Timo Mattila: Olemme täällä sitä varten, että meillä opiskelevat pärjäävät

Timo Mattila aloitti SAMKin opetuksen vararehtorin tehtävässä vuoden alussa. Johdettavaksi tuli monta uudenlaista aluetta. – On paljon uutta opeteltavaa, hän sanoo. Mutta oppiminen onkin Mattilan mielestä kiinnostavaa ja hyvin koukuttavaa. Mattilalla on myös yllättävä pahe.

31.1.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Timo Mattila opetuksen vararehtori SAMK.
Timo Mattila siirtyi opetuksen vararehtorin tehtäviin Palveluliiketoiminnan osaamisaluejohtajan paikalta.

Timo Mattila on pedagogiksi muovautunut juristi, jonka sydäntä lähellä on uusien ideoiden kokeilu ja toiminnan kehittäminen. Jotain hyvin olennaista hänestä kertoo myös tämä:
–  Me ollaan täällä sitä varten, että meillä opiskelevat pärjäävät työelämässä. Kun tajusin tämän 2000-luvun puolivälissä, on ollut paljon helpompaa oivaltaa oma tekemisensä ja roolinsa.

Millaisia mietteitä uudella vararehtorilla uuden pestin alkaessa?
Toivon, että oltuani kauan opetuksessa ja opetuksen hallinnon tehtävissä pystyn auttamaan vuoropuhelussa matriisin ja osaamisalueiden välillä. Välillä tuntuu, että puhutaan pikkuisen eri murteita. Johtajana pitäisi pystyä puhuttelemaan kaikkia ja tekemään selkeäksi se, mitä odotetaan.

Mikä sinua innostaa?
Kun tulin ensimmäistä kertaa esimieheksi, opin JET-koulutuksessa että työhyvinvointi on yhtä kuin tuloskunto. Eli se innostaa, kun koetaan, että meillä menee hyvin – sen jälkeen kun on tehty jotain uutta ja oltu ehkä epämukavuusalueella. Yleensä kun tehdään uudella tavalla, se sattuu aikansa.

Mikä SAMKissa on hienointa?
SAMK on mahdollisuus. SAMK on paras työpaikka, mitä minulla on ollut. Täällä itsensä ja oman ammattitaitonsa kehittäminen on mahdollista jokaiselle ja kun löydät itsellesi sydämenasian, voi olla, että siitä tulee koko SAMKin menestystarina.

Mitä ajattelet oppimisesta?
Se on kokoaikaista toimintaa. Ihminen oppii koko ajan. Meidän roolimme on se, että autamme asiakkaitamme tekemään töitä ja pedagogiikan ammattilaisten avulla oppimaan nopeammin kuin ilman ohjausta. Oppiminen jo sinänsä on tosi koukuttavaa, on tosi upeaa, kun huomaa, että alkaa oppia ja omat käsitykset muuttuvat.

Mihin haluat panostaa?
Me tiedämme, että nuorten määrä vähenee ja OKM (ministeriö) on linjannut, että meidän tehtävämme ei ole kouluttaa vain tutkinto-opiskelijoita, vaan esimerkiksi olla yritysten mukana heidän työntekijöidensä jatkuvassa kouluttamisessa.  Ammattikorkeakoulupäivillä viime toukokuussa opetusministeri sanoi, että miljoonan suomalaisen täydennyskouluttaminen ei ole kertasuoritus, vaan paradigman muutos. On meidän kaikkien asia pohtia, miten uudessa tilanteessa toimitaan. Miten meidän pitää kehittää omaa osaamistamme ja toimintamme?

Mikä ilahduttaa sinua joka päivä?
Kaikilla kampuksilla on mukavia ihmisiä ja tunnelma välitön. Ihmiset auttavat toisiaan, aina joku neuvoo ja ohjaa. Tuntuu, että ihmiset pystyvät aika hyvin sanomaan mitä mieltä ovat asioista.

Mikä pännii?
Luin viime vuonna kaikkien koulutusohjelmien itsearvioinnit. Se mitä olisin toivonut lukevani, oli rohkeampi katsominen niihin mahdollisuuksiin mitä on tämän talon ulkopuolella. Koko maailma pitää kouluttaa. Miten me siihen mahdollisuuteen tartumme? Sieltä löytyy taatusti meidän näköisemme markkinasegmentti, kunhan tunnistamme asiakkaiden tarpeet ja tartumme mahdollisuuksiin. Ensimmäinen askel kylmään veteen ei tunnu hyvältä, mutta vähitellen huomaa, että eihän se niin kylmää ollutkaan.

Mikä vararehtori muuten on miehiään? Miten lataudut?
Sanon aina, että olen jäätelöholisti… meikäläiselle tipaton tammikuu tarkoittaa, että en syö jäätelöä tai suklaata. Litra illassa menee kevyesti, mutta olen päättänyt vähentää. En oikein usko, että se tekee ihan pelkästään hyvää.

Meillä on muutaman lapsuudenkaverin kanssa treenirinki, jonka kesken laitamme viestiä, kun on tehnyt liikuntasuorituksen. Sitä sitten toiset fanittavat. Joka vuoden pääjuhla on Jukolan viesti, johon olemme osallistuneet lukioikäisistä lähtien. Tärkeintä ei ole vauhti, mutta on hieno olla siinä tunnelmassa, isot puitteet ja radat sopivan vaativia.

Liikunnasta 90 prosenttia teen puolisoni kanssa. Moni lenkki tehdään hiljaisuuden vallitessa, mutta se tekee hyvää aivoille ja auttaa laittamaan asioita perspektiiviin.

Mitä ihmisen pitää mielestäsi tehdä ainakin kerran elämässä?
Juosta maraton.

Lisää aiheesta

Rehtori Jari Multisilta seuraa ikkunan takana tapahtuvaa opetusta.
| SAMK

Uusi rehtori on yhteistyön siivittäjä ja ihmisten johtaja

SAMKin johtamisvastuu siirtyy Juha Kämäriltä uudelle toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisillalle. Multisilta on tätä ennen ehtinyt kuukauden verran tutustua taloon. – Käsitykseni SAMKista on näiden viikkojen aikana kirkastunut ja entisestään parantunut. SAMK on hyvin hoidettu ja hyvässä kunnossa. Täällä on innostunut tekemisen meininki, mikä näkyy ulospäin, mutta vielä paremmin sisältä katsoen, Multisilta sanoo.
SAMKin opiskelijoita käytävällä, SAMK-kampus Pori.
| Opinnot ja opetus

Opetus on asiantuntevaa: SAMKille useita kärkisijoja valtakunnallisessa opiskelijakyselyssä

SAMK on opetuksen asiantuntemuksessa Suomen paras ammattikorkeakoulu AMK-tutkintoon valmistuvien opiskelijoiden mielestä. Myös ylemmän AMK-tutkinnon opiskelijoiden yleinen opiskelutyytyväisyys on parasta koko Suomessa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen