Opiskelijamme työllistyvät: YAMK-opinnot avasivat ovet uralla etenemiseen

Vanhustyön YAMK-opinnot mahdollistivat Jonna Elovaaran etenemisen uralla ja antoivat hänelle enemmän kuin hän osasi odottaa. Tällä hetkellä hän työskentelee Raumalla kotisairaalan vastuuhoitajan roolissa sekä tekee osan ajasta Satasote-hankevastaavan työtä.

23.4.2021 | Teksti: Jami Salminen, SAMKin opiskelija | Kuva: Jonna Elovaara

Jonna Elovaara työpöydän ääressä

Jonna Elovaara kokee uudet työtehtävät mielenkiintoisiksi. Niiden tekemiseen hän sai mahdollisuuden YAMK-tutkinnon kautta. Häntä kiinnostaa erityisesti esimies- ja kehitystyö.

Jonna Elovaaralla oli ennen YAMK-opintoihin lähtemistä sairaanhoitajan koulutus. Työkokemusta oli kertynyt useita vuosia sairaanhoitajan töissä sisätauti- ja terveyskeskusosastolla.

– Kävin vuoden kestävän 30 opintopisteen SAMKin erikoistumisopintojen Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju -koulutuksen, sen aikana sain innostuksen lähteä opiskelemaan lisää. Erikoistumisopintojen aikana sain opettajalta lisää tietoa YAMK-opintojen mahdollisuuksista. Koulutus vaikutti siltä, että se mahdollistaisi etenemisen uralla.

YAMK-opiskelut aloittaessaan Jonna huomasi opiskelun muuttuneen niistä ajoista, kun hän itse oli opiskellut sairaanhoitajaksi. Ennen istuttiin luokassa lähes joka päivä, mutta nykyään opiskelu on yleensä paljon monimuotoisempaa, tehdään paljon tehtäviä itsenäisesti tietokoneella ja ryhmissä.

Jonna pitää nykyisistä opiskelutavoista ja kokee SAMKin opetuksen laadukkaaksi. Hän pitää SAMKin Moodlea selkeänä ja helppokäyttöisenä oppimisympäristönä. Kirjaston kanssa asiointi on ollut vaivatonta, ja hän on aina löytänyt sen mitä on tarvinnut.

– Valmistuessa huomasi, kun ei ole enää mahdollisuutta SAMKin tarjoamiin materiaaleihin ja palveluihin, kuinka kattavia ja laadukkaita ne ovat. Se harmittaa, kun ei pääse etsimään kaikkia artikkeleita ja tutkimuksia niin helposti.

Jonnalle koulutus vastasi odotuksia ja antoi paljon enemmän mitä hän etukäteen ajatteli. Hän mainitsee ensimmäisten opintojaksojen joukossa olleen itsensä johtamisen opintojakson, joka pysäytti miettimään omaa ammatillisuutta, vahvuuksia ja heikkouksia. Se auttoi tekemään oman itsensä arviointia työelämän näkökulmasta.

Haasteiden kautta koulutusta vastaaviin töihin

– Suurin haaste aikuisopiskelijana on ollut, että saanut yhdistettyä työssäkäynnin, perhe-elämän ja tehtävien tekemisen. Tehtäviä on paljon ja osa on ollut paljon aikaa vieviä, koska olen halunnut panostaa niihin täysillä. Se on ollut sitten palkitsevaa, kun tehtävän on tehnyt ja nyt lopulta, kun on sain tutkinnon suoritettua valmiiksi 2021 tammikuussa. Tehtävät antoivat paljon, niiden kautta olen perehtynyt muun muassa Rauman vanhuspalveluihin, oman organisaation toimintaan, johtamiseen sekä kehittämiseen.

Koulutuksen myötä hän siirtyi Rauman Kotisairaalan vastuuhoitajaksi. Lisäksi hän tekee tällä hetkellä myös osaksi Satasote-hankevastaavan työtä. Hän toimii Rauman hankevastaavana osahankkeessa ”Maakunnan tilannekeskus, Akuutti kotikeskus ja Combilanssi”. Hankkeeseen liittyen muun muassa pilotoidaan combilanssi-toimintaa Raumalle. Combilanssilla tarkoitetaan kokeilua, jossa yhdistyy koti- ja laitoshoidon geriatrinen osaaminen sekä hoitotasoinen ensihoito.

Työssään hän kokee palkitsevammaksi potilastyön, sillä siinä tietää, että tekee työtä potilaiden hyväksi. Nyt kouluttautumisen myötä hän näkee asiat laaja-alaisemmin sekä omaa paremmat mahdollisuudet kehittää potilaiden parhaaksi tehtävää työtä.

– Koen, että koulutuksen kautta oli helppo työllistyä ja tulevaisuudessa väestön ikääntymisen takia työllistymisnäkymät ovat myös hyvät, vanhustyön ammattilaisille on varmasti tarvetta. Opinnot on tehty työelämälähtöisiksi, tehtävät tehdään omaa työympäristöä peilaten. Etäopiskelu tuki myös työelämää, etätöiden ja -palaverien ollessa käytössä omissa töissä.

– Suosittelen YAMK-koulutusta kaikille, jotka haluavat edetä uralla tai kehittää itseään. Ei tarvitse olla selkeää suunnitelmaa siitä, mitä haluaa tehdä koulutuksen jälkeen. Koulutus antaa uusia ajatuksia, minkä kautta suunta löytyy.

Jonna Elovaara istuu hymyillen työpöytänsä ääressä

Jonna Elovaara

Kotoisin Eurajoelta

Vapaa-aika kulunut opiskellessa, perheen kanssa sekä pihaa hoitaessa.

Valmistui vuonna 2021 Vanhustyön YAMK -tutkinto-ohjelmasta

Työskentelee Rauman kaupungin Kotisairaalassa vastuuhoitajana sekä tekee Satasote-hankevastaavan työtä.

23.4.2021 | Teksti: Jami Salminen, SAMKin opiskelija | Kuva: Jonna Elovaara

Lisää aiheesta

Lotta Ripatti työpöydän ääressä
| SAMK

Lotta Ripatti sai vanhustyön YAMK-opinnoista johtamisosaamista ja oppi paljon itsestään

Luvialainen Lotta Ripatti on opiskellut SAMKissa aiemmin sosionomiksi (AMK). Hän erikoistui jo tuolloin seniori- ja vanhustyöhön. Vuosi sitten hän valmistui vanhustyön YAMK-koulutuksesta.
Pia Leppäniemi kasvokuva
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyö vei Pia Leppäniemen sydämen

Geronomiopiskelija Pia Leppäniemi sanoo olleensa aina kiinnostunut vanhustyöstä. ─ Opiskellessani Hollannissa lähihoitajaksi meitä aina heräteltiin innovatiivisuuteen. Aina on hyvä miettiä, miten asiat voitaisiin tehdä paremmin ikäihmisten hyvinvointia ajatellen, hän pohtii.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html