Sähkösuunnittelua ja automaatiota

22-vuotias porilainen Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

10.1.2023 | Teksti: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija | Kuva: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija

Joonas istumassa meren ääressä kallion kivillä.

Joonakselle tekniikan ala on ollut itsestäänselvyys pienestä pitäen. Ulkoilu toi Joonakselle tasapainoa etäopiskeluun.

Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Hän kertoo opintojen kuluneen sutjakkaasti, vaikka onkin joutunut opiskelemaan suurimman osan korona-aikana. SAMKissa paikan päällä opiskelu oli jäänyt koronan asettamien rajoitusten vuoksi vähemmälle ja lähes kaikki opinnot hoituivat etäyhteyksin. Tämän Joonas kertoo olleen hänelle itselleen hyvin mieluinen vaihtoehto, vaikka etänä opiskelu on ollut tietyiltä osin työläämpää.

– Etäopiskelussa haastavinta oli se, että työskentelyn ja vapaa-ajan erottaminen hämärtyy todella helposti ja monesti koneen äärellä tulee istuttua tuntikausia tai vaihtoehtoisesti opiskelun sijaan tulee keskityttyä kaikkeen muuhun epäolennaiseen.

Ennen insinööriopintoja Joonas opiskeli Porin WinNovan ammattioppilaitoksessa sähkö- ja automaatiotekniikkaa ja valmistui sieltä vuoden 2019 maaliskuussa. Insinööriopinnot hän aloitti välittömästi vuoden 2019 elokuussa. Joonas huomauttaa, että omasta ammattikoulutaustasta on ollut suuri apu käytännön asioiden ymmärtämisessä erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa. Joonas opiskelee alansa opintoja automaatiopainotuksella ja häntä kiinnostaa erityisesti robotiikka.

Alalla kesätöissä

Ensimmäisenä opiskeluvuonna Joonas haki kesätöihin Cimcorp-nimiseen ulvilalaiseen automaatioyrityksen ja aloitti siellä vuoden 2020 toukokuussa työskennellen ensimmäiset kuukaudet sähköasentajana tuotannon puolella, jonka jälkeen hän siirtyi sähkösuunnitteluosastolle. Tällä hetkellä Joonaksella on työn alla opinnäytetyö, joka edistyy oikein hyvää vauhtia. Hän tekee sitä yhteistyössä Cimcorpin kanssa. Hänen olisi tarkoitus valmistua keväällä ja jatkaa siitä työelämään. Cimcorpilla Joonas on työskennellyt kahden kesän aikana sähkösuunnittelijana.

– Automaatiopainotteisesta opiskelusta on hyötyä myös sähkösuunnittelun näkökulmasta, sillä se lisää ymmärrystä myös automaatiosta ja siihen kuuluvasta kokonaisuudesta.

Joonas toivoo voivansa jatkaa työskentelyä Cimcorpissa sen mahtavan työyhteisön ja -ympäristön takia, mutta on varmaa, että insinööreille löytyy kysyntää muualtakin Satakunnan alueella.

Joonas istumassa puhelin kädessä kaiteella luonnossa.

Joonas Einola

  • 22-vuotias
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma
  • Vapaa-ajalla harrastaa autoilua ja kitaran soittoa
  • Tekee myös BMW-merkkisten autojen koodauksia ja vianhakuja kevytyrittäjänä Satakunnan alueella.

10.1.2023 | Teksti: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija | Kuva: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

| SAMK

Insinöörikoulutus luo monia mahdollisuuksia: Sähköinsinööristä ydinvoimalan operaattoriksi

Janne Tommila valmistui sähköinsinööriksi SAMKista vuonna 2012 ja työskentelee tällä hetkellä Olkiluodon ydinvoimalassa vuoroinsinöörinä.
Aurinkokeräin/Solar Tracker
| Energia

Aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään SAMKin opetuksessa ja tutkimuksessa

SAMKissa on opetus- ja tutkimuskäytössä laaja aurinkosähkölaitteisto, johon kuuluu noin tusina eri suuntaan olevia erillisiä järjestelmiä, erilaisia akustoja ja myös suurempi aurinkokeräin. Eri alojen opiskelijoille on useita opintojaksoja, joilla aurinkoenergiajärjestelmiin liittyvää tietoutta hyödynnetään.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen