RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

30.3.2023 | Teksti: Jere Grönman, Tampereen yliopisto

Kuvituskuva.
Ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa voidaan hyödyntää monilla eri aloilla.

RoboAI-viikolla järjestettävä Älykkäät järjestelmät -osatapahtuma tuo esiin moninaisia eri tapoja hyödyntää ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa erilaisissa ympäristöissä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille älykkäiden järjestelmien parissa toimiville asiantuntijoille sekä aiheista kiinnostuneille yrityksille ja yksityishenkilöille.

– Haluamme tuoda esiin millaisia eri mahdollisuuksia ohjelmistotekniikka ja data-analytiikka avaavat eri liiketoiminnanaloille, kertoo projektipäällikkö Jere Grönman.

Päivä jakautuu kahteen eri teemaosioon; aamupäivällä kuullaan ohjelmistoalan teemaesitykset ja iltapäivällä syvennytään digitaaliseen tulevaisuuteen. Vaikka aiheet ovat ehkä tutumpia niiden parissa työskenteleville, on teemasessioiden suunniteltu avaavan aiheita kansantajuisesti kaikille kiinnostuneille.

– Teknologia ja erilaiset sovellukset ovat läsnä meidän jokaisen arkipäivissä, joten uskon aiheiden kiinnostavan erilaisista taustoista tulevia kuuntelijoita, toteaa Grönman.

 

Lähikuvassa Pekka Abrahamsson.

Professori Abrahamsson on pioneeri ja uranuurtaja ohjelmistokehityksen menetelmien ja -prosessien tutkimuksen saralla. Hän on luonut yhteistyötä teollisuuden ja tieteentekijöiden välillä sekä Suomessa että ulkomailla.

Tekoäly muuttaa yritysten toimintaa

Tekoäly puhututtaa tällä hetkellä ympäri maailman ja sen hyötyjä sekä haittoja arvioidaan erilaisissa foorumeissa. Myöskään yritykset ja muut organisaatiot eivät voi välttyä tekoälykeskustelulta omassa toiminnassaan. Päivän ensimmäisessä keynote-puheenvuorossa ohjelmistotekniikan professori Pekka Abrahamsson pohtiikin, kuinka tekoälyn tuottama koodi haastaa yritykset.

– Tästä junasta eivät yritykset halua jäädä pois. Se olisi sama kuin jatkettaisiin talojen rakentamista vasaran kanssa, vaikka naulapyssy olisi vieressä, toteaa Pekka Abrahamsson.

Ohjelmistoalan teemaesityksissä pureudutaan ohjelmistojen hyödyntämiseen yritystoiminnassa. Kriisistä kasvun mahdollisuuksiin ja uudistumiseen -hankkeen kehittelemä sovellus tukee PK-yrityksiä tutkitun tiedon hyödyntämisessä. Sovelluksessa esitellään avoimesti saatavilla olevista tietoarkistoista poimittuja esimerkkejä yritysten tarvenäkökulmaa ja mahdollisia omien kehityshankkeiden aloituksia huomioiden.

–  KAMU-sovellus auttaa yrityksiä hyödyntämään tarjolla olevaa avointa tutkimustietoa, sillä se jää varsin usein yritysmaailman osalta liian vähäiselle käytölle, summaa tutkija Janne Harjamäki.

Myös muissa puheenvuorossa kerrotaan yritysten mahdollisuuksista hyödyntää uusinta teknologiaa omassa toiminnassaan. Tutkijatohtori Petri Rantanen kertoo digitaalisten kaksosten hyödyntämisestä, Jere Grönman taas siitä, miten älykkäillä ratkaisuilla luodaan uutta liiketoimintaa. Session päättää CTO Jarkko Mäkivaara Aqua.io Oy:stä kertomalla yrityksen kokemuksesta kehittää prototyypin yliopiston kanssa.

 

Mies istuu tuolissa ja katsoo näyttöä.

EEG:tä voidaan rekisteröidä kuluttajalaitteella, kun henkilö pelaa muistipeliä.

Digitaalinen tulevaisuus on täällä

Digitaalisen tulevaisuuden teemaesityksissä keskitytään siihen millaiseksi digitaalisuus rakentaa tulevaisuutta ja millaisia ratkaisuja eri aloilla tehdään jo nyt. Hyvinkin perinteisenä näyttäytyvillä aloilla, kuten maataloudessa ja purkualalla, tehdään jo nyt uudenlaisia ratkaisuja teknologian avulla. Session keynote-puheenvuorossa työelämäprofessori Hannu Tenhunen visioi teknologian ja tekoälyn kehityksen myötä syntyvää metaverse:a, jossa todellisen ja virtuaalisen rajat hälvenevät ja tekoäly saa yhä yksilöllisempiä piirteitä.

Professori Tarmo Lipping kertoo neuroteknologiasta mielen ja maailman välisenä linkkinä. He ovat muun muassa tutkineet, miten kuluttajille suunnattujen, aivojen sähköistä toimintaa mittaavien laitteiden avulla voidaan arvioida työn kuormittavuutta ja ehkäistä uupumista.

Päivän päättää väitöskirjatutkija Olli Suominen avaamalla, miten tutkimuksesta syntyy yritystoimintaa Business Finlandin rahoituksen turvin. Suominen tuo tilaisuuteen demomahdollisuuden, jossa käyttäjä voi etäohjata pienkuormaajaa 5G-mobiiliverkon yli.

 

Älykkäät järjestelmät -tapahtuma järjestetään RoboAI-viikolla perjantaina 21.4. kello 8.30 alkaen.

Anna teknologian inspiroida ja ilmoittaudu!

Tsekkaa koko viikon ohjelma!

 

Lisätiedot:

Jere Grönman
+358 40 8275848
jere.gronman@tuni.fi

30.3.2023 | Teksti: Jere Grönman, Tampereen yliopisto

Lisää aiheesta

Tutkija Petri Linna, kuvituskuva.
| Teknologia

RoboAI-viikko: FinDrones2020-konferenssi – lisää tehokkuutta ja kilpailukykyä drooneilla

Toista kertaa järjestettävä FinDrones2020-konferenssi yhdistää kaksi maailmaa: maanviljelijät ja teknologiatutkijat, joiden voi olla vaikea löytää yhteistä kontaktipintaa. Tarve konferenssille huomattiin sattumalta, kun Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen droonien ja maatalouden yhdistämiseen liittyvä palaveri paisui osallistujista.
Mikko Pakkasela ja Hanna Rissanen poseeraavat studiossa.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Tiedolla johtamisen torstai uuden ja paremman liiketoiminnan äärellä

Digitalisaation suurimpia hyötyjä on työn tuottavuuden kasvaminen: se on talouskasvun keskeisin moottori. Tiedolla johtamisen päivä on tiukkaa asiaa uuden ja paremman liiketoiminnan luomisesta. Päivä on tarkoitettu kaikille yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita oman liiketoiminnan kehittämisestä ja kilpailussa erottumisesta erityisen osaamisen avulla.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen