SAMK TuotekehitysPajan projekteista eväitä työelämään

SAMK TuotekehitysPajassa hankitaan työelämässä tarvittavia taitoja. Opintojaksolla opiskelijat ideoivat ja kehittävät tiimeittäin ratkaisuja ja toteutusmalleja yrityksiltä tuleviin kehittämistehtäviin.

10.9.2020 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Taina Lahti

Yrittäjän koulutuksessa opiskeleva Taina Lahti osallistui TuotekehitysPajaan keväällä 2020. Projektiluontoisista tehtävistä pitävä Taina kiinnostui erityisesti CampusMowen toimeksiannosta ja ilmoitti halukkuutensa myös projektipäällikön tehtäviin.

– Tiimit koottiin ensimmäisessä KickOff:ssa joulukuussa. Tiimissämme oli neljä täysin erityyppistä jäsentä. Mielenkiintomme erosivat juuri sopivasti ja kaikki saivat itselle mieluisan roolin.

TuotekehitysPajan opiskelija Taina Lahti keittiön pöydän äärellä.

Tainan mielestä eniten opintojaksosta saa irti, kun lähtee mukaan avoimin mielin ja muistaa, että kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella. 

Tainan mielestä tiimityöskentely on parasta silloin, kun kaikki osallistuvat aktiivisesti toimintaan.

– Tämän onnistui omassa tiimissäni hyvin. Yhteiset pelisäännöt on hyvä käydä läpi heti alkuun ja huumoriakaan ei ole syytä unohtaa. Kannattaa pysyä rehellisesti omana itsenään, eikä toisiin tutustuminen myös vapaa-ajan merkeissä ole yhtään pahitteeksi.

Toimeksiantajalta kullanarvoisia vinkkejä

CampusMowen toimeksiannon tavoitteena oli parantaa työ- ja opiskeluhyvinvointia vähentämällä istumista päivän aikana ja aktivoida niin SAMKin henkilökuntaa kuin opiskelijoitakin aktiivisempaan työskentelyyn kampuksillamme. Yhteistyö toimeksiantajan kanssa sujui hyvin.

– Toimeksiantajan kanssa yhteydenpito toimi hienosti ja tapaamiset saatiin sovittua hyvin nopeallakin aikataululla. Saimme paljon hyviä vinkkejä projektin toteutukseen. Toimeksiantaja esimerkiksi piti huolen siitä, ettemme haali projektiin liikaa liikkuvia osia, vaan pidämme suunnitelman yksinkertaisena, mutta hyvänä. Mieluummin yksi loistava idea, kuin monta keskinkertaista. Keväällä, maailmantilanteen muuttumisen myötä, löydettiin myös joustavasti uusi suunta projektille sosiaalisen median kanavilla.

Paras oppiminen tapahtuu matkan varrella.

Taina korostaa, että aina ei tärkeintä ole määränpää, vaan matka. Tämä pätee myös TuotekehitysPajaan, paras oppiminen tapahtuu matkan varrella. Taina odotti oppivansa lisää omista työskentelytavoistaan ja saavansa niihin kehittämisen työkaluja.

– Oman tiimin palaute oli arvokasta lisätietoa omista toimintatavoista. Optimistina tartun aina positiivisen kautta asioihin, mutta selvästi olisi työnsarkaa vielä rakentavan palautteen antamisessa. Kesällä olen harjoitellut palautteen antamista vastuutehtävissä enemmän ja kokemuksen myötä se on helpompaa. Sain myös työkaluja siihen, miten tällaista projektia on hyvä lähteä kartoittamaan ja opin, että toimeksiantajalta voi rohkeasti kysyä ihan mitä tahansa, kuinka usein tahansa. Sen myötä välittyy myös ryhmän kiinnostus ja paneutuminen aiheeseen.

Taina kannustaakin SAMKin opiskelijoita hakeutumaan opintojaksolle ja tarttumaan rohkeasti haasteeseen.

– Ole avoimin mielin ja muista, että kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella.

SAMK TuotekehitysPajan opintojakso on suunnattu SAMKin opiskelijoille. Haku on käynnissä 27.9.2020 asti.

Lisätietoja ja hakulomake: www.tuotekehityspaja.fi

Lisää aiheesta

Linda Kolehmainen ja Nita Vallimäki esittelevät suunnittelemaansa Rauman kaupungin teatterin posteria.
| Opinnot ja opetus

TuotekehitysPaja – työelämän pähkinät purtavana

TuotekehitysPajassa hankitaan taitoja, joita opiskelijat työelämässä tarvitsevat. Tiimit etsivät ratkaisuja yrityksiltä tuleviin kehittämistehtäviin. Puolen vuoden työskentely esitellään Grand Finalessa, jossa saadaan palautetta niin toimeksiantajalta, opettajilta kuin yleisöltäkin.
Pinja Rönkkö pitää kädessään isoa lamppua.
| Opinnot ja opetus

Ujous joutaa TuotekehitysPajassa romukoppaan

Kiinnostaisiko kehittää viraali-ilmiö kaupunginteatterille vai uusi energiatehokas sähkösaunakonsepti? Vai jotain ihan muuta?

Uusimmat uutiset

Sari Merilampi, Minna Keinänen-Toivola ja Anu Holm SAMKin Porin kampuksen aulassa.
| SAMK

SAMKin dosentit Satakunnan asialla

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimii neljä dosenttia, joiden vaikutus alueen kehitykseen on merkittävä. Turun yliopistosta viisi vuotta sitten laskennallisen älykkyyden dosentuurin saanut Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi kutsuu seurakseen kolme dosenttikollegaansa keskustelemaan dosentuurien merkityksestä SAMKille ja maakunnalle.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/