Tulevaisuuden sairaala, älykkäästi sähköistyvä Satakunta ja kolme muuta hanketta toivat SAMKille EAKR-rahoituspotin

Satakuntaliitto jakoi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta viime viikolla kahdeksalle hankekokonaisuudelle. Satakunnan ammattikorkeakoulu on mukana viidessä hankkeessa. Niissä kehitetään äly- ja digiratkaisuja maalla ja merellä: terveyden- ja sairaanhoidossa, sähkömarkkinoilla ja merenkulussa.

Älykkäita hankkeita kuvituskuva pixabay

Esittelemme tässä hankkeet, joissa SAMK on mukana. Kirjoitamme niistä myöhemmin lisää – muun muassa siitä, miten sairaanhoito ja sähkönjakelu muuttuvat tulevaisuudessa ja mitä se merkitsee Satakunnalle.

SAMK toteuttaa kolmivuotisen Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeen, jossa rakennetaan avoin innovaatioalusta, digitaalinen palvelujärjestelmä, toimintamalli ja hyvät käytänteet tulevaisuuden sairaalaa varten. Innovaatioalustassa pilotoidaan ja demonstroidaan digitaalisen palvelujärjestelmän komponentteja Satasairaalan kliinisessä ympäristössä – käytännössä hankkeessa yhdistetään SAMKin RoboAI-laboratorio ja Satasairaalan living lab -toiminta, projektipäällikkönä Anu Holm. (570 000 € on koko hankkeen sama summa)

Tulevaisuuden sairaalan innovaatioalustaa tukee Satakunta DigiHealth -hankkeessa synnytettävä digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi. SAMK, Tampereen korkeakoulusäätiö sekä ammattioppilaitokset on mukana kolmevuotisessa Prizztechin luotsaamassa hankkeessa. Projektipäällikkönä SAMKissa on Sari Merilampi (900 000 €).

Älyä sähköntuotantoon ja merenkulkuun

Älykkäästi sähköistyvä Satakunta – älysähkö -hankkeessa vastataan työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmän visioimiin sähköjärjestelmien haasteisiin: miten sähköä tuotetaan ja käytetään älykkäämmin? Älykkään sähköjärjestelmän tulisi huomioida teknologian lisäksi muun muassa asiakkaiden, sähkömarkkinoiden ja lainsäädännön näkökulma. SAMK toteuttaa kolmevuotisen hankkeen yhteistyössä satakuntalaisten sähköyhtiöiden kanssa. Projektipäällikkönä on Meri Olenius (260 000 €).

Älykkään merenkulun testilaboratorio- eli Intelligent Shipping Technology Test Laboratory (ISTLAB) -hankkeen lähtökohtana on merenkulun yleinen digitalisaation, automaation ja autonomian lisääntyminen. Älykkäät väylät ja satamat, etäluotsaus ja etäohjattavien ja miehittämättömien laivojen asteittainen käyttöönotto ovat teknologinen murros, jonka ennustetaan aiheuttavan lähivuosina ja vuosikymmeninä mullistuksen koko meriklusteriin. SAMK toteuttaa hankkeen Maanmittauslaitoksen, Paikkatietokeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Hankkeen kotisivut: istlab.samk.fi/ Projektipäällikkönä on Meri-Maija Marva (350 000 €).

Skills4Growth: Sinisen ja vihreän kasvun edellyttämän osaamisen kehittäminen kansainvälisillä koulutushankkeilla -hanke vahvistaa Satakunnan kansainvälisiä verkostoja ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa eurooppalaisessa yhteistyössä. Sininen (mereen liittyvä) ja vihreä (vähähiilisyyteen liittyvä) kasvu on muuttanut kuluttajien tarpeita ja synnyttänyt uusia toimialoja. Alalle tulee kouluttaa yrittäjyyden ja liiketoiminnan osaajia kasvua ja kilpailukykyä tukemaan. Projektipäällikkönä on Sanna-Mari Renfors. Tämän hankkeen toteuttamisaika on muita lyhyempi, reilu vuosi maaliskuun alusta ensi vuoden toukokuun loppuun. (20 000 €)

Maakuntahallitus kohdensi EAKR-rahoitusta kahdeksalle hankekokonaisuudelle noin 3,3 miljoonaa euroa. Edellä esitellyt hankkeet saivat siitä 2 102 871 .

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.