SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
door lock. For the handle to hold an adult and a child

SAMKin hygieniatutkijat ovat viimeisen kymmenen vuoden tutkineet ja kehittäneet sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Tutkimustyössä on hyödynnetty uusia antimikrobisia teknologioita, joilla ehkäistään tarttuvien tautien leviämistä. Käytännössä kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin kehitetään uusia ratkaisuja, jotka tuhoavat bakteereja ja viruksia tai estävät niiden lisääntymisen.

– Antimikrobisten ratkaisujen merkitys on pandemian myötä noussut merkittävästi. Kehittämäämme hygieniakonseptia voidaan nyt laajentaa konenäön, monitoroinnin ja data-analytiikan ratkaisuilla. Tavoitteenamme on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen, tutkimuspäällikkö Martti Latva kertoo saadun rahoituksen käyttökohteesta.

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on innoissaan rahoituksen saamisesta.

-Tästä rahoituksesta on kova kilpailu korkeakoulujen kesken. Tämä on samalla vahva näyttö kyvystämme yhdistää hygieniaosaamista ja teknologiaosaamista. Ilahduttavaa on myös saada tutkimukseen mukaan Satasairaalan huippuasiantuntijoita.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Martti Latva, 044 710 3060
Tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi, 044 710 3371 Lisätietoja OKM:n uutisesta

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.