Tutkimus: Ammattikorkeakouluilla merkittävä rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemissä

Seinäjoen ja Satakunnan ammattikorkeakoulut ovat julkaisseet syväluotaavan innovaatioekosysteemeihin liittyvän tutkimuksen. Kyseessä on vertaileva tutkimus Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemeistä.

Kuvituskuva.
Ekosysteemissä toimijat ovat keskenään riippuvuussuhteessa.

Ekosysteemissä toimijat ovat keskenään riippuvuussuhteessa.

Ensin puhuttiin yritysverkostoista. Sen jälkeen osaamiskeskuksista. Ne muuttuivat seuraavassa aallossa osaamiskeskittymiksi. Jossain vaiheessa mukaan tulivat teollisuuspuistot. Ja nyt puhutaan ekosysteemeistä. Ekosysteemi eroaa edellisistä siinä, että sitä ei voi rakentaa vaan se rakentuu. Ekosysteemissä toimijat ovat sellaisessa riippuvuussuhteessa keskenään, että jos yhtälöstä ottaa pois yhden toimijan, niin koko ekosysteemi kärsii merkittävästi.

Innovaatioekosysteemissä toimijoina ovat edelläkävijäyritykset, yrityshautomot, rahoitusinstrumenttien tarjoajat, korkeakoulut ja niiden tutkimusryhmät sekä julkiset toimijat erityisesti verotuksen ja lainsäädännön järjestäjinä.

Ammattikorkeakoulut ja edelläkävijäyritykset kehittävät opiskelijoista tulevaisuuden ongelmanratkaisijoita

Tutkimuksen mukaan kummallakin alueella on omanlaisensa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemi, jolla on historialliset lähtökohtansa. Kuitenkin ekosysteemit ovat samansuuntaisia ja myös ammattikorkeakoulujen osallistuminen ekosysteemin toimintaan ja tehdyt kehittämistoimet ovat samankaltaisia.

Ammattikorkeakoulun rooli on merkittävä kummallakin alueella. Tähän rooliin liittyvät sellaiset elementit kuin yhdistäminen, osaaminen, oppiminen, ennakointi ja tulevaisuuden sukupolvet. Opiskelijoita tulee valmistaa tulevaisuuden joustaviksi ongelmanratkaisijoiksi. Tässä tehtävässä avainasemassa ovat alueen edelläkävijäyritykset.

Ekosysteemin edelläkävijäyrityksillä on globaalisti sovellettavaa digitaalista osaamista ja siihen perustuvaa liiketoimintaa. Nämä yritykset houkuttelevat alueelle kansainvälistä asiantuntijuutta, osaamisintensiivistä liiketoimintaa ja investointeja digitaaliseen liiketoimintaan.

Tällaisia ekosysteemejä on Satakunnassa rakentunut erityisesti teknologiametallien, automaation ja robotiikan sekä meriteollisuuden ympärille.

Tutkimusjulkaisuun Ammattikorkeakoulun rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan innovaatioekosysteemissä pääset tutustumaan täällä: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020092575808

Jaa tämä sivu

Teoskuva Jesse Kitinojan teoksesta Kuvanveistäjän koti.

Samkilainen kasvo: Arkkitehti, tutkija ja kuvataiteen opiskelija Jesse Kitinoja mukana Mäntän kuvataideviikoilla

Jesse Kitinoja, joka on sekä arkkitehti että SAMKin tutkija ja kuvataiteen opiskelija, on tänä kesänä mukana yhdessä Suomen merkittävimmistä kuvataidetapahtumista, Mäntän kuvataideviikoilla.

SAMK on järjestänyt SuomiAreena-keskusteluja myös aiempina vuosina.

SAMK on mukana SuomiAreenassa

SAMK osallistuu 24.–27.6.2025 järjestettävään SuomiAreenaan. SAMKilla on Kansalaistorilla teltta, jossa on päivittäin vaihtuvia teemoja. Lisäksi SAMK on mukana järjestämässä keskustelua "Suomi elää Länsirannikosta".

Stella kokee, että on löytänyt tapahtuma-alalta oman juttunsa.

Tapahtuma-ala vei mennessään – Tapahtumakoordinaattoriksi restonomikoulutuksella

Stella Laiho valmistui joulukuussa 2022 restonomiksi (AMK) SAMKista ja toimii nykyään tapahtumakoordinaattorina SAMKissa. Restonomikoulutus loi hyvän pohjan työskennellä tapahtuma-alalla.