Merenkulkualan korkean tason tapaaminen Raumalla

Raumalla järjestetään korkean tason merenkulkualan tapaaminen lokakuun lopussa, kun Euroopan komission alainen asiantuntijaryhmä kokoontuu SAMKin Rauman-kampuksella.

23.10.2019 | Teksti: SAMK Viestintä | Kuva: Pekka Lehmuskallio

 

SAMK-kampus Rauma Merimäki veden takana

Raumalla saman pöydän äärellä ovat unionimaiden meriturvallisuuden johtavat asiantuntijat – koolla on EU komission meriliikenteen digitaalisten palvelujen ja järjestelmien korkean tason ohjausryhmän sisällä toimiva merenkulun automaation (MASS) työryhmä. MASS on lyhennys sanoista maritime autonomous surface ships, ja työryhmä valmistelee ohjeistusta turvalliseen ja ympäristöystävälliseen merenkulun automaation testaukseen.

Ohjeistusta turvalliseen ja ympäristöystävälliseen merenkulun automaation testaukseen

Ohjeistuksen on tarkoitus olla linjassa kansainvälisen merenkulun organisaation IMO:n turvallisuuskomiteassa kesäkuussa laaditun väliaikaisen kokeiluohjeistuksen kanssa. EU-ohjeistuksen painopiste on alusliikennepalveluissa (VTS), riskien hallinnassa ja Euroopan merenkulun turvallisuusviraston (EMSA) palveluissa. Työryhmä arvioi kehittämistarpeita liittyen merenkulun automaatioon, esimerkiksi EU-lainsäädäntöön.

Rauman kokouksen yhteydessä 28. – 29.10.2019 liikenne- ja viestintäministeriö esittelee merenkulun automaation strategian valmistelua Suomessa. SAMK esittelee alan koulutusta sekä simulaattorikeskustaan, ja tilaisuudessa puhuu muun muassa SAMKin uusi Senior Fellow, merenkulkuneuvos Markku Mylly.

Kokous on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tapahtumista Suomessa. Sen järjestävät Euroopan komissio sekä liikenne- ja viestintävirasto. Linkki tapahtumaselosteeseen. MASS-asiantuntijaryhmän suomalaiset jäsenet ovat viestintäneuvos Anne Miettinen liikenne- ja viestintäministeriöstä ja johtaja Matti Aaltonen Liikenne- ja viestintävirastosta.

Lisää aiheesta

Sauli Ahvenjärvi
| Merenkulku

Autonomiset alukset tulevat, mutta koulutettuja merenkulkijoita tarvitaan yhä

– Ihan täysin miehittämätön laiva on vielä kaukana, sanoo SAMKin Sauli Ahvenjärvi. Mitään ei tapahdu kovin nopeasti, sillä merenkulkuala on kansainvälisesti vahvasti säännelty. Iso asia ovat vastuukysymykset: jos laivassa ei ole päällikköä, kuka vastaa – ohjelmistovalmistaja vai varustamo?

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html