Tutkimuspäällikkönä tiedolla johtamisen ytimessä

SAMKin Tiedolla johtamisen keskus BICin vetäjänä toimii tutkimuspäällikkö Mikko Pakkasela, usealla eri alalla kokemusta kerryttänyt moniosaaja. Pakkasela luotsaa uutta keskusta hyödyntäen omaa osaamistaan datan monista muodoista ja käyttömahdollisuuksista. Nopeasti kehittyvä ala kiehtoo monipuolisuudellaan.

10.3.2022 | Teksti: Hanna Rissanen | Kuva: Veera Korhonen

Mikko Pakkasela SAMK kampus Porin aulassa.

Mikko Pakkaselan työhistoriaan mahtuu kokemusta sekä yrittäjyydestä että teollisuudesta – hän on työskennellyt niin prosessitekniikan, ohjelmistokehityksen kuin myös metallikoneistuksenkin parissa. Kiinnostus muutokseen ja asioiden kehittämiseen on ollut vahvasti läsnä aina. Etenkin ohjelmistokehityksessä työskentely opetti Pakkaselalle datan merkityksen, ja sen potentiaalin esimerkiksi yrityksen tuotetiedon hallinnassa.

Pakkasela on koulutukseltaan mediatekniikan insinööri ja tuotantotalouden diplomi-insinööri. Hänellä on aina ollut halu oppia uutta ja hyödyntää osaamistaan monin eri tavoin. SAMKissa hän aloitti elokuussa 2021 ohjelmistorobotiikka-aiheisen hankkeen projektipäällikkönä, ja tammikuun 2022 alusta alkaen hänet valittiin luotsaamaan uutta Tiedolla johtamisen keskus BICiä.

– Halusin tarttua haasteeseen, hypätä ”syvään päätyyn”, sillä näen tiedolla johtamisen tulevaisuuden näkymät vahvana. Mielenkiintoni digitaalisuutta kohtaan on vain kasvanut ajan myötä, ja BIC on hieno näköalapaikka alan ja oman osaamiseni kehittämiseen, Pakkasela kertoo.

Ajatustapojen uudistamista ja ratkaisujen etsimistä

Pakkaselaa kiehtoo erityisesti data ja sen visualisointi. Dataa on saatavilla valtavasti ja useista eri lähteistä, mutta olennaisen löytäminen ja liittäminen oikeisiin merkityksiin on avainasemassa. Tilanne voi kuitenkin olla haastava etenkin pienemmille yrityksille.

– Tiedolla johtaminen menee huimaa vauhtia eteenpäin ja mahdollisuuksia siinä on valtavasti. Etenkin pk-yrityksillä on rajalliset aika- ja osaamisresurssit seurata kehitystä, joten haasteena on pysyä mukana ja löytää omalle yritykselle sopivat ratkaisut, Pakkasela selvittää.

Tiedolla johtamisen keskus BICin tavoitteena ei ole tarjota täysin valmiita ratkaisuja, vaan olla yritysten osaava kehittäjäkumppani, joka sparraa ja esittelee saatavilla olevia menetelmiä ja työkaluja. Ajatustapojen uudistamista ja ratkaisujen löytämistä tukee keskuksen toiminnallinen asiantuntijaverkosto, joka toteuttaa niin hankkeita, tutkimusta kuin opetustakin.

– Mikäli pk-yrityksellä ei ole omia resursseja tiedolla johtamiseen ja sen työkaluihin perehtymiseen, on SAMKilla mahdollisuus yhteistyön kautta tarjota sopivaa palvelua mm. kehittämishankkeiden tai vaikkapa opiskelijoiden opinnäytetöiden muodossa. Toivon, että satakuntalaiset yritykset lähestyvät BICiä rohkeasti omien ratkaisua tarvitsevien haasteidensa kanssa, Pakkasela rohkaisee.

Satakunnasta tiedolla johtamisen edelläkävijä

Tiedolla johtamisen keskus BICin visiona on rakentaa Satakunnasta tiedolla johtamisen edelläkävijä. Asiantuntijoiden toiminnallinen verkosto keskittyy organisaatioiden kilpailukyvyn, tehokkuuden, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen. BIC-työkalupakkiin kuuluu monipuolista osaamista, pääteemoina tiedolla johtaminen, prosessien mallintaminen, ohjelmistorobotiikka, data-analytiikka, tekoäly, toiminnanohjaus ja digitaalinen kauppa.

10.3.2022 | Teksti: Hanna Rissanen | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Kannettava tietokone, jonka ruudulla dataa ja diagrammeja.
| SAMK

Uusi Tiedolla johtamisen keskus tuo kehittämisosaamista satakuntalaisten yritysten tarpeisiin

Satakunnan ammattikorkeakoulu on perustanut Tiedolla johtamisen keskuksen, jonka toiminta keskittyy organisaatioiden tehokkuuden, työhyvinvoinnin, tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Tavoitteena on tehdä Satakunnasta tiedolla johtamisen edelläkävijä.
Esiintymislavalla seisoo Jussi Bergman.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: Tiedolla johtaminen on jokaisen asia

– Pyrimme kertomaan terveystietojen toisiokäytöstä ja tiedolla johtamisesta niin, että kuka tahansa ymmärtää mistä puhutaan. Soteuudistuksen myötä hyvinvointialueita velvoitetaan tiedolla johtamiseen, joten kukaan terveydenhuollossa toimiva ei voi jatkossa välttyä terveystietojen hyötykäytöltä, kertoo tapahtumaa järjestävä SAMKin erikoistutkija Anu Holm.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html