Pitkäjänteisyys palkittiin korona-ajan kv-harjoittelussa

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa keväällä / kesällä 2020.

19.10.2020 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Ilkka Mäkinen

Ilkka Toivonen ja Arttu Metsämäki opetustilanteessa. Lapset istuvat tuoleilla kaaressa luokkahuoneessa.
Metsämäki (vas.) ja Toivonen opettivat lapsia suunnitelutyön ohella.

Vaihtoon sisältyi sekä esimies- ja kehittämistyön harjoittelu että opinnäytetyöhön liittyvä varhaiskasvatuksen kehittäminen. Harjoitteluvaihdon tavoitteena oli suomalaistyyppisen varhaiskasvatussuunnitelman kehittäminen Vietnamin Hai Phongiin rakennettavaan päiväkotiin yhdessä FiViEdu Globalin kanssa

– Ajatus kansainvälisestä harjoittelusta tuli opettajalta ja harjoitteluun lähteminen oli helppoa. Oli hienoa saada tällainen tilaisuus meidän koulutusohjelmassamme, Metsämäki ja Toivonen toteavat.

Harjoittelussa Metsämäki ja Toivonen kehittivät tulevalle päiväkodille varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman. Päiväkodin valmistuttua tarkoitus oli myös kouluttaa henkilökuntaa ja järjestää demotunteja.

– Suunnittelutyön lisäksi tehtävämme oli jakaa suomalaisen varhaiskasvatuksen osaamista ja tuoda tietotaitoa ja elementtejä päiväkotitoimintaan. Meillä oli viikoittain opetustunteja lapsille kahdessa yhteistyöpäiväkodissa. Enimmäkseen opetimme englantia, Toivonen kertoo

Korona-pandemia mutkisti suunnitelmia

Korona-pandemian ensimmäinen aalto oli kovimmillaan juuri alkuvuodesta. Pandemian takia talous romahti ja päiväkodin perustaminen oli vaakalaudalla. Metsämäki ja Toivonen halusivat kuitenkin pitää yllä positiivista asennetta ja päättivät jäädä Hai Phongiin.

– Päätimme jäädä, koska opinnäytetyö oli kiinni tästä ja halusimme tehdä kehitysprosessin loppuun. Korona vaikutti koko projektin tulevaisuuteen, mutta halusimme luottaa siihen, että homma hoituu, Metsämäki kertoo.

Päiväkodit ja koulut olivat kiinni lähes kolme kuukautta. Vaikka päiväkodin perustaminen ei ollut enää varmaa, Metsämäki ja Toivonen halusivat suunnitella asiaa sitkeästi eteenpäin.

– Odotusaika oli toisinaan aika pitkä. Sulkuaikoina liikkuminen oli hankalaa. Aina kun mentiin ja tultiin, oli kuumeen mittaus, maskit kasvoilla ja turvavälit käytössä, Metsämäki muistelee.

– Toisaalta meillä oli hyvin aikaa pureutua suunnitelmiin ja saimme tehtyä valmiit oppitunnit vuodeksi. Tiukat toimintatavat koronan leviämisen estämisessä tekivät vaikutuksen. Tilanne otettiin vakavasti ja meillä ainakin pysyi turvallisuudentunne hyvin, Toivonen lisää.

Kulttuurierot näkyvät eniten tavassa työskennellä

Siinä missä koronatoimenpiteet olivat tiukkoja ja tarkkoja, muu työskentely saattoi olla yllätyksellisempää.

– Vietnamissa työtehtävät saattoivat tulla hyvin nopeasti ja vanhat suunnitelmat unohdettiin. Aluksi se oli stressaavaakin, mutta sitten oppi, että siinä kulttuurissa toimittiin niin. Suomalainen minuuttipeli ja kiveen kirjatut työtehtävät piti unohtaa, Metsämäki sanoo.

– Me olemme tottuneet Suomessa nojaamaan vahvasti suunnitelmiin ja pykäliin. Vietnamissa suunnitteluprosessin visuaalinen puoli oli heille tärkeämmässä asemassa. Siinä missä me mietimme uuteen päiväkotiin päästessä varhaiskasvatuksellisia toimintaperiaatteita ja miten ne toimisivat tilassa, paikalliset pohtivat seinien maalauksia. Erilaiset tavat katsoa asioita rikastuttavat toisiaan, Toivonen toteaa.

Hämmentäviäkin työtehtäviä mahtui jo muutenkin mielenkiintoiselle matkalle. Kaksikko päätyi esiintymään paikalliselle televisiokanavalle lastenohjelmaan.

– Teimme lopulta kuusi jaksoa ohjelmalle. Jaksojen sisältö oli opettavaista, joten se sopi hyvin meidän opintoihimme. Kokemuksena se oli kyllä aika jännä, Metsämäki nauraa.

– Jokaisessa jaksossa oli opetusosa ja sitten satu. Me puhuimme esimerkiksi avaruudesta ja erilaisista luonnonilmiöistä kuten siitä, miten sade tai tuuli syntyy, Toivonen täsmentää.

Sisulla ja positiivisella asenteella pääsee pitkälle

Uutta päiväkotia ei pystytty rakentamaan, mutta tilat toiminnalle saatiin silti järjestettyä. Uusia tiloja päästiin katsomaan kesäkuussa. Se mahdollisti suunnitelmien tuomisen käytäntöön ja opettajien palkkaamisen. Suunniteltuja demotuntejakin ehdittiin pitämään.

– Meille kaikkein tärkeintä oli saada läpi neljä pääperiaatetta: lasten fyysinen ja henkinen turvallisuus, arjen strukturointi, lapsilähtöisyys ja leikin merkitys sekä varhaiskasvatussuunnitelma, Metsämäki summaa.

– Lopussa meinasi tulla kiire, kun päiväkodin aukaiseminen venyi niin paljon koronan aiheuttamien ongelmien takia. Onneksi olimme jatkaneet suunnitelmien tekoa epävarmana aikana sillä, kun päiväkoti kesäkuussa pystyttiin aukaisemaan, meillä oli hommat demotunteja ja koulutusta varten valmiina, Toivonen sanoo.

Kokemus ja onnistumiset olivat palkitsevinta

Tuliaisiksi Suomeen Metsämäki ja Toivonen toivat opinnäytetyöaiheen.

– Saimme tehtyä päiväkodille varhaiskasvatussuunnitelman ja vedettyä projektin loppuun niin että meillä on nyt opinnäytetyön aihe ja pohja. Se jos joku on palkitsevaa, Metsämäki toteaa tyytyväisenä.

– Pääsimme tekemään ulkomaille sellaista työtä, jota me opiskelemme. Tämä kokemus itsessään on ollut jo palkitseva, Toivonen hehkuttaa.

Metsämäki ja Toivonen suosittelevat kansainvälisen harjoittelun tekemistä jokaiselle. Mukaan kannattaa kuitenkin pakata joustavuutta ja avointa mieltä.

– Ei kannata tehdä liian vahvoja ennakko-odotuksia vaan ole avoimin mielin. Vastassa on uusi kulttuuri ja ihmiset ja heidän elämäntapansa laajentaa omaa perspektiiviä, Metsämäki neuvoo.

– Ehdottomasti kannattaa lähteä kansainväliseen harjoitteluun. Saimme SAMKilta tukirahaa ja isäntäpaikasta harjoittelutukea. Se on erinomainen mahdollisuus päästä tutustumaan niin toiseen kulttuuriin kuin sen työskentelytapoihin, Toivonen kannustaa.

Lisää aiheesta

SAMKin opiskelijoita istumassa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Uudessa sosionomin monimuotokoulutuksessa ei tarvita pohjakoulutusta

Tammikuussa 2021 käynnistyvään avoimen ammattikorkeakoulun sosionomiryhmään voi hakea ilman sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan pohjakoulutusta.
Irlannin jylhiä vuoristomaisemia.
| Opinnot ja opetus

Kokemuksia hakemassa – Irlannissa harjoittelussa

Sosionomiopiskelija Katariina Patosalmi oli päättänyt jo ennen opiskeluidensa aloittamista lähteä suorittamaan osan opinnoistaan ulkomaille. Hän löysi itsensä Irlannista vanhustyön parista.

Uusimmat uutiset

Sari Viljanen seisoo opettajanpöydän vieressä.
| SAMK

SAMKista uusia Lapset puheeksi -menetelmän kouluttajia

SAMKissa on muutaman vuoden ajan pyörinyt Lapset puheeksi -menetelmään liittyvää koulutusta. Viime viikolla SAMKista valmistui 12 uutta menetelmän kouluttajaa. Sari Viljanen on yksi heistä. Hän on innostunut aiheesta ja tehnyt siihen liittyen jo aiemmin Sastamalan kaupungille YAMK-opinnäytetyön.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html