMKin ja Satapsykiatrian välillä on sujunut ja miten yhteistyötä voisi kehittää.

– Puhuimme paljon myös alan veto- ja pitovoiman merkityksestä, hän sanoo.

Korkeakoulu siltana työelämään

Hoitotyön kenttä on todella laaja eikä kaikkea siihen liittyvää työelämätietoutta ehdi millään opiskeluaikana opettamaan ja toisaalta omaksumaankaan. Opetussuunnitelma tarjoaa kuitenkin hyvän pohjan ja tulossa olevien täydentävien opintojen avulla voi kasvattaa osaamistaan. Työelämässä taidot ja tiedot karttuvat luonnollisesti lisää.

– Tärkeintä hoitotyössä on ihmisen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyvät taidot. Tulee olla uskallusta kuunnella ja olla läsnä. Ja sopeutua. Resilienssistä puhutaan nyt paljon, ja kyllä siihen liittyviä taitoja työelämässä tarvitaankin, Kahala luettelee.

Hän näkee SAMKin siltana työelämään.

– Meidän tehtävänämme on kuljettaa opiskelijat sinne työelämään. Ja meidän tulee itse tietää, mikä se todellisuus on siellä toisella puolella siltaa, hän sanoo.

3.10.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Heini Korvenkankaan arkisto (yläkuva) ja Inna Saarinen (alakuva)

Lisää aiheesta

TUKEE!-hankkeen osallistuja silittää maassa makaavaa koiraa.
| Hyvinvointi ja terveys

Kaikki tarvii joskus TUKEE!

TUKEE!-hanke syntyi ajatuksesta, jonka mukaan nuorten kuulemisella ja mukaan ottamisella omien palveluidensa kehittämiseen ja suunnitteluun voitaisiin luoda uudenlaista ja osallistavaa palvelukulttuuria.
Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

Uusimmat uutiset

Ihmisiä auditoriossa
| SAMK

SeAMK ja SAMK yhdistävät voimansa kolmanteen tutkimusfoorumiin Seinäjoelle

Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Satakunnan ammattikorkeakoulu järjestävät yhdessä kolmannen tutkimusfoorumin Seinäjoella. Tutkimusfoorumit saivat alkunsa korkeakoulujen yhteisestä OKM TKI Profit -hankkeesta kolme vuotta sitten.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin lehtori Seija Olli on ollut mukana työryhmässä, joka on saanut vuoden vaikuttavuustekopalkinnon Toimintakulttuuri-kategoriassa. SAMK onnittelee! 🌹 #katsetulevaisuuteen #hoitotyö https://vaikuttavuusseura.wordpress.com/2022/12/02/vuoden-vaikuttavuusteot-2022-on-valittu/

All in! 7 nuorta yritystä/ideaa kilpaili tänään All in Pitch -finaalissa. Aivan huikeita myyntipuheita toisen ja korkea-asteen opiskelijoilta! Meidän tuomareiden tehtävä ei ollut helppo. Onnea voittajille! #mysamk #nuoriyrittäjyys #yrityskiihdyttämö #entersatakunta #prizztech

SAMKin Porin kampuksen Galleria Taidekäytävän uusi näyttely on kuvataiteen opiskelijoiden Maiju Ruuskasen, Jenni Ahokiven ja Leevi Kämäräisen käsialaa. Näyttelyn nimi on Värikäs Väylä 🎨🖌️
https://www.samk.fi/uutiset/kuvataiteen-opiskelijat-tarjoavat-varikkaan-vaylan-kohti-joulua/

YAMK-tutkinto on mainio tapa edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja avaa erinomaisen urapolun - ”Maisterin tutkintonimike vahvistaisi tunnettuutta edelleen” #YAMK #uraseuranta #tasaarvo #vaalit2023
https://demokraatti.fi/kysely-yamk-tutkinto-avaa-hienon-urapolun-maisterin-tutkintonimike-vahvistaisi-tunnettuutta-edelleen