Sähkösuunnittelua ja automaatiota

22-vuotias porilainen Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

10.1.2023 | Teksti: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija | Kuva: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija

Joonas istumassa meren ääressä kallion kivillä.

Joonakselle tekniikan ala on ollut itsestäänselvyys pienestä pitäen. Ulkoilu toi Joonakselle tasapainoa etäopiskeluun.

Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Hän kertoo opintojen kuluneen sutjakkaasti, vaikka onkin joutunut opiskelemaan suurimman osan korona-aikana. SAMKissa paikan päällä opiskelu oli jäänyt koronan asettamien rajoitusten vuoksi vähemmälle ja lähes kaikki opinnot hoituivat etäyhteyksin. Tämän Joonas kertoo olleen hänelle itselleen hyvin mieluinen vaihtoehto, vaikka etänä opiskelu on ollut tietyiltä osin työläämpää.

– Etäopiskelussa haastavinta oli se, että työskentelyn ja vapaa-ajan erottaminen hämärtyy todella helposti ja monesti koneen äärellä tulee istuttua tuntikausia tai vaihtoehtoisesti opiskelun sijaan tulee keskityttyä kaikkeen muuhun epäolennaiseen.

Ennen insinööriopintoja Joonas opiskeli Porin WinNovan ammattioppilaitoksessa sähkö- ja automaatiotekniikkaa ja valmistui sieltä vuoden 2019 maaliskuussa. Insinööriopinnot hän aloitti välittömästi vuoden 2019 elokuussa. Joonas huomauttaa, että omasta ammattikoulutaustasta on ollut suuri apu käytännön asioiden ymmärtämisessä erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa. Joonas opiskelee alansa opintoja automaatiopainotuksella ja häntä kiinnostaa erityisesti robotiikka.

Alalla kesätöissä

Ensimmäisenä opiskeluvuonna Joonas haki kesätöihin Cimcorp-nimiseen ulvilalaiseen automaatioyrityksen ja aloitti siellä vuoden 2020 toukokuussa työskennellen ensimmäiset kuukaudet sähköasentajana tuotannon puolella, jonka jälkeen hän siirtyi sähkösuunnitteluosastolle. Tällä hetkellä Joonaksella on työn alla opinnäytetyö, joka edistyy oikein hyvää vauhtia. Hän tekee sitä yhteistyössä Cimcorpin kanssa. Hänen olisi tarkoitus valmistua keväällä ja jatkaa siitä työelämään. Cimcorpilla Joonas on työskennellyt kahden kesän aikana sähkösuunnittelijana.

– Automaatiopainotteisesta opiskelusta on hyötyä myös sähkösuunnittelun näkökulmasta, sillä se lisää ymmärrystä myös automaatiosta ja siihen kuuluvasta kokonaisuudesta.

Joonas toivoo voivansa jatkaa työskentelyä Cimcorpissa sen mahtavan työyhteisön ja -ympäristön takia, mutta on varmaa, että insinööreille löytyy kysyntää muualtakin Satakunnan alueella.

Joonas istumassa puhelin kädessä kaiteella luonnossa.

Joonas Einola

  • 22-vuotias
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma
  • Vapaa-ajalla harrastaa autoilua ja kitaran soittoa
  • Tekee myös BMW-merkkisten autojen koodauksia ja vianhakuja kevytyrittäjänä Satakunnan alueella.

10.1.2023 | Teksti: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija | Kuva: Kiia Kivistö, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

| SAMK

Insinöörikoulutus luo monia mahdollisuuksia: Sähköinsinööristä ydinvoimalan operaattoriksi

Janne Tommila valmistui sähköinsinööriksi SAMKista vuonna 2012 ja työskentelee tällä hetkellä Olkiluodon ydinvoimalassa vuoroinsinöörinä.
Aurinkokeräin/Solar Tracker
| Energia

Aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään SAMKin opetuksessa ja tutkimuksessa

SAMKissa on opetus- ja tutkimuskäytössä laaja aurinkosähkölaitteisto, johon kuuluu noin tusina eri suuntaan olevia erillisiä järjestelmiä, erilaisia akustoja ja myös suurempi aurinkokeräin. Eri alojen opiskelijoille on useita opintojaksoja, joilla aurinkoenergiajärjestelmiin liittyvää tietoutta hyödynnetään.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html