Senior Fellow, merenkulkuneuvos Markku Mylly käyttää kokemustaan ja verkostojaan nuorten hyväksi

– Tämä on hieno ala, joka on antanut leivän lisäksi paljon elämyksiä ja mahdollisuuksia. Uskon, että kun nuori saa SAMKista hyvän opetuksen ja pohjan, se on vain itsestä kiinni, miten pitkälle urallaan pääsee, sanoo Mylly, joka on itsekin Rauman merenkulun kasvatteja.

30.10.2019 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Merenkulkuneuvos Markku Mylly on SAMKin uusin Senior Fellow.
Merenkulkuneuvos Markku Mylly on SAMKin uusin Senior Fellow.

Markku Mylly kertoo, että ensi keväänä tulee kuluneeksi 40 vuotta, kun hän valmistui silloisesta Rauman Merenkulkuoppilaitoksesta. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja Mylly on toiminut useissa merkittävissä merenkulkualan tehtävissä ja organisaatioissa.

Tapaan Markku Myllyn Raumalla, jossa hän on juuri puhunut EU:n meriturvallisuuden johtaville asiantuntijoille, työryhmälle, joka valmistelee ohjeistusta turvallisen ja ympäristöystävällisen merenkulun automaation testaukseen.

Autonomisten alusten käyttöönotto kansainvälisillä vesillä on mahdollista vasta, kun lainsäädäntö on voimassa.

– Pidin puheenvuoron sääntelyn tilasta ja miten IMO eli kansainvälinen merenkulun turvallisuutta hallinnoiva järjestö tässä työssä etenee. Kaikkien on hyvä tietää, mikä on IMO:n työryhmän rooli. Se ei ole tekemässä sääntelyä vaan antaa suuntaviivoja, miten säätelyssä edetään ja ottaa kantaa siihen, mitä asioita pitää ottaa huomioon, että turvallisuus, turvatoimet ja ympäristöasiat on huomioitu, Mylly kertoo.

Automaation aikakausi tulee, lainsäädäntöprosessi on pitkä

Merenkulun turvallisuuteen liittyvät yhteiset sopimukset ja lainsäädäntö ovat uuden edessä, kun perinteiseen tapaan ohjatuista aluksista ollaan siirtymässä automaation aikakaudelle. Nykyiset meriturvallisuusohjeet on tehty tavanomaista, miehitettyä alusliikennettä varten.

Raumalla kokoontunut työryhmä toimii EU-komission meriliikenteen digitaalisten palvelujen ja järjestelmien ohjausryhmän sisällä.

– Meidän työryhmämme tehtävä on katsoa, että EU:n ja kansainvälisen merenkulun ohjeistot ovat linjassa keskenään. Asioista pitäisi eri jäsenmaissa päästä yhteisymmärrykseen ennen kuin IMO:ssa ruvetaan tekemään lainsäädäntötyötä, joka on hyvin pitkä prosessi. Maailmanlaajuinen sääntely on hyvin tärkeä tällä alalla, Mylly toteaa.

Automaatio kuitenkin etenee ja se vaikuttaa monella taholla jo nyt ja näkyy myös opetuksessa. Vaikka autonomisten alusten käyttöönotto kansainvälisillä vesillä on mahdollista vasta lainsäädännön myötä, kansallisilla vesillä voidaan tehdä jo kokeiluja.

– Kokeiluja on tehty esimerkiksi Norjassa ja viime kesänä testattiin autonomista lauttaa Turun saaristossa. Se toimi ihan hyvin. Teknisesti autonomisia aluksia voitaisiin siis jo ottaa käyttöön.

Mentori ja luennoitsija

Merenkulkuneuvoksella on takanaan pitkä ja ansiokas kansainvälinen ura. Hänen asiantuntemustaan hyödynnetään edelleen monella taholla.

– Kontaktiverkostoni avulla pystyn avaamaan ovia muun muassa startup-yrityksille, jotta ne pääsevät alan markkinaan mukaan. Toimin myös mentorina nuorille korkeakouluopiskelijoille Sea Focuksessa, joka järjestää  mahdollisuuksia työskennellä merenkulun yritysten kanssa yhteistyössä tekemällä esimerkiksi erilaisia selvityksiä. Työ on kansainvälistä, Mylly kertoo.

Hän käy myös luennoimassa yliopistoissa eri puolilla maailmaa.

– On mukavaa työskennellä opiskelijoiden kanssa ja edistää heidän uraansa ja antaa näkemystä merenkulun kokonaisuudesta. Minulla on onnekseni käytännön merenkulkijan tausta. Yleensä alan yliopisto-opettajat ovat akateemisia, eikä heillä ei ole käytännön kokemusta.

Markku Mylly on iloinen voidessaan Senior Fellow’na osallistua myös SAMKin työhön.

– Nyt kun olen nähnyt miten SAMKissa opetus ja laitteet ovat kehittyneet, on hienoa olla mukana tukemassa nykyisiä ja tulevia merenkulun opiskelijoita.

 

Markku Mylly pitää Senior Fellow -luennon SAMKissa Raumalla 23.1.2020.

 

 

Lisää aiheesta

Lecturer Harri Ketamo in front of SAMK Campus Pori.
| Opinnot ja opetus

Senior Fellow Harri Ketamo: Tekoälystä opettajan assistentti

SAMKin Senior Fellow'ksi valittu oppivien tekoälysovellusten kehittäjä Harri Ketamo tekee parhaillaan Headai-yrityksensä kanssa kehitystyötä parantaakseen työmarkkinoiden ja koulutuksen kohtaamista. SAMKin kanssa testataan tekoälyä opettajan assistenttina.
Juha Puustinen, lääkäri, dosentti, SAMK Senior Fellow
| SAMK

Juha Puustisesta SAMKin Senior Fellow: Lääketieteen verkostot opiskelijoidenkin hyödyksi

Dosentti Juha Puustinen on toinen SAMKin tuoreista Senior Fellow’sta. Puustinen innostuu monialaisuudesta ja moniammatillisuudesta, tieteen tuottaman tiedon tuomisesta arkeen ja laaja-alaisesta ratkaisujen hakemisesta – aivan erityisesti vanhoille ihmisille ja heidän perheilleen.

Uusimmat uutiset

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Osallistu SAMK Yrittäjyyspäivän webinaariin ja inspiroidu yrittäjien tarinoista!

Ota seurantaan FB-tapahtumasivu ja käy ilmoittautumassa mukaan osoitteessa yrittajyyspaiva.samk.fi/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Haku KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteeksi on käynnissä. Osallistumalla saat osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. #hiilijalanjälki #rakentaminen #kohisten

https://bit.ly/3mw1mBm

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni