Tutkimus: Ammattikorkeakouluilla merkittävä rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemissä

Seinäjoen ja Satakunnan ammattikorkeakoulut ovat julkaisseet syväluotaavan innovaatioekosysteemeihin liittyvän tutkimuksen. Kyseessä on vertaileva tutkimus Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemeistä.

Kuvituskuva.
Ekosysteemissä toimijat ovat keskenään riippuvuussuhteessa.

Ekosysteemissä toimijat ovat keskenään riippuvuussuhteessa.

Ensin puhuttiin yritysverkostoista. Sen jälkeen osaamiskeskuksista. Ne muuttuivat seuraavassa aallossa osaamiskeskittymiksi. Jossain vaiheessa mukaan tulivat teollisuuspuistot. Ja nyt puhutaan ekosysteemeistä. Ekosysteemi eroaa edellisistä siinä, että sitä ei voi rakentaa vaan se rakentuu. Ekosysteemissä toimijat ovat sellaisessa riippuvuussuhteessa keskenään, että jos yhtälöstä ottaa pois yhden toimijan, niin koko ekosysteemi kärsii merkittävästi.

Innovaatioekosysteemissä toimijoina ovat edelläkävijäyritykset, yrityshautomot, rahoitusinstrumenttien tarjoajat, korkeakoulut ja niiden tutkimusryhmät sekä julkiset toimijat erityisesti verotuksen ja lainsäädännön järjestäjinä.

Ammattikorkeakoulut ja edelläkävijäyritykset kehittävät opiskelijoista tulevaisuuden ongelmanratkaisijoita

Tutkimuksen mukaan kummallakin alueella on omanlaisensa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemi, jolla on historialliset lähtökohtansa. Kuitenkin ekosysteemit ovat samansuuntaisia ja myös ammattikorkeakoulujen osallistuminen ekosysteemin toimintaan ja tehdyt kehittämistoimet ovat samankaltaisia.

Ammattikorkeakoulun rooli on merkittävä kummallakin alueella. Tähän rooliin liittyvät sellaiset elementit kuin yhdistäminen, osaaminen, oppiminen, ennakointi ja tulevaisuuden sukupolvet. Opiskelijoita tulee valmistaa tulevaisuuden joustaviksi ongelmanratkaisijoiksi. Tässä tehtävässä avainasemassa ovat alueen edelläkävijäyritykset.

Ekosysteemin edelläkävijäyrityksillä on globaalisti sovellettavaa digitaalista osaamista ja siihen perustuvaa liiketoimintaa. Nämä yritykset houkuttelevat alueelle kansainvälistä asiantuntijuutta, osaamisintensiivistä liiketoimintaa ja investointeja digitaaliseen liiketoimintaan.

Tällaisia ekosysteemejä on Satakunnassa rakentunut erityisesti teknologiametallien, automaation ja robotiikan sekä meriteollisuuden ympärille.

Tutkimusjulkaisuun Ammattikorkeakoulun rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan innovaatioekosysteemissä pääset tutustumaan täällä: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020092575808

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.