Opinnäytetyö: Instagramin aakkoset matkailuyrittäjille

Restonomiksi (AMK) kesäkuussa valmistunut Vertti Kypärä teki opinnäytetyönään Instagram-oppaan matkailualalle ja piti webinaarina kaksi koulutusta alan yrittäjille.

22.6.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Vertti Kypärä

Vertti Kypärä istuu ravintolassa ruskealla nahkasohvalla.

Instagram sopii matkailualan tuotteiden ja kohteiden markkinointiin Vertti Kypärän mielestä erittäin hyvin.

Vertti Kypärä kertoo olevansa kiinnostunut markkinoinnista ja melko luova tyyppi, joten opaskirjan tekeminen oli hänelle luontevaa.
– Oli selvää, että haluan tehdä opinnäytetyön juuri somemarkkinointiin liittyen, sillä haluaisin tulevaisuudessa työllistyä digimarkkinoinnin tai viestinnän kentälle. Instagram aiheena kiinnosti, ja Sata matkaa maalle -hanke oli aiheeseen liittyvän oppaan tarpeessa. Koronakevään myötä pystyin keskittämään lähes koko aikani opinnäytetyön tekemiseen, joten päätin tehdä aiheesta laajan opaskirjan, hän kertoo.

Vertti Kypärä kuvaa Instagramin olevan on käyttäjille viihteellinen paikka, jossa halutaan inspiroitua uusista asioista.
– Näin myös Instagram itse itsensä määrittelee. Se haluaa yhdistää käyttäjät mielenkiinnon kohteisiinsa ja toisiin käyttäjiin. Sisällön keskiössä on visuaalisuus. Instagram siis elää ja hengittää hienoista kuvista sekä viihteellisistä videoista. Se on mielestäni palveluna suurilta osin visuaalista tarinankerrontaa.

Instagram sopii matkailualan tuotteiden ja kohteiden markkinointiin Vertti Kypärän mielestä erittäin hyvin. Ihmiset etsivät Instagramista inspiraatiota esimerkiksi uusille matkakohteille tai ravintoloille.
– Oikeastaan koko matkailun elämys, eli uusien hienojen paikkojen kokeminen ja kauniiden maisemien näkeminen kulkee käsi kädessä Instagramin pohjimmaisen idean kanssa. Uskon että tulevaisuudessa Instagram on todella merkittävä paikka ihmisille löytää uusia, mielenkiintoisia kohteita koettavaksi ja nähtäväksi. Yksi hieno kuva voi johtaa matkapäätöksen syntymiseen johonkin tiettyyn kohteeseen.

Keskiössä laadukkuus ja tunnelma

Ei ole olemassa mitään kaavaa siihen, mitä Instagramiin pitäisi tuottaa. Vertti Kypärän mukaan tärkeintä on kuvien laadukkuus ja tunnelmallisuus. Kuvien pitää herätellä katsojassa tunteita, matkailualalla sitä kautta myös matkustushaluja.

Yritysprofiilin täytyy näyttää paitsi ammattimaiselta myös aktiiviselta. Tulee ilmaista selkeästi yrityksen toimiala ja tuoda esiin, mitä yritys tarjoaa. Myös yhteydenottopainikkeet ja sijaintitiedot on tärkeää määrittää. Bioon voi antaa pienen lupauksen siitä, millaista sisältöä tili seuraajilleen jakaa.
– Esimerkiksi Viking Line kertoo Instagraminsa biossa välittävänsä tunnelmia mereltä. Tiliä seuraamalla käyttäjä pääsee Viking Linen matkassa merellisiin tunnelmiin. Tämä on tavallaan lupaus siitä mitä tililtä voi odottaa.

Maksettua markkinointia ammattimaisesti

Myös maksetussa Instagram-markkinoinnissa tärkeää on mainoksen visuaalinen näyttävyys sekä viihteellisyys.
–  Instagramissahan käyttäjä ei ole pakotettu katsomaan yhtäkään mainosta kuten esimerkiksi YouTubessa, vaan epäkiinnostavat mainokset ohitetaan nopeasti. Instagramin selailu on nopeatempoista, huomiota on vaikea napata. Esimerkiksi videona tuotetun tarinamainoksen pitäisi pystyä kaappaamaan huomio välittömästi.

Tärkeää maksetussa mainonnassa on myös määrittää tarkkaan kohderyhmä, jolle mainosta näytetään sekä se, mitä mainoksella varsinaisesti tahdotaan saada aikaan. Onko tarkoituksena nostaa yrityksen näkyvyyttä paikallisten ihmisten silmissä vai halutaanko edistää myyntiä jollakin tietyllä tarjouksella? Mitä tarkemmin mainonnan tarkoitus ja kohde on määritelty, sitä paremmin sen voi odottaa saavan aikaan tulosta. Sitä, minkälaista liikennettä mainos on saanut aikaan, on myös hyvä seurata, ja markkinoida uudelleen käyttäjille, jotka ovat mainosta klikkaamalla osoittaneet kiinnostustaan.

Vertin TOP 3 vinkkiä Instagramiin

  1. Instagramiin lisätään paljon hyvin samanlaista sisältöä, esimerkiksi brunssikuvia tai boomerang-videoita viinilaseista. Jos joukosta haluaa erottua, on pyrittävä luomaan erottuvaa sisältöä, esimerkiksi mielenkiintoisista paikoista tai vaikka vanhoista esineistä. Inspiroi, anna ihmisille uusia kokemuksia kuvien muodossa.
  2. Kuvan saatetekstiin kannattaa kirjoittaa sanomaa täydentävä viesti, muutakin kuin pelkkä emoji ja jokin epämääräinen tunniste. Jos kuva on herättänyt huomion, käyttäjät lukevat saatetekstiä mielellään. Instagramin algoritmi tarkkailee julkaisuissa vietettyä keskimääräistä aikaa, joten kirjoittamalla mielenkiintoisia saatetekstejä nostatat julkaisusi suosiota.
  3. Vain tekemällä ja käyttämällä sovellusta oppii mikä siellä toimii.

22.6.2020 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Vertti Kypärä

Lisää aiheesta

Kuva JRC:n näyttelystä, mies kävelee editse
| Matkailu

Päivän kysymys: voiko matkailu pelastaa maailman?

Matkailu puhuttaa. Voinko matkailla kaikkialla ”koska mä voin”? Voisinko miettiä millä perusteilla valitsen esimerkiksi matkakohteeni, majapaikkani, ostokseni? Voiko himomatkaaja tehdä poisvalintoja niin, että ei koekaan luopuvansa vaan saavansa enemmän? Millaisia valintoja matkanjärjestäjä voi tehdä – ja millaisia matkailupalvelun tuottaja?
Innocamp lecture, project BOOSTED
| Matkailu

Yhteiset matkailun opinnot kiinnostivat Itämeren alueen opiskelijoita – opettajan opas julkaistu

Keskisen Itämeren yhteiset matkailuopinnot keräsivät yli 130 opintosuoritusta lukuvuoden 2018-2019 aikana. Opinnot olivat osa Suomen, Viron ja Latvian korkeakoulujen BOOSTED-yhteishanketta, jonka tavoitteena oli tunnistaa alueen matkailuelinkeinon osaamistarpeet sekä luoda ja pilotoida näiden pohjalta uusi opetussuunnitelma.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html