Niko löysi paikkansa sähkötekniikan parista

Niko Herttolin opiskelee neljättä vuotta SAMKissa sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Nikoa veti puoleensa mielenkiintoinen ja kehittyvä ala.

19.1.2023 | Teksti: Sofia Herttolin, SAMKin opiskelija | Kuva: Anni Ketola

Niko museossa.

Nikolle tärkeintä työelämässä on työnteon vapaus ja itsenäisyys.

Tie korkeakouluun

Niko aloitti opiskelunsa SAMKissa sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa vuonna 2019. Tie nykyiseen koulutukseen alkoi jo peruskoulusta, kun Niko pohti jatkokoulutustaan lukion ja ammattikoulun välillä. Hän päätyi suorittamaan kaksoistutkinnon Turun Juhannuskukkulan ammattikoulussa suorittaen sekä ylioppilastutkinnon että sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon.

Toiselta asteelta valmistuttuaan Niko teki useita sähköalan töitä ennen korkeakouluun hakemista. Hän toimi sähköasentajana mm. Naantalissa Nesteen jalostamolla, Turun telakalla sekä työskenteli myös kiinteistösähkön puolella. Täten hän kartutti osaamistaan sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusta varten jo etukäteen.

SAMKiin Niko päätyi hakemaan yhteishaussa ja sai haalittua paikan itselleen Porista. Nikolle oli selvää, että haluaa jatkaa sähköalalla, mutta edistää osaamistaan korkeakoulutasoiseksi, jolloin hänellä on mahdollisuus päästä esimerkiksi johto- tai suunnittelutehtäviin.

SAMKiin saapuu vuosittain opiskelijoita todella erilaisin taustoin, minkä vuoksi Nikon mielestä oli erityisen hyvä, että aloittaville opiskelijoille tarjottiin vapaaehtoisia avustavia opintojaksoja, kuten matikkaan, fysiikkaan sekä ruotsin ja englannin kieleen. Niko kertoi hyödyntäneensä näitä opintojaksoja paljon palauttaakseen perustiedot päähänsä ennen virallisia opintojaksoja.

Koulutus koostuu enimmäkseen teoriasta, mutta harjoittelut ovat erittäin tärkeitä, sillä ammattikorkeakoulussa käydään vain pintaraapaisu käytännön asioista. SAMKissa on opintojaksoja, joissa käytetään SAMKin labraa hyväksi, mutta Niko toteaa kyseisten opintojaksojen olevan aika suppeita verraten todellisen työelämän tarpeisiin.

– Käytännön asioiden oppimisen eteen tarvitsee tehdä töitä.

Sähkötekniikka työelämässä

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus avaa ovia monenlaisiin työtehtäviin. Niko kertoo ryhmäläistensä jakautuneen hyvinkin erilaisiin työtehtäviin, kuten tehtaisiin ylläpitämään linjastoja ja automaatiojärjestelmiä tai suunnittelemaan ja piirtämään mm. keskuksia ja piirikaavioita. Nikokin työskentelee jo oman alansa hommissa Turussa, ollessaan neljännen vuoden opiskelija. Hän työstää asuinkiinteistökohteiden sähkösuunnitteluja ja kokee sen mieluisaksi. Hän toivoo tämän kaltaisten töiden jatkuvan vielä tulevaisuudessakin. Vaihtoehtoisena urapolkuna Niko pohtii myös sähköurakointia. Urakointitöitä helpottaa sähköpätevyys, jonka tutkintomateriaaleihin SAMK tarjoaa alennusta sähköalan opiskelijoille. Jatkokoulutukselle SAMKin jälkeen Niko ei näe tarvetta, sillä nykyisellä koulutuksella on tällä hetkellä tarpeeksi työmahdollisuuksia.

Työnteossa Niko arvostaa vapautta, järjestelmällisyyttä ja itsenäisyyttä. Hän haluaa asioiden sujuvan yhteneväisesti ja järjestelmällisesti, jolloin pystyttäisiin pitämään kiinni esimerkiksi työajoista.

Opiskelu on tuonut Nikolle paljon iloa

Niko on ollut erittäin tyytyväinen SAMKin tarjoamaan koulutukseen ja painottaa, että monet asiat ovat toimineet hänen mielestään hyvin. Niko nosti esille erityisesti juuri valmistuneen uuden kampuksen sekä monipuoliset opettajat, jotka toteuttavat omaa opetustyyliään.

Kysyessäni Nikolta suosittelisiko hän SAMKia seuraaville sukupolville hän vastasi viipymättä:

– Ehdottomasti!

Etenkin sähköpuolen Niko kokee mielenkiintoiseksi ja kehittyväksi alaksi, jossa ei tule ainakaan tylsäksi. Sähköala kehittyy jatkuvasti ja uusien teknologioiden ja järjestelmien kanssa pitää pysyä koko ajan varpaillaan ja työstettävä omia taitojaan.

Niko kannustaa opiskelijoita kokemaan jokavuotiset suuret opiskelijatapahtumat, kuten Kurnajaiset ja Yrjönkadun approt, verkostoitumisenkin vuoksi. Myös pienemmät tapahtumat ovat Nikon mieleen, kun niihin osallistutaan hyvällä mielellä ja kivalla porukalla.

Niko tiesi jo etukäteen, että tulee nauttimaan opiskelusta.

Niko kokee kolmen ja puolen vuoden kuluneen liian nopeasti ja totesi, että opiskelut olisivat voineet vielä mielellään jatkua. Hän myös totesi olevansa yllättynyt siitä, ettei tarvinnutkaan tehdä ihan niin paljon hommia kuin aluksi peloteltiin.

SAMKissa ja varsinkin Porissa Niko on viihtynyt erityisen hyvin. Vaikka Porille on kehittynyt aikoinaan jonkinlainen stigma, Niko kokee, että kaikilla kaupungeilla on hyviä ja huonoja puolia. Pori ei ollut Nikolle entuudestaan tuttu kaupunki, mutta hän oli kuullut hyviä asioita omilta vanhemmiltaan, jotka ovat myös opiskelleet Porissa nuoruusaikoinaan. Kavereita ja elämää löytyy Nikon mielestä tarpeeksi sekä hyviä urheilumahdollisuuksia että nähtävyyksiä.

Niko ison kasvin lehden alla kyykyssä.

Niko Herttolin

  • 24-vuotias
  • Tutkinto-ohjelma: sähkö- ja automaatiotekniikka
  • Neljännen vuoden opiskelija

19.1.2023 | Teksti: Sofia Herttolin, SAMKin opiskelija | Kuva: Anni Ketola

Lisää aiheesta

Joonas istumassa meren ääressä kallion kivillä.
| Opinnot ja opetus

Sähkösuunnittelua ja automaatiota

22-vuotias porilainen Joonas Einola opiskelee sähköinsinööriksi neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
| SAMK

Insinöörikoulutus luo monia mahdollisuuksia: Sähköinsinööristä ydinvoimalan operaattoriksi

Janne Tommila valmistui sähköinsinööriksi SAMKista vuonna 2012 ja työskentelee tällä hetkellä Olkiluodon ydinvoimalassa vuoroinsinöörinä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Mirja Röyttä opiskeli lähihoitajasta tradenomiksi ja haaveilee henkilöstöpäällikön tehtävistä. Opinnäytetyössään hän tutki mitkä asiat vaikuttavat terveydenhuollon henkilöstön sitoutumiseen ja mistä työnantaja voi ne tunnistaa. Hän on myös rekrytoinut varttuneita hoitajia keikkatöihin. Lue koko juttu: www.samk.fi/uutiset/lahihoitajasta-tradenomiksi/#tradenomi #verkkotutkinto #samk #huittinen #katsetulevaisuuteen ... See MoreSee Less
View on Facebook

Twitter feed is not available at the moment.