Tukea teknologian käyttöönottoon sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita kannustetaan digitalisoimaan palveluitaan ja ottamaan käyttöön uutta teknologiaa. Tavoitteena on työn tehostaminen, asiakkaan parempi palvelu ja osallisuus. Kuulostaa hyvältä, mutta ongelmaksi muodostuvat usein niukat resurssit. Ei ole aikaa selvittää, minkälaisia teknologisia ratkaisuja olisi tarjolla ja mitkä olisivat sopivimpia saati, että olisi aikaa opetella niiden käyttöä.

2.11.2021 | Teksti: Mervi Vähätalo | Kuva: Pauli Valo

Hoitaja ottaa mobiilirobotin kaapista tarvikkeita.

Kiireessä odotetaan toimintavarmuutta. Valitettavasti teknologian kanssa on totuttava siihen, että päivitys tai virheilmoitus tulee juuri hankalimmalla hetkellä. Tällöin henkilöstö tai asiakas helposti tuskastuu ja uusi teknologinen laite tai sovellus jää käyttämättä. Entistä hankalampaa on, jos henkilöstön tai johdon asenne on lähtökohtaisesti teknologiakielteinen.

Vaikka uusia teknologisia laitteita otettaisiinkin käyttöön, niiden liimaaminen olemassa olevien prosessien päälle harvoin säästää työaikaa tai helpottaa työtä. Aikaa, intoa ja osaamista pitäisi olla myös työprosessien tarkasteluun eli siihen, miten teknologia ja digitalisaatio mahdollistavat työtapojen ja -prosessien muuttamista. Tällainen pohdinta ei tapahdu työn ohessa vaan vaatii aikaa yrityksille ja erehdyksille, ideointia ja arviointia.

 

Lähikuvassa hoitaja maski kasvoilla.

Lähtökohtana positiivinen asenne

Suurin resurssi teknologian käyttöönotossa tarvitaan asiakastyötä tekeville ammattilaisille. Silti myös johtajilla pitää olla aikaa perehtyä siihen, millaista tietoa teknologia tuottaa johtamisen tueksi ja miten he voivat sitä käyttää mm. resurssien allokoinnissa. Ennen kaikkea johtajilta vaaditaan myönteistä suhtautumista teknologian käyttöönottoon sekä innostusta, kannustusta ja kiinnostusta seurata ja kysellä miten henkilöstöllä teknologian kanssa menee.

Kaikki tämä on niin johtajille kuin ammattilaisillekin haasteellista, jos siihen ei ole totuttu. Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeessa asiantuntijana työskentelevä Mervi Vähätalo kertoo kuinka erilaiset hankkeet voivat olla teknologian käyttöönotossa avuksi mahdollistaen teknologiaan tutustumisen usein matalalla kynnyksellä.

– Hankkeiden puitteissa on helpompi tehdä ketteriä kokeiluita, saada tuntumaa uuden teknologian käyttöönottoon ja prosessien tarkasteluun sekä uuden toiminnan systemaattiseen arviointiin ja palautteen antamiseen laitteen kehittäjille. Usein hankkeissa on myös mahdollisuus irrottaa henkilöitä, jotka voivat tutustua teknologiaan tarkemmin ja jotka voivat toimia ns. tukihenkilöinä yksiköissä, toteaa Mervi.

Hankkeet voivat mahdollistaa siis alkuun pääsyn. Satakunnan ammattikorkeakoulussa on useita hankkeita, joissa tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä teknologiaan tutustumisessa ja sen käyttöönotossa.  Toimivan hyvinvointiteknologian edellytys on, että sitä kehitetään alusta alkaen monialaisesti ja yhteiskehittämisen hengessä, jolloin kaikkien siihen osallistuvien henkilöiden mielipide ja näkemys ovat arvokkaita. Näillä periaatteilla toimivat Satakunnan ammattikorkeakoulussa Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana lisäksi esimerkiksi, Digihealth, Diginepsy, TEKOS sekä Satakunta Testbed -hankkeet, jotka kaikki mahdollistavat teknologiakokeiluita sosiaali- ja terveydenhuollon ympäristöissä.

 

Lisätiedot:

Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi

Henna Kyhä, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi

Jenni Huhtasalo, erikoistutkija, projektipäällikkö, TEKOS- hanke
p. 044 710 3047
jenni.huhtasalo@samk.fi

 

Osallistuvien organisaatioiden logot.

2.11.2021 | Teksti: Mervi Vähätalo | Kuva: Pauli Valo

Lisää aiheesta

Mobiilirobotti Satasairaalan käytävällä.
| Teknologia

Mobiilirobotti autonomisena kuljetusrobottina – toimintoja optimoimalla kohti tavoitetta

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi jatkui kesän kynnyksellä Satasairaalassa. Edellinen testaus kuljetusrobotilla tehtiin samassa ympäristössä helmikuussa 2021. Kuljetusrobotin ohjelmiston päivityksen jälkeen huomattiin robotin toimintojen parantuneen ja testaus koettiin tarpeelliseksi uusia.
Minna Ampio kuvattuna Porin kirjurinluodolla.
| Hyvinvointi ja terveys

Datan avulla potilaalle parempaa hoitoa

Tulevaisuuden Sairaala -projektissa tehtävä tutkimustyö vaatii monialaista yhteistyötä, sillä datan analysointi vaatii ymmärrystä yksikön toimintatavoista. Satasairaalan hyvinvointianalyytikko Minna Ampio on tärkeä lenkki tekoälyn tutkimusryhmän vetäjän Anu Holmin ja tutkija-opettaja Juho Sallin tehokkaassa tiimissä.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html