Taijista rentoutta ja kuntoutusosaamista
SAMKissa on tänä syksynä voinut harjoittaa perinteistä kiinalaista kamppailulajia taijia. Pieni innostunut ryhmä on kokoontunut ohjaajansa Dan Wangin johdolla syyskuun alusta alkaen. Koko 24-liikkeen sarja on pian koossa.

Tutkimusten mukaan säännöllisellä taiji-harjoittelulla on rentouttava vaikutus, ja sillä voi esimeriksi edistää sydänterveyttä, saada helpotusta tuki- ja liikuntaelinvaivoihin ja parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa.
– Elämä on nykyisin hyvin nopeaa ja stressaavaakin – taijilla voi harjoittaa niin lihasvoimaa kuin tasapainoa ja mielen rentoutumista, Dan Wang vahvistaa. Dan Wang on SAMKissa vaihdossa oleva Beijing City Universityn fysioterapian opettaja. Fysioterapia on hyvä lähtökohta liikkeiden opettamiselle niin, että taijin harrastaja osaa suojella esimerkiksi polviaan vääriltä asennoilta.
Taijissa keskitytään asentoon, hengitykseen ja virtaaviin liikkeisiin. Kun yksi liike loppuu, toinen jo alkaa, ilman katkoksia. Taustalla ovat kamppailulajien liikkeet, mutta tässä SAMKissakin tehtävässä yang-tyylin taijissa liikkeet tehdään rauhallisesti.
Taijia tehdessä unohtaa muun
Yhteinen sävel SAMKin taiji-ryhmässä tuntuu olevan: taijia tehdessä unohtaa kaiken muun. Näin kertovat fysioterapian opiskelijat Jade Corneloup-Harczos, Fanny Poussou ja Itzel Butrón. Heidän mielestään taiji on hyvää mindfulness-harjoitusta samalla kun se on myös fyysistä harjoittelua.
– Tämä on hyvin rentouttavaa. Asioihin keskittyminen ja fokusoituminen on ollut minulle vaikeaa, se on helpottunut, Itzel Butrón sanoo.
– Minua pelotti, että olisin väsyneempi kun otin taijinkin ohjelmaan, mutta se onkin toisin päin, Jade Corneloup-Harczos toteaa.
Konetekniikan opiskelija Hannu Henttisen paino on pudonnut monta kiloa ja liikkumisesta on tullut rennompaa.
Myös fysioterapian opettaja Sirpa Jaakkola-Hesso kokee saaneensa taijista apua moneen.
– Olen nukkunut hyvin taijituntien jälkeen. Kehon hallinta ja tasapaino on parantunut, mikä näkyy liikkuessa. Taiji on vaikuttanut myös stressin- ja kivunhallintaan.
Lue lisää taijista kuntoutusmenetelmänä Fysioterapia-lehden jutusta.

Comprehensive Tai Chi and Rehabilitation opintojakso on osa Porin-kampuksella olevan Chinese Culture Centerin tarjontaa, ja se on ollut tarjolla kaikille avoimen ammattikorkeakoulun kautta.