Santeri ja Pepper ovat tehneet robotiikkaa tutuksi tuhansille

– Meillä on tässä tällainen laite, keksi sille käyttöä, oli ensimmäinen työtehtäväni SAMKin harjoittelijana, Santeri Saari muistelee.

Tämän jälkeen keksimistä on riittänyt ja harjoittelu vaihtunut kokopäiväiseksi projektitutkijan tehtäväksi. Tänä syksynä hänet palkittiin vuoden hanketoimijana.

29.8.2019 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

 – Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, vakuuttavat Santeri Saari ja Pepper työpaussilla.
– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, vakuuttavat Santeri Saari ja Pepper työpaussilla.

Insinööriopintojen myötä Santeri tuli aluksi töihin tutkimus-, kehitys-, innovaatiolaboratorioon ja on sittemmin työskennellyt hyvinvointiteknologian, automaation ja robotiikan hankkeissa.

– Olen aina pitänyt loogisesta ajattelusta ja siitä, että saa ratkaista eteen tulevat ongelmat niin kuin itse haluaa ja käyttää omaa luovuuttaan, Santeri kertoo.

Opinnäytetyönsä Santeri teki hyvinvointia edistävän teknologian alalta. Sen aiheena oli älypeilin käyttö ikääntyneiden asumisessa. Älypeiliä hän kävi esittelemässä monissa tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla BaltSenior-hankkeen puitteissa.

Tällä hetkellä Santeri jatkaa työskentelyä ikääntyneiden älyteknologian ja siihen liittyvien hankkeiden parissa. Yhteistyössä Porin kirjaston kanssa kehitetään ratkaisuja, joilla ikäihmisten olisi helpompi käyttää erilaisia sähköisiä palveluja. Lisäksi hän tekee yritysyhteistyötä, johon liittyvät humanoidi- ja mobiilirobotit.

– Mobiilirobotteja testataan tavarakuljetuksiin erilaisissa laitosympäristöissä. Niitä voivat hyödyntää esimerkiksi kaupat ja sairaalat, Santeri kertoo.

Reissut Pepperin kanssa

Humanoidirobotteihin lukeutuva Pepper saapui SAMKiin samoihin aikoihin, kun Porin uusi kampus avattiin. Siitä lähtien Santeri ja Pepper ovat olleet erottamaton parivaljakko.

– Tarkoituksena on näyttää mihin humanoidirobotit tällä hetkellä kykenevät ja samalla vähentää robotteihin liittyviä uhkakuvia ja ennakkoluuloja, Santeri kertoo.

– Pepper ei vie esimerkiksi hoitotyön työpaikkoja, vaan korvaa joitakin toimintoja kuten infotauluja ja tabletteja. Se voi esimerkiksi toimia opastajana.

Pepper on tehnyt pienen roolin myös näyttelijänä eräässä lastenohjelmassa, joka nähdään myöhemmin televisiossa.

Santerin ja Pepperin tehtävänä on ollut myös esitellä robotin toimintaa erilaisille kohderyhmille, joista tärkeimpiä ovat lapset ja nuoret.

– Haluamme näyttää, ettei robotiikka ole vaikeaa tai mahdotonta. Se on helppoa ja loogisesti toimivaa, Santeri vakuuttaa.

Koululaiset tekevät esittelyissä itse lyhyitä ohjelmia, joilla Pepperin saa esimerkiksi tervehtimään tai tanssimaan

– Yli 1000 koululaista ja lukiolaista on jo ollut mukana. Suurin osa vierailee SAMKissa mutta olemme vieneet robotiikkaa myös kouluihin ja aiheeseen sopiviin tapahtumiin.

Robotiikan tulevaisuutta Santeri ei lähde ennustamaan.

– Teollisuudessa automaatio ja robotiikka ovat jo pitkällä, ja tekoälysovellukset kehittyvät hyvällä tahdilla. Olettaisin, että seuraava askel on robottien käyttö erilaisiin kuljetuksiin suljetuilla alueilla. Julkisessa liikenteessä ja autoilijoiden joukossa robottiautojen yleistymiseen menee varmasti vielä aikaa, kun muuttujia ja vastuuta on paljon. Mutta esimerkiksi teollisuusalueilla vierailijoiden kuljetukseen robottiauto soveltuu mainiosti.

Kun lukion pitkän matematiikan tärkeyttä nykyisin korostetaan, on pakko kysyä Santerilta, oliko hän itse hyvä matematiikassa?

– En ollut kovin hyvä lukion matematiikassa enkä insinöörimatematiikassa, enemmänkin keskitasoa, Santeri tunnustaa.

– Minusta tällä aihealueella tiedonhaku on avainasemassa. Looginen ajattelukyky ja oma kiinnostus ovat tärkeitä.

 

 

Lisää aiheesta

| Teknologia

Kokemäen lukiolaiset innostuivat robotiikkakurssista

SAMK tarjoaa lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden oppia robotiikan perusteet ensi syksystä lähtien. Kokemäellä asiasta innostuttiin siinä määrin, että koossa on jo yli 20 henkilön ryhmä.
| Teknologia

RoboAI on Satakunnan teknologisen kehityksen tukija

SAMK esittelee uuden RoboAI-kokonaisuuden, joka sisältää automaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja hyvinvointiteknologiaan keskittyvät TKI- ja koulutustoiminnot.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKin avoimen AMKin polkuopintohaku käynnistyy 3.8.2020 klo 9.00! Kannattaa olla nopea, sillä suosituimpien koulutusten polkuopintopaikat täyttyvät nopeasti. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae osoitteessa: www.samk.fi/polkuopinnot
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.
https://bit.ly/31Pcn9U
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.

Kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähteneet liikkeelle. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.
#matkailu #lähimatkailu #luonto
https://t.co/JbQGH7itRX

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn