Rock the Baltic Sea – yhdessä Itämeren hyväksi

Itämeren hyvinvointia edistävä Rock the Baltic Sea -kampanja toteutetaan SAMK-vetoisena jo neljättä kertaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta sekä kannustaa tekoihin, joita jokainen voi tehdä Itämeren hyväksi. Vuonna 2020 kampanja on osa kansallista Itämeripäivää ja keskittyy pienvenesatamien kestävään kehitykseen.

26.8.2020 | Teksti: Hanna Rissanen | Kuva: Kristiina Kortelainen

Syväraumanlahden laitureita ja veneitä siellä

Rock the Baltic Sea on sosiaalisen median kampanja, joka lanseerattiin osana SAMKin vetämää Central Baltic WaterChain -projektia vuonna 2017. Kampanjan tavoitteena oli yhdistää musiikin ystäviä, artisteja ja festarijärjestäjiä Itämeren ympärillä toimimaan yhdessä Itämereen päätyvien haitallisten aineiden ja ravinteiden määrän vähentämiseksi. Vuosien kuluessa kampanja on siirtynyt ”rokkaamaan” mm. veneilyn ja pienvenesatamien pariin SAMKin vetämän CB Portmate -projektin myötä vuosina 2018–2019. Projekti panosti pienvenesatamien resurssitehokkuuden edistämiseen sekä herätteli veneilijöitä ja muita meren äärellä vapaa-aikaansa viettäviä tekemään pieniä lupauksia Itämeren hyväksi.

Vuonna 2020 Itämeren hyväksi kampanjoidaan SAMK-johtoisesti CB SmallPorts -projektin parissa. Projekti on käynnistynyt kesäkuussa 2020 ja keskittyy keskisen Itämeren alueen pienvenesatamien kestävään kehitykseen ja satamapalveluiden yhteismarkkinointiin. Kesän Rock the Baltic Sea -kampanja käynnistyi CB SmallPorts -projektin Facebook-sivulla postaussarjalla, joka esitteli suuren määrän keskisen Itämeren alueen pienvenesatamiin tehtyjä investointeja. Tavoitteena oli jakaa tietoa siitä, miten pienvenesatamat, esim. led-valaistusta lisäämällä tai kierrätystoimintoja kohentamalla, voivat parantaa resurssitehokkuuttaan ja siten auttaa Itämeren tilannetta. Kampanjan toteuttamiseen osallistui myös kolme SAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa, jotka tekivät kartoitusta ja tutkimusta Rauman alueen pienvenesatamien investoinneista, keskittyen erityisesti Syväraumanlahden satamassa olevaan Seabin-meriroskikseen.

Esittelysarjan jälkeen käynnistyi äänestys, johon kuka tahansa voi osallistua antamalla äänensä niille investoinneille ja ratkaisuille, joilla saattaisi olla suurin positiivinen vaikutus Itämeren tilanteeseen. Äänestyksen tulokset julkaistaan osana kansallista Itämeripäivää, joka on John Nurmisen Säätiön järjestämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan Itämeren ainutlaatuisuudesta ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivänä yli 150 tahoa osallistuu juhlintaan järjestämällä monenlaisia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita.

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
| Merenkulku

Uusi nettisovellus turvalliseen ja ympäristöystävälliseen veneilyyn

PortMate-hanke on julkaissut veneilijöille ja pienvenesatamien pitäjille tarkoitetun ilmaisen nettisovelluksen (www.portmate.eu), joka tarjoaa veneilyyn liittyvää tuoretta sisältöä ja keskittyy erityisesti pienvenesatamien turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Uusimmat uutiset

Jenniina poseeraamassa tietokoneen äärellä.
| Opinnot ja opetus

Matkailualan monipuolisuus sai kiinnostumaan opinnoista

Jenniina Matinaho opiskelee toista vuotta matkailualan opintoja Porin kampuksella. Matkailualan opinnoista sai kiinnostumaan alan monipuolisuus sekä sen tarjoamat laajat työllistymismahdollisuudet.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html