Tutkimus: Ammattikorkeakouluilla merkittävä rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemissä

Seinäjoen ja Satakunnan ammattikorkeakoulut ovat julkaisseet syväluotaavan innovaatioekosysteemeihin liittyvän tutkimuksen. Kyseessä on vertaileva tutkimus Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemeistä.

29.9.2020 | Teksti: Cimmo Nurmi | Kuva: CC

Kuvituskuva.
Ekosysteemissä toimijat ovat keskenään riippuvuussuhteessa.

Ensin puhuttiin yritysverkostoista. Sen jälkeen osaamiskeskuksista. Ne muuttuivat seuraavassa aallossa osaamiskeskittymiksi. Jossain vaiheessa mukaan tulivat teollisuuspuistot. Ja nyt puhutaan ekosysteemeistä. Ekosysteemi eroaa edellisistä siinä, että sitä ei voi rakentaa vaan se rakentuu. Ekosysteemissä toimijat ovat sellaisessa riippuvuussuhteessa keskenään, että jos yhtälöstä ottaa pois yhden toimijan, niin koko ekosysteemi kärsii merkittävästi.

Innovaatioekosysteemissä toimijoina ovat edelläkävijäyritykset, yrityshautomot, rahoitusinstrumenttien tarjoajat, korkeakoulut ja niiden tutkimusryhmät sekä julkiset toimijat erityisesti verotuksen ja lainsäädännön järjestäjinä.

Ammattikorkeakoulut ja edelläkävijäyritykset kehittävät opiskelijoista tulevaisuuden ongelmanratkaisijoita

Tutkimuksen mukaan kummallakin alueella on omanlaisensa digitaalisen liiketoiminnan ekosysteemi, jolla on historialliset lähtökohtansa. Kuitenkin ekosysteemit ovat samansuuntaisia ja myös ammattikorkeakoulujen osallistuminen ekosysteemin toimintaan ja tehdyt kehittämistoimet ovat samankaltaisia.

Ammattikorkeakoulun rooli on merkittävä kummallakin alueella. Tähän rooliin liittyvät sellaiset elementit kuin yhdistäminen, osaaminen, oppiminen, ennakointi ja tulevaisuuden sukupolvet. Opiskelijoita tulee valmistaa tulevaisuuden joustaviksi ongelmanratkaisijoiksi. Tässä tehtävässä avainasemassa ovat alueen edelläkävijäyritykset.

Ekosysteemin edelläkävijäyrityksillä on globaalisti sovellettavaa digitaalista osaamista ja siihen perustuvaa liiketoimintaa. Nämä yritykset houkuttelevat alueelle kansainvälistä asiantuntijuutta, osaamisintensiivistä liiketoimintaa ja investointeja digitaaliseen liiketoimintaan.

Tällaisia ekosysteemejä on Satakunnassa rakentunut erityisesti teknologiametallien, automaation ja robotiikan sekä meriteollisuuden ympärille.

Tutkimusjulkaisuun Ammattikorkeakoulun rooli alueellisessa digitaalisen liiketoiminnan innovaatioekosysteemissä pääset tutustumaan täällä: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020092575808

29.9.2020 | Teksti: Cimmo Nurmi | Kuva: CC

Lisää aiheesta

Tekoäly akatemian opiskelija tietokoneella.
| Opinnot ja opetus

Uudet akatemialaiset tositoimissa – projektioppiminen kehittää ryhmätyötaitoja ja innovatiivisuutta

Tekoäly Akatemia aloitti toimintansa syksyllä 2019. Mukana on kymmenkunta keväällä haastateltua toisen vuoden SAMKin IT-opiskelijaa. Opiskelijavalinnassa tärkeimpinä kriteereinä oli motivaatio, aikaisempi kokemus sekä pitkäjänteisyys.
Sähkölamppu mustalla taustalla ja matemaattisia algoritmejä valkoisena tekstinä
| Teknologia

SAMKin tutkijat tekivät matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia