SAMK ja Aalto-yliopisto yhteistyöhön: Tarvittuja osaajia metallialalle

Satakunnan alueen yrityksillä, etenkin prosessiteollisuuden osalta, on ollut suuri tarve saada korkeasti koulutettuja osaajia. SAMK, Aalto-yliopisto, Satakunnan metallinjalostusyritykset ja Porin kaupunki ovat aloittaneet yhteistyön, jonka avulla voidaan vastata tähän tarpeeseen.

Opiskelijaryhmä turvavarusteissa Bolidenin Harjavallan kuparihienokuonan kaatopaikalla.

Opiskelijaryhmä kävi lehtori Riitta Derstenin (oik.) kanssa helmikuussa ympäristölainsäädännön opintojaksolla vierailulla Bolidenin Harjavallan kuparihienokuonan kaatopaikalla.

– SAMKissa energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman sisällä alkaa syksyllä 2020 ensimmäistä kertaa prosessitekniikan polku. Tämän polun käytyään on mahdollista hakea Aalto-yliopiston Sustainable Metals Prosessing -koulutuksen maisterivaiheeseen, selvittää energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta vastaava Meri Olenius.

– Räätälöidyt opinnot antavat sellaista osaamista, jonka avulla opiskelijat pystyvät menestymään opinnoissa Aalto-yliopistossa. Opintokokonaisuus on suunniteltu niin, että se tarjoaa samoja valmiuksia, joita kemian tekniikan kandidaattikoulutuksessakin on, kertoo Aalto-yliopiston metallurgian professori Ari Jokilaakso.

Metallinjalostusta tulee kehittää, koska metallien kysyntä on lisääntynyt. Myös kierrätys on noussut tärkeäksi osaksi prosessia. Jotta kiertotalous voidaan mahdollistaa, tarvitaan korkeasti koulutettuja osaajia, joista alueella on pulaa.

Paikalliset yritykset ovatkin sitoutuneet tarjoamaan prosessitekniikan polun ja Sustainable Metals Prosessing -koulutuksen opiskelijoille harjoittelu-, kesätyö-, opinnäytetyö- ja diplomityöpaikkoja.

Kun opiskelijan voi palkata yritykseen jo varhaisessa vaiheessa opintoja, hänen sitoutumisensa paranee. Ala on merkittävä työllistäjä Suomessa. Metallinjalostusteollisuus vastaa 12–15 % Suomen viennistä.

Kaikki voittavat yhteistyössä

Meri Oleniuksen mielestä on hienointa, että kaikki voittavat. Korkeakoulut saavat paitsi näkyvyyttä myös uudenlaista synergiaa opetukseen. Satakunta saa toivottavasti pidettyä nuoria osaajia alueella; alueen elinkeinoelämä saa korkeasti koulutettuja osaajia. Opiskelijat taas luonnollisesti hyötyvät laadukkaasta yhteistyönä toteutettavasta koulutuksesta.

SAMKin teknologia-osaamisalueen johtaja Marika Seppälä kertoo yhteistyön Aalto-yliopiston kanssa olevan SAMKille ylpeyden aihe.

– Yhteistyö palvelee sekä opiskelijoitamme että alueemme yrityksiä. Uskon, että saamme yhdessä Aallon ja alueen yritysten kanssa hienoja asioita aikaan.

Myös Porin kaupunki on mielellään mukana yhteistyössä.

– On hienoa, että Porin kaupunki on saanut olla myötävaikuttamassa tämän yhteistyön syntymiseen vähintäänkin saattamalla Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston yhteisen pöydän ääreen ihan konkreettisesti, kertoo Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Satakunnan metallinjalostusyrityksistä mukana ovat Outotec, Nornickel, Aurubis, Boliden Harjavalta, Cupori ja Luvata.

 

Lisätiedot:
Meri Olenius, tiimivastaava, puh. 044 710 3345, meri.olenius@samk.fi [fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only] [fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no] [fts_instagram instagram_id=17841400714380848 access_token=IGQVJXNWt3U1AwMy0ySUZAybzBFNnlxN1dXM0RDNVBxNzBPZAmgyWXRUdTN2dlNucEtuekhocWxkSFVHb0hhUWJPbUhZAend4X2xuNm9QU2UxTG1IMnNvTVJQa1BtMUxIYnc0WEZA5akh3 pics_count=6 type=basic height=500px super_gallery=yes columns=1 force_columns=no space_between_photos=1px icon_size=65px hide_date_likes_comments=no] [fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.