Skip to content

Rock the Baltic Sea – yhdessä Itämeren hyväksi

Itämeren hyvinvointia edistävä Rock the Baltic Sea -kampanja toteutetaan SAMK-vetoisena jo neljättä kertaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta sekä kannustaa tekoihin, joita jokainen voi tehdä Itämeren hyväksi. Vuonna 2020 kampanja on osa kansallista Itämeripäivää ja keskittyy pienvenesatamien kestävään kehitykseen.

26.8.2020 | Teksti: Hanna Rissanen | Kuva: Kristiina Kortelainen

Syväraumanlahden laitureita ja veneitä siellä

Rock the Baltic Sea on sosiaalisen median kampanja, joka lanseerattiin osana SAMKin vetämää Central Baltic WaterChain -projektia vuonna 2017. Kampanjan tavoitteena oli yhdistää musiikin ystäviä, artisteja ja festarijärjestäjiä Itämeren ympärillä toimimaan yhdessä Itämereen päätyvien haitallisten aineiden ja ravinteiden määrän vähentämiseksi. Vuosien kuluessa kampanja on siirtynyt ”rokkaamaan” mm. veneilyn ja pienvenesatamien pariin SAMKin vetämän CB Portmate -projektin myötä vuosina 2018–2019. Projekti panosti pienvenesatamien resurssitehokkuuden edistämiseen sekä herätteli veneilijöitä ja muita meren äärellä vapaa-aikaansa viettäviä tekemään pieniä lupauksia Itämeren hyväksi.

Vuonna 2020 Itämeren hyväksi kampanjoidaan SAMK-johtoisesti CB SmallPorts -projektin parissa. Projekti on käynnistynyt kesäkuussa 2020 ja keskittyy keskisen Itämeren alueen pienvenesatamien kestävään kehitykseen ja satamapalveluiden yhteismarkkinointiin. Kesän Rock the Baltic Sea -kampanja käynnistyi CB SmallPorts -projektin Facebook-sivulla postaussarjalla, joka esitteli suuren määrän keskisen Itämeren alueen pienvenesatamiin tehtyjä investointeja. Tavoitteena oli jakaa tietoa siitä, miten pienvenesatamat, esim. led-valaistusta lisäämällä tai kierrätystoimintoja kohentamalla, voivat parantaa resurssitehokkuuttaan ja siten auttaa Itämeren tilannetta. Kampanjan toteuttamiseen osallistui myös kolme SAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa, jotka tekivät kartoitusta ja tutkimusta Rauman alueen pienvenesatamien investoinneista, keskittyen erityisesti Syväraumanlahden satamassa olevaan Seabin-meriroskikseen.

Esittelysarjan jälkeen käynnistyi äänestys, johon kuka tahansa voi osallistua antamalla äänensä niille investoinneille ja ratkaisuille, joilla saattaisi olla suurin positiivinen vaikutus Itämeren tilanteeseen. Äänestyksen tulokset julkaistaan osana kansallista Itämeripäivää, joka on John Nurmisen Säätiön järjestämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan Itämeren ainutlaatuisuudesta ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivänä yli 150 tahoa osallistuu juhlintaan järjestämällä monenlaisia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita.

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
| Merenkulku

Uusi nettisovellus turvalliseen ja ympäristöystävälliseen veneilyyn

PortMate-hanke on julkaissut veneilijöille ja pienvenesatamien pitäjille tarkoitetun ilmaisen nettisovelluksen (www.portmate.eu), joka tarjoaa veneilyyn liittyvää tuoretta sisältöä ja keskittyy erityisesti pienvenesatamien turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKiin haki syksyn yhteishaussa 2607 hakijaa yhteensä kahdeksaan eri koulutusohjelmaan. Suosituin hakukohde huikealla 1459 hakijalla oli Liiketalouden koulutusohjelma Huittisissa, joka järjestetään 100% verkkototeutuksena. Kiitos kaikille hakijoille!

SAMK received a total of 2607 applications for eight different degree programs during the application period. Thank you!
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Kuvanveistäjä, professori Ossi Sommaa muistaen. Somma työskenteli Kankaanpään taidekoulun opettajana vuosina 1974 – 1992, joista kaksi vuotta koulun virkaatekevänä rehtorina.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
RoboAI-viikko tarjoaa teknologia-alan näytteilleasettajille mahdollisuuden esittäytyä tauko- ja iltaohjelmassa! Lue lisää ja ilmoittaudu heti. #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #event #teknologia

SAMKiin haki syksyn yhteishaussa yhteensä 2607 hakijaa kahdeksaan eri koulutusohjelmaan. Lämmin kiitos kaikille hakijoille! https://t.co/dak6AEh9zN SatakunnanAMK photo

Kuvanveistäjä, professori Ossi Sommaa muistaen. Somma työskenteli Kankaanpään taidekoulun opettajana vuosina 1974 – 1992, joista kaksi vuotta koulun virkaatekevänä rehtorina.
https://t.co/zsxreu0E08

SAMKin Porin-kampus valaistiin viime yönä tapahtuma-alan tekijöiden toimesta. Tempauksella haluttiin huomioida tapahtuma-alan ahdinko vallitsevassa pandemiatilanteessa. Toimialan ahdingon välilliset vaikutukset ulottuvat myös matkailu-, ravintola- ja liikennöintialoille. https://t.co/M6EBWgV7y0 SatakunnanAMK photo

SAMK tukee tapahtuma-alaa olemalla mukana yhtenä Äänirasian valaisemista
kohteista osana tapahtuma-alan mielenilmausta.
Valot syttyvät 8.9. illan aikana ja palavat aina 9.9. aamuun saakka.