Polkuopinnot tarjoavat toisenlaisen reitin tutkintoon

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen. Kenelle ne oikein on tarkoitettu ja miten niihin voi hakeutua?

26.9.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen ja Pixabay: Johnny_Harvester

Piia Lamminen ja Anu-Mari Elohaka seisovat yhdyskäytävällä Porin kampuksella.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

– Polkuopinnot tarjoavat toisenlaisen reitin tutkinto-opiskelijaksi kuin yhteishaun kautta hakeutuminen, koulutuspäällikkö Pia Lamminen kertoo.

Kun opintoja on suorittanut määrätyn määrän, voi hakea tutkinto-opiskelijaksi ja saada sen jälkeen suoritetut opinnot hyväksi luettua tutkintoon.

– Yleensä polkuopiskelijat on integroitu tutkinto-opiskelijoiden kanssa samaan ryhmään, sanoo koulutussuunnittelija Anu-Mari Elohaka.

– On myös erillisiä polkuopintoryhmiä, kuten työelämän tarpeista nousseet energia- ja ympäristötekniikan sekä sosiaalialan monimuotoryhmät. Tällaiset ryhmät aloittavat opintonsa seuraavaksi tammikuussa, hän jatkaa.

Integroidut polkuopinnot ovat yleensä vähintään 45 opintopistettä, eli niiden kesto on noin vuoden. Osa polkuopinnoista on lyhyempiä, esimerkiksi 30 opintopistettä. Opintoja järjestetään päivä-, monimuoto- ja verkko-opintoina. Ne voivat sisältää lähiopetusta, etätehtäviä ja verkko-opetusta.

Valinta avoimen ammattikorkeakoulun hengen mukaisesti

Suurimpaan osaan polkuopintoja on avoimen ammattikorkeakoulun hengen mukaisesti puhtaasti ilmoittautumisjärjestys. Osassa polkuopintoja on muita hakuehtoja, kuten ylemmissä tutkinnoissa pohjakoulutusvaade. Joissakin tutkinto-ohjelmissa polkuopintoihin pääsyn edellytyksenä on suoritettu valintakurssi.

Polkuopinnot suoritettuaan opiskelija voi hakeutua avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi opiskelemaansa tutkinto-ohjelmaan.

– Meillä on ajateltu niin, että kun suoritat polkuopinnot, sinulla on paikka tutkinto-opiskelijana. Emme ole halunneet ottaa mitään turhaan karsivia tekijöitä tähän, vaan ajattelemme, että polkuopinnot suoritettuaan opiskelija on tutkinto-opiskelupaikkansa ansainnut, Lamminen sanoo.

Polkuopintopaikkoja on tarjolla vaihtelevasti. Päätökset tarjottavista opinnoista tehdään vuositasolla, mutta polkuopintoja on tarjolla yleensä lähes kaikista tutkinto-ohjelmista.

– Jos tänä vuonna ei ole hakua johonkin tutkinto-ohjelmaan, seuraavana vuonna siihen voikin olla paikkoja. Suosittuihin koulutuksiin, kuten liiketalouden verkkototeutukseen ja sosiaalialan monimuotototeutukseen on pyritty avaamaan enemmän paikkoja. Silti voi olla, että paikat täyttyvät todella nopeasti, Lamminen kertoo.

Polkuopinnoilla voi etukäteen keventää tulevaa opiskelukuormaa tutkinto-opiskelijana ja vauhdittaa opintoja. Polkuopintoihin voi hakeutua myös siinä tapauksessa, että yhteishaku on mennyt jo ohi tai henkilö ei ole päässyt yhteishaun kautta tutkinto-opiskelijaksi. Vaihtoehto on hyvä lisäksi esimerkiksi työttömille työnhakijoille.

Kaksi naista kävelee mertsässä

Polkuopinnot

Avoimen AMKin polkuopinnot tähtäävät tutkinto-opintoihin. Polkuopinnoissa opiskellaan tutkintoryhmän mukana opetussuunnitelmien mukaisia, pääosin ensimmäisen ja toisen vuoden ammattikorkeakouluopintoja.

Seuraava hakuaika polkuopintoihin on 28.11.–2.12.2022.

26.9.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen ja Pixabay: Johnny_Harvester

Lisää aiheesta

Ida Heinonen valitsee kirjoja SAMKin Porin kampuksen kirjahyllystä.
| Liiketoiminta

Polkuopinnot avasivat oven korkeakouluopintoihin

Kun yhteishaku ei tuonut toivottua opiskelupaikkaa, päätti Ida Heinonen hakea polkuopiskelijaksi ja tavoitella avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijan paikkaa. Nyt toisen vuoden tutkinto-opiskelijana hän voi todeta, että valitsi itselleen oikean tutkinto-ohjelman sekä väylän.
Eveliina Uusitalo
| Liiketoiminta

Polkuopiskelu ponnahduslautana uraan

Loimaalta kotoisin oleva Eveliina Uusitalo päätyi parin mutkan kautta SAMKiin. Hän päätyi opintoihin polkuopintojen kautta, joiden jälkeen hän anoi tutkinto-opiskelijan paikkaa.

Uusimmat uutiset

Ihmisiä auditoriossa
| SAMK

SeAMK ja SAMK yhdistävät voimansa kolmanteen tutkimusfoorumiin Seinäjoelle

Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Satakunnan ammattikorkeakoulu järjestävät yhdessä kolmannen tutkimusfoorumin Seinäjoella. Tutkimusfoorumit saivat alkunsa korkeakoulujen yhteisestä OKM TKI Profit -hankkeesta kolme vuotta sitten.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin lehtori Seija Olli on ollut mukana työryhmässä, joka on saanut vuoden vaikuttavuustekopalkinnon Toimintakulttuuri-kategoriassa. SAMK onnittelee! 🌹 #katsetulevaisuuteen #hoitotyö https://vaikuttavuusseura.wordpress.com/2022/12/02/vuoden-vaikuttavuusteot-2022-on-valittu/

All in! 7 nuorta yritystä/ideaa kilpaili tänään All in Pitch -finaalissa. Aivan huikeita myyntipuheita toisen ja korkea-asteen opiskelijoilta! Meidän tuomareiden tehtävä ei ollut helppo. Onnea voittajille! #mysamk #nuoriyrittäjyys #yrityskiihdyttämö #entersatakunta #prizztech

SAMKin Porin kampuksen Galleria Taidekäytävän uusi näyttely on kuvataiteen opiskelijoiden Maiju Ruuskasen, Jenni Ahokiven ja Leevi Kämäräisen käsialaa. Näyttelyn nimi on Värikäs Väylä 🎨🖌️
https://www.samk.fi/uutiset/kuvataiteen-opiskelijat-tarjoavat-varikkaan-vaylan-kohti-joulua/

YAMK-tutkinto on mainio tapa edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja avaa erinomaisen urapolun - ”Maisterin tutkintonimike vahvistaisi tunnettuutta edelleen” #YAMK #uraseuranta #tasaarvo #vaalit2023
https://demokraatti.fi/kysely-yamk-tutkinto-avaa-hienon-urapolun-maisterin-tutkintonimike-vahvistaisi-tunnettuutta-edelleen