Sähkösuunnittelua ja automaatiota

22-vuotias porilainen Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

Joonas istumassa meren ääressä kallion kivillä.

Joonakselle tekniikan ala on ollut itsestäänselvyys pienestä pitäen. Ulkoilu toi Joonakselle tasapainoa etäopiskeluun.

Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Hän kertoo opintojen kuluneen sutjakkaasti, vaikka onkin joutunut opiskelemaan suurimman osan korona-aikana. SAMKissa paikan päällä opiskelu oli jäänyt koronan asettamien rajoitusten vuoksi vähemmälle ja lähes kaikki opinnot hoituivat etäyhteyksin. Tämän Joonas kertoo olleen hänelle itselleen hyvin mieluinen vaihtoehto, vaikka etänä opiskelu on ollut tietyiltä osin työläämpää.

– Etäopiskelussa haastavinta oli se, että työskentelyn ja vapaa-ajan erottaminen hämärtyy todella helposti ja monesti koneen äärellä tulee istuttua tuntikausia tai vaihtoehtoisesti opiskelun sijaan tulee keskityttyä kaikkeen muuhun epäolennaiseen.

Ennen insinööriopintoja Joonas opiskeli Porin WinNovan ammattioppilaitoksessa sähkö- ja automaatiotekniikkaa ja valmistui sieltä vuoden 2019 maaliskuussa. Insinööriopinnot hän aloitti välittömästi vuoden 2019 elokuussa. Joonas huomauttaa, että omasta ammattikoulutaustasta on ollut suuri apu käytännön asioiden ymmärtämisessä erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa. Joonas opiskelee alansa opintoja automaatiopainotuksella ja häntä kiinnostaa erityisesti robotiikka.

Alalla kesätöissä

Ensimmäisenä opiskeluvuonna Joonas haki kesätöihin Cimcorp-nimiseen ulvilalaiseen automaatioyrityksen ja aloitti siellä vuoden 2020 toukokuussa työskennellen ensimmäiset kuukaudet sähköasentajana tuotannon puolella, jonka jälkeen hän siirtyi sähkösuunnitteluosastolle. Tällä hetkellä Joonaksella on työn alla opinnäytetyö, joka edistyy oikein hyvää vauhtia. Hän tekee sitä yhteistyössä Cimcorpin kanssa. Hänen olisi tarkoitus valmistua keväällä ja jatkaa siitä työelämään. Cimcorpilla Joonas on työskennellyt kahden kesän aikana sähkösuunnittelijana.

– Automaatiopainotteisesta opiskelusta on hyötyä myös sähkösuunnittelun näkökulmasta, sillä se lisää ymmärrystä myös automaatiosta ja siihen kuuluvasta kokonaisuudesta.

Joonas toivoo voivansa jatkaa työskentelyä Cimcorpissa sen mahtavan työyhteisön ja -ympäristön takia, mutta on varmaa, että insinööreille löytyy kysyntää muualtakin Satakunnan alueella.

Lue lisää sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoista. Joonas istumassa puhelin kädessä kaiteella luonnossa.

Joonas Einola

  • 22-vuotias
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma
  • Vapaa-ajalla harrastaa autoilua ja kitaran soittoa
  • Tekee myös BMW-merkkisten autojen koodauksia ja vianhakuja kevytyrittäjänä Satakunnan alueella.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.