SAMK sai lisää rahoitusta – tutkimuksella varmistetaan kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminta pandemioiden aikana

Suomen Akatemia on myöntänyt Satakunnan ammattikorkeakoululle ja Tampereen yliopistolle yli miljoonan euron kokonaisrahoituksen yhteistyössä toteutettavalle tutkimukselle ”Kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminnan varmistaminen modernin teknologian avulla”. SAMK sai Akatemialta rahoitusta 420 000 euroa, minkä lisäksi SAMK sijoittaa tutkimukseen omaa rahoitusta 180 000 euroa. Rahoituksesta kilpaili 65 lähinnä yliopistojen tutkimushanketta, joista 16 myönnettiin rahoitus.

2.12.2020 | Teksti: SAMK | Kuva: Tomi Glad

Satakunnan ammattikorkeakoulun automaatio laboratorio. Kuva: Tomi Glad

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on saanut tällä viikolla iloita jo kolmen ison rahoituksen saamisesta.

– Aiemmin tällä viikolla kerroimme lähes miljoonan euron tutkimusrahoituksesta tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa. Juuri äsken sain tiedon, että olemme saamassa 400 000 euron kokonaisrahoituksen muovi-, elintarvike- ja valmistavan teollisuuden osaajien koulutustoimenpiteisiin. Akatemialta nyt saatu rahoitus vahvistaa robotiikan ja hyvinvointiteknologian osaamistamme ja RoboAI-tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen toimintaa.

Uutta teknologiaa tulee ottaa käyttöön erityisesti sairaaloiden ja palvelukotien tapaisissa terveydenhuoltoympäristöissä, jotta yhteiskunnan kriittiset toiminnot pystytään turvaamaan pandemian kaltaisten kriisitilanteiden aikana. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan turvata kriittisten palveluiden saatavuutta ehkäisemällä joukkoaltistumisia ja niistä johtuvaa työvoimapulaa ja terveydenhuoltokapasiteetin ylikuormittumista.

Samoja teknologioita voidaan hyödyntää laajasti myös arjessa. Tutkimus keskittyy yksilötasolla erityisesti turvallisuuteen, mutta lisäksi panostetaan elämänlaadun ylläpitoon kriisitilanteissa. Näin pyritään ehkäisemään monia johdannaisvaikutuksia kuten karanteeniolosuhteiden aiheuttamaa masennusta ja päihteiden käyttöä. Tutkimusta SAMKin osalta johtaa hyvinvointiteknologian tutkimusryhmän vetäjä Sari Merilampi.

– Tutkimuksessa saadaan tietoa eri teknologioiden yhteentoimivuudesta ja juuri niiden yhdistelmillä voidaan vastata pandemian aikaisiin haasteisiin, kertoo Merilampi. Esimerkiksi tutkimuksessa kehitettävä vaatteisiin ja ympäristöön integroitu sensoriteknologia tuottaa tietoa ihmisen terveydentilasta, sijainnista, suojaimien käytöstä ja havaituista riskeistä.

– Teknologia voidaan uudenlaisten valmistusmenetelmien myötä tehdä huomaamattomaksi, jolloin se ei häiritse eikä sitä myöskään tarvitse muistaa ottaa mukaan, akatemiatutkija Johanna Virkki Tampereen yliopiston Älykkäiden vaatteiden tutkimusryhmästä kertoo.

Teknologian tuottama tieto on kaiken keskiössä. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä voidaan reagoida oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. Ihmisten kanssa yhteistyötä tekevää palvelurobotiikkaa kehitetään monenlaisten rutiinitehtävien hoitamiseen ja haastavissa olosuhteissa operoimiseen (esim. tartuntavaara), jotta ihmisille voitaisiin turvata palveluita ja elämänlaatua turvallisesti. Kriisitilanteessa mobiilirobotit voivat ottaa hoitaakseen aivan uudenlaisia tehtäviä.

– Mobiilirobotit voidaan varustaa vaikkapa terveydentilan monitorointiin tai ne voivat desinfioida ympäristöä, SAMKin automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leino selventää. Tutkimus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa ja teknologiaratkaisuja testataan aidoissa ympäristöissä eri puolilla Satakuntaa vuosina 2021 - 2023.

2.12.2020 | Teksti: SAMK | Kuva: Tomi Glad

Lisää aiheesta

Johtoja, kuvituskuva.
| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.
Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi