Siirtohaulla SAMKiin

Saku Koskinen, kolmannen vuoden sähköinsinööriopiskelija, haki siirtohaussa muuttuneen elämäntilanteen takia SAMKiin opiskeltuaan ensin Hämeen ammattikorkeakoulussa. SAMK oli positiivinen yllätys ja avarsi sähköinsinöörin alaa yhä enemmän.

23.1.2023 | Teksti: Eevi Hiirikoski, SAMKin opiskelija | Kuva: Eevi Hiirikoski, SAMKin opiskelija

Saku poseeraamassa kameralle harmaa huppari päällä

Saku päätyi hakemaan SAMKiin siirtohaussa.

Matka Satakunnan ammattikorkeakouluun

Saku kertoo, että sähköinsinöörin koulutus kiinnosti häntä, sillä hänellä oli alan perustutkinto ja hän oli toiminut sähköasentajana jo useamman vuoden. Häntä kiinnosti korkeammalle eteneminen ja hän päätyi sitten hakemaan kotikaupunkinsa Hämeenlinnan ammattikorkeakouluun, eli Hamkiin. Hänen kumppaninsa sai kuitenkin opiskelupaikan SAMKista, joten Saku alkoi harkitsemaan siirtohakua.

– Olin opiskellut jo puolitoista vuotta, kun taas tyttöystäväni vasta aloitti, joten hänelle siirto ei olisi ollut vielä mahdollinen. Päädyimme siis ratkaisuun, että haen siirtoa SAMKiin.

Tammikuussa 2022 Saku aloitti opinnot SAMKissa ja on nyt opiskellut siellä pian vuoden. Hän kertoo, että SAMKiin siirtyminen oli ehdottomasti hyvä päätös, myös koulutuksen kannalta.

– Täällä on ehdottomasti laajempi opintojaksotarjonta ja enemmän suuntautumismahdollisuuksia sekä todella ammattitaitoiset opettajat. Onhan tämä myös isompi korkeakoulu kuin edelliseni.

Hän kertoo, että myös opiskelijaelämä on paljon vilkkaampaa Porissa, kuin Hämeenlinnassa.

– Pori on isompi kaupunki ja opiskelijoita on enemmän, joten tapahtumia on paljon enemmän ja opiskelijayhteisö on aktiivisempi.

Opiskelua pandemian aikana

Saku aloitti opinnot pahimman koronapandemian aikana, eikä myöskään siksi päässyt juuri edellisessä korkeakoulussa opiskelijaelämään kiinni. Hän kertoo, että esimerkiksi ryhmäytyminen ja kavereiden saanti oli hyvin hankalaa, eikä minkäänlaista toimintaa oikeastaan ollut. Nyt Porissa hän on päässyt nauttimaan haalarikansan yhteisöllisyydestä ja saanut paljon ystäviä.

Opinnot koostuvat sähköinsinööriopinnoissa suurimmaksi osaksi teoriasta.

– Toki on myös hieman käytännönläheisiä töitä laboratorioluokassa, jossa teemme erilaisia ohjelmointiharjoituksia ja testausta eri järjestelmillä.

Suuntautua voi SAMKissa joko sähkövoimatekniikkaan, automaatioon tai robotiikkaan. Saku on suuntautunut sähkövoimatekniikkaan. Alan työllistymismahdollisuuksista hän kertoo, että ne ovat hyvin laajat.

– Työllistyä voi joko teollisuuteen, robotiikkaan, rakentamiseen, automaatioon, tietoliikenteeseen, suunnittelupuolelle tai erilaisiin johtotehtäviin.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Tulevaisuudentavoitteina hänellä itsellä on toimia sähkösuunnittelijan tehtävissä, ja tätä hän onkin päässyt jo aloittamaan viime kesätyössään.

– Pääsin viime kesänä ensimmäistä kertaa kunnolla alan töihin, sillä aikaisemmin olen ollut töissä vain asentajana. Työ avarsi paljon alaa ja siitä olenkin saanut jo hyvän työkokemuksen tulevaisuutta varten.

Kyseessä on Karawatski Oy, eli sähkötekninen insinööritoimisto, joka on lähtöisin Naantalista. Saku kertoo, että työ on avannut hänelle jo alaa paljon.

– Toki myös esimiesasema ja johtaminen kiinnostaa, ja niihin toivottavasti etenen joskus tulevaisuudessa, hän vielä lisää.

Saku sanoo, että suosittelisi SAMKia ja alaansa ehdottomasti myös tuleville sukupolville.

– Minusta opintojaksoja ja suuntautumismahdollisuuksia on joka alalla runsaasti. SAMKin rakennus on viihtyisä ja opiskelijayhteisö ja toiminta on aktiivinen. Pori on myös kaupunkina mukava opiskelijalle.

Saku Koskinen 1

Saku Koskinen

  • ikä 25
  • kolmannen vuoden sähköinsinööriopiskelija
  • haki SAMKiin siirtohaulla Hämeen ammattikorkeakoulusta
  • suuntautuminen: sähkövoimatekniikka

23.1.2023 | Teksti: Eevi Hiirikoski, SAMKin opiskelija | Kuva: Eevi Hiirikoski, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Joonas istumassa meren ääressä kallion kivillä.
| Opinnot ja opetus

Sähkösuunnittelua ja automaatiota

22-vuotias porilainen Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
| SAMK

Insinöörikoulutus luo monia mahdollisuuksia: Sähköinsinööristä ydinvoimalan operaattoriksi

Janne Tommila valmistui sähköinsinööriksi SAMKista vuonna 2012 ja työskentelee tällä hetkellä Olkiluodon ydinvoimalassa vuoroinsinöörinä.

Uusimmat uutiset

Jenniina poseeraamassa tietokoneen äärellä.
| Opinnot ja opetus

Matkailualan monipuolisuus sai kiinnostumaan opinnoista

Jenniina Matinaho opiskelee toista vuotta matkailualan opintoja Porin kampuksella. Matkailualan opinnoista sai kiinnostumaan alan monipuolisuus sekä sen tarjoamat laajat työllistymismahdollisuudet.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html