Oletko jo maistanut mäntyjäätelöä? – luontoyrittäjien osaamistarpeet kohdistuvat tuotekehitykseen ja jakeluun

Luomukeruu eli luonnonvaraisten kasvutuotteiden keruu kaupallisiin tarkoituksiin luomuvalvontaan liitetyiltä alueilta on maaseudun elinkeinoille uusi kehittämismahdollisuus.

Puolukka Lingonberry

Esimerkiksi Kamparsin luomutilalla Varsinais-Suomessa on 150 hehtaarin luomukeruualue, pääasiassa kuusi- ja mäntymetsää sekä koivikkoa. Lisäksi tilalla on luomuviljelyksessä 98 hehtaaria maata.

– Ammattikeittiöt ostavat keruutuotteita suoraan tilalta, luomufloristeille kerätään tuotteita metsästä sekä koivunmahlaa tuotetaan jalostajille. Uusin hittiraaka-aine luonnonkosmetiikassa on männynkaarna, ja mäntyjäätelö saa puolestaan makunsa tilan männyn nuorista kasvustoista, toteaa Kamparsin luomutilan yrittäjä Jaana Elo SAMKin Interreg Central Baltic NatureBizz-hankkeen ja Ammattiopisto Livian yhteistyönä järjestämässä seminaarissa lokakuun alussa.

Uusin hittiraaka-aine luonnonkosmetiikassa on männynkaarna

– Laadukkaissa luonnon raaka-aineissa ja niiden tuottamisessa on runsaasti liiketoimintapotentiaalia, korostaa ekokosmetiikka-alan yritys Luonkos Oy:n perustaja Piritta Fors. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan raaka-aineena käytettävän luomusiemenöljyn hinta on yli 10 000 euroa kilolta, ja puolukan hinta nousee 150-kertaiseksi erikoistuotteena eli jauheena pussissa, muistuttaa Elo.

– Pulaa on silti hyvistä raaka-aineista. Raaka-ainepuoli tulee varmistaa, ja alihankintaketjun täytyy olla kunnossa, jos lähtee liiketoimintaan, huomauttaa Lapin Maria Oy:n perustaja Saska Tuomasjukka.

– Lisäksi Suomi on niin pieni maa, ettei myyntiä saa enää lisättyä, vaan tuotteita täytyy muokata muiden maiden markkinoiden mieltymyksiin sopiviksi, jatkaa Tuomasjukka.

Katso tietoa uudesta koulutuksesta

Tyrni-maisema Hawthorn bush landscape

Tule mukaan luontoyrittäjien täydennyskoulutukseen

Luontoyrittäjien osaamistarpeet kohdistuvat erityisesti tuotekehitykseen, jakeluketjun ja brändin hallintaan sekä vientiin. SAMK käynnistää tammikuussa 2020 luontoyrittäjien täydennyskoulutuksen, jossa käsitellään muun muassa näitä teemoja. Käytännönläheinen koulutus on tarkoitettu luontoyrittäjille ja yrittäjiksi haluaville, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa.

Haku koulutukseen on käynnissä – tutustu tähän tarkemmin NatureBizz-sivuilla tai ota yhteyttä sanna-mari.renfors@samk.fi

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

SAMK on järjestänyt SuomiAreena-keskusteluja myös aiempina vuosina.

SAMK on mukana SuomiAreenassa

SAMK osallistuu 24.–27.6.2025 järjestettävään SuomiAreenaan. SAMKilla on Kansalaistorilla teltta, jossa on päivittäin vaihtuvia teemoja. Lisäksi SAMK on mukana järjestämässä keskustelua "Suomi elää Länsirannikosta".

Länsirannikkoyhteistyön porukkaa on RoboAI-labrassa kierroksella.

Teknologiaa, tekoälyä ja masaliisaa – Länsirannikkopäivien huippuhetket Porissa

Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaamat Länsirannikkopäivät vietettiin Porin kampuksella 4.–6.6. Keskiviikkona vieraat otettiin vastaan Get together -tilaisuudessa, jossa heidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi tarjoamalla porilaisia ja masaliisaa, porilaisia klassikoita.