Opinnäyte: Kuljetuskalusto vaatii ammatillista osaamista sekä ammattisiivousvälineitä

Satakunnan ammattikorkeakoulussa logistiikan koulutusohjelman opiskelija Topi Vartia on tehnyt opinnäytetyön kuljetuskaluston puhtaudesta kappaletavarakuljetuksissa.

Rekan sisätilan puhdistus käynnissä

Opinnäytetyössä tutkittiin eri ammattisiivousvälineiden ja -koneiden soveltuvuutta kuljetuskaluston puhdistukseen sekä kuljettajien tietämystä, osaamista ja lisäkoulutuksen tarvetta. Tutkimukset toteutettiin vuosin 2016–2019 välisenä aikana.

Kappaletavarakuljetukset tehdään Suomessa pääsääntöisesti maanteillä. Kuljetuksissa on yleistynyt trendi, jossa samaa kuljetustilaa hyödynnetään moniin erityyppisiin kuljetuksiin, kuten menokuormana viedään elintarvikkeita ja paluukuormana tuodaan tukkikuorma. Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Tämä luo haasteen sille, miten pystytään vastaamaan riittävästä hygienia- ja puhtaustasosta eri kuljetuksissa.

Aikaisemmin käytetty lakaisuharja ei ole enää kunnollinen vaihtoehto riittävän puhtaustason ylläpitämiseen, vaan se tulisi korvata ammattisiivousvälineillä ja -koneilla. Kuljetuskaluston puhdistukseen ei saa kulua paljoa aikaa, sillä pääsääntöisesti kuljetusliike joutuu itse maksamaan siivouksesta aiheutuvat kustannukset. Roskakasoja lattialla

Tutkimuksen aikana huomattiin kuljettajien olevan kiinnostuneita aiheesta. Aluksi ihmettelyä herättäneet kokeilut ovat vaihtuneet vakiintuneiksi tavoiksi kohdeyrityksessä. Kuljettajat omaksuivat toimintatavat ja tajusivat sen kuuluvan osaksi nykypäivän kuljetuksia.

Opinnäytetyötä voivat hyödyntää kuljetusliikkeet kuin kuljetuspalvelujenostajat. Kuljetusliikkeille opinnäytetyö toimii hyvänä apuna siivousvälineiden valinnassa ja sitä voidaan hyödyntää oppimateriaalina. Palvelunostaja voi hyödyntää työtä kilpailutusehtoja ja -vaatimuksia asettaessaan.

Katso opinnäytetyö Theseuksessa.

Lisätiedot:
Topi Vartia
0445132185
topivartia@gmail.com

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.