Rock the Baltic Sea – yhdessä Itämeren hyväksi

Itämeren hyvinvointia edistävä Rock the Baltic Sea -kampanja toteutetaan SAMK-vetoisena jo neljättä kertaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta sekä kannustaa tekoihin, joita jokainen voi tehdä Itämeren hyväksi.

Syväraumanlahden laitureita ja veneitä siellä

Rock the Baltic Sea on sosiaalisen median kampanja, joka lanseerattiin osana SAMKin vetämää Central Baltic WaterChain -projektia vuonna 2017. Kampanjan tavoitteena oli yhdistää musiikin ystäviä, artisteja ja festarijärjestäjiä Itämeren ympärillä toimimaan yhdessä Itämereen päätyvien haitallisten aineiden ja ravinteiden määrän vähentämiseksi. Vuosien kuluessa kampanja on siirtynyt ”rokkaamaan” mm. veneilyn ja pienvenesatamien pariin SAMKin vetämän CB Portmate -projektin myötä vuosina 2018–2019. Projekti panosti pienvenesatamien resurssitehokkuuden edistämiseen sekä herätteli veneilijöitä ja muita meren äärellä vapaa-aikaansa viettäviä tekemään pieniä lupauksia Itämeren hyväksi.

Vuonna 2020 Itämeren hyväksi kampanjoidaan SAMK-johtoisesti CB SmallPorts -projektin parissa. Projekti on käynnistynyt kesäkuussa 2020 ja keskittyy keskisen Itämeren alueen pienvenesatamien kestävään kehitykseen ja satamapalveluiden yhteismarkkinointiin. Kesän Rock the Baltic Sea -kampanja käynnistyi CB SmallPorts -projektin Facebook-sivulla postaussarjalla, joka esitteli suuren määrän keskisen Itämeren alueen pienvenesatamiin tehtyjä investointeja. Tavoitteena oli jakaa tietoa siitä, miten pienvenesatamat, esim. led-valaistusta lisäämällä tai kierrätystoimintoja kohentamalla, voivat parantaa resurssitehokkuuttaan ja siten auttaa Itämeren tilannetta. Kampanjan toteuttamiseen osallistui myös kolme SAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa, jotka tekivät kartoitusta ja tutkimusta Rauman alueen pienvenesatamien investoinneista, keskittyen erityisesti Syväraumanlahden satamassa olevaan Seabin-meriroskikseen.

Esittelysarjan jälkeen käynnistyi äänestys, johon kuka tahansa voi osallistua antamalla äänensä niille investoinneille ja ratkaisuille, joilla saattaisi olla suurin positiivinen vaikutus Itämeren tilanteeseen. Äänestyksen tulokset julkaistaan osana kansallista Itämeripäivää, joka on John Nurmisen Säätiön järjestämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan Itämeren ainutlaatuisuudesta ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivänä yli 150 tahoa osallistuu juhlintaan järjestämällä monenlaisia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita.

Seuraa kampanjaa Facebookissa Tutustu kansalliseen Itämeripäivään 27.8.2020

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.