SAMKissa panostetaan opiskelijahyvinvointiin

Kulunut vuosi on tuonut haasteita opiskelijoiden arkeen. CampusMoWe on ollut opiskelijoiden arjen tukena ja kehittänyt erilaisia opiskelijahyvinvointipalveluja.

Opiskelijoita maskeissa./ Students with masks on face.

Opiskelijat Saku Ojanperä ja Lemar Khan vetivät keväällä osan Soteekin järjestämistä liikkuvista tauoista.

– Tämä poikkeuksellinen vuosi on tuonut isoja haasteita opiskelijoiden elämään. Kaikki opiskelijoiden yhteisöllisyyteen liittyvät jutut ja iso osa liikuntapalveluista on ollut jäissä. Varsinkin ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat jääneet kovin yksin, koska heidän opintonsa ovat alkaneet poikkeusaikana. Haastetta on tuonut selviytyminen omista opinnoista ja sen lisäksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, kertoo CampusMoWen hyvinvointisuunnittelija Erika Santala.

CampusMoWe on Satakunnan alueen korkeakouluopiskelijoiden ja henkilöstön oma liikunta- ja hyvinvointipalvelukokonaisuus. Toimintaa järjestettiin ensin hankkeen puitteissa, mutta sittemmin hyvinvointipalvelut on siirretty SAMKin vakituiseksi toiminnaksi.

Pandemian alkaessa kaikki CampusMoWen toiminta siirrettiin etämuotoon. Liikuntapalveluiden lisäksi on tarjottu ergononomianeuvontaa.

– Saimme onneksi viime syksynä jatkaa sellaista ryhmäliikuntaa, jossa ei tule lähikontakteja. Kuntosali pystyttiin pitämään auki erityisjärjestelyin vajaat kaksi kuukautta, Santala kertoo.

Kevään ajan, kun epidemiatilanne oli vaikeampi, tarjottiin Facebook-liven kautta maksuttomia ryhmäliikuntatunteja sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Kynnys osallistumiseen haluttiin saada mahdollisimman matalaksi.

Tarjolla liikkuvia ja palauttavia taukoja

Koko kevään ajan on järjestetty etänä liikkuvia taukoja joka arkipäivä yhteistyössä Palvelukeskus Soteekin kanssa. Muutaman kuukauden ajan on ollut mahdollista osallistua myös palauttaville tauoille kolme kertaa viikossa.

– Tauoista on tullut hyvää palautetta. Joillekin tauko on ollut tosi iso osa päivää. On koettu tärkeäksi, että on edes jonkinlaisia kohtaamisia ja yhdessä tekemistä päivän aikana. Livetauko on kuitenkin eri asia, kuin että katsoisi videotallennetta, Santala sanoo.

Soteekin lisäksi hyvinvointiin liittyvissä asioissa ovat olleet vahvasti mukana oppilaitostyöntekijät. SAMKissa on myös järjestetty erilaisia opintojaksoja ja vertaistukiryhmiä, jotka liittyvät hyvinvointiin. Niiden teemoina ovat olleet muun muassa mielenterveys, ravitsemus, liikunta ja arjessa jaksaminen.

Vapusta alkaen on jo pienin askelin palailtu ulkoliikunnan pariin.

– Olemme saaneet starttailla porrastreenejä, pesäpalloa ja erilaisia ryhmäliikuntatunteja ulkona. Myös kuntosali on avattu erityisjärjestelyin. Tällä hetkellä suunnittelen syksyä siten, että pääsisimme aloittamaan ryhmäliikuntatunnit sekä palloiluvuorot kampuksilla ja voisimme pitää kuntosalin auki, Santala toivoo.

Lue lisää opiskelijahyvinvoinnista Erika Santala venyttelee./Erika Santala stretches her legs.

StudyWell – Hyvinvoiva opiskelija ja opiskeluyhteisö SAMKissa

Opiskelijahyvinvoinnin tueksi on käynnistynyt myös StudyWell-hanke. Siinä on mukana CampusMoWe, SAMMAKKO ja SomeBody. Hankkeessa kehitetään, rakennetaan ja yhtenäistetään opiskelijan tukipalveluita ja ohjausprosesseja, jotka vastaavat erityisesti epidemian myötä nousseisiin opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelukykyyn vaikuttaviin haasteisiin. StudyWell-hankkeeseen liittyen on keväällä kehitetty etätuutorointia ja verkkotapahtumia sekä järjestetty SomeBody-ryhmä, hyvinvointikurssi ja saunajoogaa etänä.

Kuvassa CampusMoWen hyvinvointisuunnittelijana toimiva Erika Santala.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.