Rock the Baltic Sea – yhdessä Itämeren hyväksi

Itämeren hyvinvointia edistävä Rock the Baltic Sea -kampanja toteutetaan SAMK-vetoisena jo neljättä kertaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta sekä kannustaa tekoihin, joita jokainen voi tehdä Itämeren hyväksi. Vuonna 2020 kampanja on osa kansallista Itämeripäivää ja keskittyy pienvenesatamien kestävään kehitykseen.

26.8.2020 | Teksti: Hanna Rissanen | Kuva: Kristiina Kortelainen

Syväraumanlahden laitureita ja veneitä siellä

Rock the Baltic Sea on sosiaalisen median kampanja, joka lanseerattiin osana SAMKin vetämää Central Baltic WaterChain -projektia vuonna 2017. Kampanjan tavoitteena oli yhdistää musiikin ystäviä, artisteja ja festarijärjestäjiä Itämeren ympärillä toimimaan yhdessä Itämereen päätyvien haitallisten aineiden ja ravinteiden määrän vähentämiseksi. Vuosien kuluessa kampanja on siirtynyt ”rokkaamaan” mm. veneilyn ja pienvenesatamien pariin SAMKin vetämän CB Portmate -projektin myötä vuosina 2018–2019. Projekti panosti pienvenesatamien resurssitehokkuuden edistämiseen sekä herätteli veneilijöitä ja muita meren äärellä vapaa-aikaansa viettäviä tekemään pieniä lupauksia Itämeren hyväksi.

Vuonna 2020 Itämeren hyväksi kampanjoidaan SAMK-johtoisesti CB SmallPorts -projektin parissa. Projekti on käynnistynyt kesäkuussa 2020 ja keskittyy keskisen Itämeren alueen pienvenesatamien kestävään kehitykseen ja satamapalveluiden yhteismarkkinointiin. Kesän Rock the Baltic Sea -kampanja käynnistyi CB SmallPorts -projektin Facebook-sivulla postaussarjalla, joka esitteli suuren määrän keskisen Itämeren alueen pienvenesatamiin tehtyjä investointeja. Tavoitteena oli jakaa tietoa siitä, miten pienvenesatamat, esim. led-valaistusta lisäämällä tai kierrätystoimintoja kohentamalla, voivat parantaa resurssitehokkuuttaan ja siten auttaa Itämeren tilannetta. Kampanjan toteuttamiseen osallistui myös kolme SAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa, jotka tekivät kartoitusta ja tutkimusta Rauman alueen pienvenesatamien investoinneista, keskittyen erityisesti Syväraumanlahden satamassa olevaan Seabin-meriroskikseen.

Esittelysarjan jälkeen käynnistyi äänestys, johon kuka tahansa voi osallistua antamalla äänensä niille investoinneille ja ratkaisuille, joilla saattaisi olla suurin positiivinen vaikutus Itämeren tilanteeseen. Äänestyksen tulokset julkaistaan osana kansallista Itämeripäivää, joka on John Nurmisen Säätiön järjestämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan Itämeren ainutlaatuisuudesta ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivänä yli 150 tahoa osallistuu juhlintaan järjestämällä monenlaisia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita.

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
| Merenkulku

Uusi nettisovellus turvalliseen ja ympäristöystävälliseen veneilyyn

PortMate-hanke on julkaissut veneilijöille ja pienvenesatamien pitäjille tarkoitetun ilmaisen nettisovelluksen (www.portmate.eu), joka tarjoaa veneilyyn liittyvää tuoretta sisältöä ja keskittyy erityisesti pienvenesatamien turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Työpeilin maksuton päätösseminaari Porissa ti 1.12. Tervetuloa kuulemaan Työpeilin tarina yrittäjävertaisuudesta ja miten Työpeili-ryhmissä hyvinvointi ja tuottavuus lisääntyvät.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen (24.11. mennessä): https://bit.ly/36S8Yrz
#hyvinvointi #yrittäjyys

Maksuttomassa Kiinnostaako konenäkö? -webinaarissa (pe 4.12.) tutustut konenäön mahdollisuuksiin, saat ajankohtaista tietoa ja esimerkkejä konenäön hyödyntämisestä teollisuudessa. Ilmoittautumiset to 3.12. klo 15 mennessä: https://bit.ly/330bYAZ
#konenäkö #webinaari #HLSRobo

The route to intelligent shipping contains many uncharted waters, and in order to sail through them a broad network of cooperation and vision will be needed.
#ISTLAB #maritime #intelligentshipping #testlaboratory
https://istlab.samk.fi/news/risk-management-challenges-intelligent-shipping/

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa euroa harkinnanvaraisena valtionrahoituksena tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. SAMK on yksi erityisrahoituksen tänä vuonna saaneista ammattikorkeakouluista.
https://minedu.fi/-/ministerio-tukee-ammattikorkeakoulujen-tki-hankkeita-viidella-miljoonalla-eurolla
#samk