RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

Kuvituskuva.
Ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa voidaan hyödyntää monilla eri aloilla.

Ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa voidaan hyödyntää monilla eri aloilla.

RoboAI-viikolla järjestettävä Älykkäät järjestelmät -osatapahtuma tuo esiin moninaisia eri tapoja hyödyntää ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa erilaisissa ympäristöissä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille älykkäiden järjestelmien parissa toimiville asiantuntijoille sekä aiheista kiinnostuneille yrityksille ja yksityishenkilöille.

– Haluamme tuoda esiin millaisia eri mahdollisuuksia ohjelmistotekniikka ja data-analytiikka avaavat eri liiketoiminnanaloille, kertoo projektipäällikkö Jere Grönman.

Päivä jakautuu kahteen eri teemaosioon; aamupäivällä kuullaan ohjelmistoalan teemaesitykset ja iltapäivällä syvennytään digitaaliseen tulevaisuuteen. Vaikka aiheet ovat ehkä tutumpia niiden parissa työskenteleville, on teemasessioiden suunniteltu avaavan aiheita kansantajuisesti kaikille kiinnostuneille.

– Teknologia ja erilaiset sovellukset ovat läsnä meidän jokaisen arkipäivissä, joten uskon aiheiden kiinnostavan erilaisista taustoista tulevia kuuntelijoita, toteaa Grönman.

 

Lähikuvassa Pekka Abrahamsson.
Professori Abrahamsson on pioneeri ja uranuurtaja ohjelmistokehityksen menetelmien ja -prosessien tutkimuksen saralla. Hän on luonut yhteistyötä teollisuuden ja tieteentekijöiden välillä sekä Suomessa että ulkomailla.

Tekoäly muuttaa yritysten toimintaa

Tekoäly puhututtaa tällä hetkellä ympäri maailman ja sen hyötyjä sekä haittoja arvioidaan erilaisissa foorumeissa. Myöskään yritykset ja muut organisaatiot eivät voi välttyä tekoälykeskustelulta omassa toiminnassaan. Päivän ensimmäisessä keynote-puheenvuorossa ohjelmistotekniikan professori Pekka Abrahamsson pohtiikin, kuinka tekoälyn tuottama koodi haastaa yritykset.

– Tästä junasta eivät yritykset halua jäädä pois. Se olisi sama kuin jatkettaisiin talojen rakentamista vasaran kanssa, vaikka naulapyssy olisi vieressä, toteaa Pekka Abrahamsson.

Ohjelmistoalan teemaesityksissä pureudutaan ohjelmistojen hyödyntämiseen yritystoiminnassa. Kriisistä kasvun mahdollisuuksiin ja uudistumiseen -hankkeen kehittelemä sovellus tukee PK-yrityksiä tutkitun tiedon hyödyntämisessä. Sovelluksessa esitellään avoimesti saatavilla olevista tietoarkistoista poimittuja esimerkkejä yritysten tarvenäkökulmaa ja mahdollisia omien kehityshankkeiden aloituksia huomioiden.

– KAMU-sovellus auttaa yrityksiä hyödyntämään tarjolla olevaa avointa tutkimustietoa, sillä se jää varsin usein yritysmaailman osalta liian vähäiselle käytölle, summaa tutkija Janne Harjamäki.

Myös muissa puheenvuorossa kerrotaan yritysten mahdollisuuksista hyödyntää uusinta teknologiaa omassa toiminnassaan. Tutkijatohtori Petri Rantanen kertoo digitaalisten kaksosten hyödyntämisestä, Jere Grönman taas siitä, miten älykkäillä ratkaisuilla luodaan uutta liiketoimintaa. Session päättää CTO Jarkko Mäkivaara Aqua.io Oy:stä kertomalla yrityksen kokemuksesta kehittää prototyypin yliopiston kanssa.

 

Mies istuu tuolissa ja katsoo näyttöä.
EEG:tä voidaan rekisteröidä kuluttajalaitteella, kun henkilö pelaa muistipeliä.

Digitaalinen tulevaisuus on täällä

Digitaalisen tulevaisuuden teemaesityksissä keskitytään siihen millaiseksi digitaalisuus rakentaa tulevaisuutta ja millaisia ratkaisuja eri aloilla tehdään jo nyt. Hyvinkin perinteisenä näyttäytyvillä aloilla, kuten maataloudessa ja purkualalla, tehdään jo nyt uudenlaisia ratkaisuja teknologian avulla. Session keynote-puheenvuorossa työelämäprofessori Hannu Tenhunen visioi teknologian ja tekoälyn kehityksen myötä syntyvää metaverse:a, jossa todellisen ja virtuaalisen rajat hälvenevät ja tekoäly saa yhä yksilöllisempiä piirteitä.

Professori Tarmo Lipping kertoo neuroteknologiasta mielen ja maailman välisenä linkkinä. He ovat muun muassa tutkineet, miten kuluttajille suunnattujen, aivojen sähköistä toimintaa mittaavien laitteiden avulla voidaan arvioida työn kuormittavuutta ja ehkäistä uupumista.

Päivän päättää väitöskirjatutkija Olli Suominen avaamalla, miten tutkimuksesta syntyy yritystoimintaa Business Finlandin rahoituksen turvin. Suominen tuo tilaisuuteen demomahdollisuuden, jossa käyttäjä voi etäohjata pienkuormaajaa 5G-mobiiliverkon yli.

 

Älykkäät järjestelmät -tapahtuma järjestetään RoboAI-viikolla perjantaina 21.4. kello 8.30 alkaen.

Anna teknologian inspiroida ja ilmoittaudu!

Tsekkaa koko viikon ohjelma!

 

Lisätiedot:

Jere Grönman
+358 40 8275848
jere.gronman@tuni.fi

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.