RoboAI-viikko 2023: Pelillistäminen – kuinka se otetaan mukaan opetukseen?

– Uudet digitaaliset teknologiat ovat tuoneet opetukseen ja oppimiseen paljon uusia muotoja. Sopivalla pöyhimisellä ja uuteen tutustuen niistä löytyy varmasti hyviä sovelluksia niin inspiroimaan opettajia kuin motivoimaan ja innostamaan erilaisia oppijoita. Maakunnallisen yhteistyön kautta me kaikki voimme oppia jotain uutta ja viedä opetusta piirun verran lähemmäs lasten ja nuorten mielenkiinnon kohteita, kertoo yksi tapahtuman järjestäjistä, SAMKin yliopettaja Mirka Leino.

16.2.2023 | Teksti: Janika Tommiska | Kuva: Pexels, Petra O'Rourke, Harri Ketamo

Nuorella miehellä on päässään VR-lasit.
VR on hyvä esimerkki opetuksen pelillistämisestä. Teknologia opetuksessa -koulutuspäivä tarjoaakin opettajille mielenkiintoisia esimerkkejä erilaisista tavoista käyttää pelillistämistä opetuksen tukena.

RoboAI-viikolla tiistaina 18.4. Satakunnan ammattikorkeakoululla järjestettävä Teknologia opetuksessa -osatapahtuma paneutuu tänä vuonna pelillistämiseen. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on jatkumoa Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Porin kaupungin hyvin toimineelle yhteistyölle, jossa keskitytään opettajien teknologiaosaamisen kasvattamiseen ja sitä kautta STEM-aineiden entistä laajempiin opetusmahdollisuuksiin. STEM-aineilla tarkoitetaan luonnontieteen, teknologian, insinööritaitojen ja matematiikan opetusta (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Tapahtumapäivän aikana opettajat pääsevät tutustumaan erilaisiin työpajoihin VR-oppitunneista aina älykkäiden työkalujen käyttöön opetuksessa. Työpajat keskittyvät konkretiaan ja erilaisiin mahdollisuuksiin. Päivän päätteeksi keynote-puhuja, Headain perustaja Harri Ketamo, kertoo tekoälystä opetuksessa – mitä on ollut ja mitä on tulossa.

– Päivän aihe on erittäin tärkeä opetuksen kannalta. Digitalisaatio, AR/VR ja metaversumi ovat nyt pinnalla ja niiden määrää voisi kasvattaa opetuksessa. On siis tärkeää, että tunnistetaan paikallisesti uusia mahdollisuuksia, tuodaan niitä esille ja siirretään osaamista myös muille sekä samalla tavoitetaan maakunnan verkostoja, kertoo tapahtuman järjestelyissä jo kolmatta kertaa mukana oleva, Porin kaupungin digitaalisen osaamisen erityisasiantuntija Teemu Heino.

 

Mies käyttää labrassa VR-laseja.

VR sopii opetukseen läpi kouluasteiden. Satakunnan ammattikorkeakoulussa ollaan mm. opetettu robotin ohjelmointia VR:n avulla.

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet opetuksessa tutuksi

– XR:t, AR:t, VR:t, MR:t ja monet muut ärrät tuntuvat tänä päivänä pärisevän kaikkien kasvatus- ja koulutuspuolen asiantuntijoiden huulilta. Eivätkä suotta. Opetuskäyttöön valjastetun virtuaalitodellisuuden etuja ovat mm. sen havainnollistavuus, elämyksellisyys ja turvallisuus. Kyselyiden mukaan virtuaalitodellisuuden kaltaiset innovatiiviset oppimisympäristöt sekä lisäävät oppijoiden opiskelumotivaatiota että havainnollistavat oppitunneilla käsiteltäviä asioita aivan uudella tavalla. Lisäksi virtuaalitodellisuus mahdollistaa monenlaisten taitojen harjoittelun turvallisessa ympäristössä ja kehittää usein myös oppijan tunnetaitoja, eritoten empatiakykyä, sillä monesti oppija asettuu VR-lasien välityksellä toisen ihmisen asemaan, kuvailee yksi tapahtuman järjestäjistä, Porin kaupungin hankekoordinaattori Konsta Kivistö.

Päivän aikana pidettävät työpajat on suunniteltu niin, että halukkaat voivat tutustua joko yhteen kokonaisuuteen tai sekoittaa näitä haluamallaan tavalla. Valittavia aiheita ovat ”VR opetuksessa”, ”Pelillisyys opetuksessa” ja ”Laajennetun todellisuuden esimerkkejä”.

 

Lähikuvassa Headain perustaja Harri Ketamo.

Harri Ketamo toimii Teknologiaopetuksessa -koulutuspäivän keynote-puhujana aiheenaan Tekoäly opetuksessa: 111 vuotta takana, mitä tulossa.

Tule rohkeasti paikalle!

RoboAI-viikko on järjestetty nyt kaksi kertaa. Aikaisemmin on jouduttu koronan vuoksi turvautumaan verkkotapahtumaan, mutta nyt vihdoin tapahtuma voidaan järjestää livenä paikan päällä. Järjestäjät toivovatkin innostavansa paikalle niin aiheesta vasta kiinnostuneita kuin heitä, jotka ovat jo pidemmän aikaan toimineet aiheen parissa.

– Nyt pääsemme pitkästä aikaa järjestämään livetapahtumaa ja toivottamaan osallistujat tervetulleiksi tänne SAMKille. On mukavaa päästä sekä näkemään että keskustelemaan asioista kiinnostuneiden opettajien kanssa. Paikan päällä on kuitenkin aina oma erilainen tunnelmansa, kertoo tapahtuman järjestäjä ja koko RoboAI-viikon koordinaattorina toimiva, SAMKin tuntiopettaja Janika Tommiska.

 

 

 

Teknologia opetuksessa -tapahtuma järjestetään RoboAI-viikolla 18.4. klo 12.30 alkaen. 

Anna teknologian inspiroida ja ilmoittaudu!   

Tsekkaa koko viikon ohjelma!   

 

Lisätiedot: 

Janika Tommiska
p. 0447106332
janika.tommiska@samk.fi 

 

Järjestäjien logot.

16.2.2023 | Teksti: Janika Tommiska | Kuva: Pexels, Petra O'Rourke, Harri Ketamo

Lisää aiheesta

Neljä naista testaa hyvinvointiteknologian tuotteita rentoutumiseen.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Tavoitteena osallisuuden lisääminen

RoboAI-viikon 17.4. avaava hyvinvointi- ja terveysteknologian päivä tutustuttaa paremmin hankemaailmaan. Aamupäivän aikana SAMKin toimijat ja yhteistyökumppanit kertovat hankkeissa tehtävistä osallisuutta tukevista testauksista ja kokeiluista. Keynote-puhuja, yliopisto-opettaja Marjaana Raukola-Lindblom kertoo mm. eläinten merkityksestä virtuaaliterapiassa.
Tyttö pelaa Legorobotilla kilpailussa. Taustalla yleisöä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: Teknologiatietoutta ja tukea opettajille

– Viime vuoden tapahtumasta opittiin paljon ja kuluneen vuoden aikana pidettyjen koulutusten perusteella tunnistamme vielä tarkemmin opettajien tarpeet, lupaa Teknologia opetuksessa -koulutustapahtumaa järjestävä tutkija-opettaja Janika Tommiska.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen