Neuromonimuotoisuus ja syömisen hankaluudet – SAMK järjestää aiheesta seminaarin

SAMK on tarjonnut jo pitkään nepsy-koulutusta. Viikon päästä on vuorossa neuromonimuotoisuuteen keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa.

30.8.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Maarit Kytöharju ja Pixabay/kaboompics

Anna Keski-Rahkonen

Mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen luennoi ensi viikolla SAMKin nepsy-aiheisessa seminaarissa.

SAMKissa järjestetään ensi viikolla neuropsykiatrisiin haasteisiin keskittyvä seminaari, jonka näkökulma on syömisessä ja ravitsemuksessa. Seminaarin keynote-puhujana on mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta. Hänen aiheensa on ”Kun syöminen pelottaa, ahdistaa tai ei kiinnosta: ARFID”

–  Nepsy-kirjolle on tullut aivan uudenlainen rajapinta noin kymmenen vuotta sitten. Se on monelle aika uusi juttu. Tunnemme kyllä perinteiset syömishäiriöt, ja meille ovat tuttuja myös esimerkiksi ADHD ja Tourette. Mutta viime vuosina on auennut, että on olemassa paljon päällekkäisyyttä neuromoninaisuuden ja syömisen haasteiden kanssa, Keski-Rahkonen kertoo luentonsa aiheesta.

Tätä erilaista syömisen haastetta on luotu kuvaamaan uusi diagnoosi ARFID eli syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö. Se kuvaa ääritilanteita, joissa syöminen on erittäin rajoittunutta ja valikoivaa. Neurokirjon ihmisillä erilaiset syömisen haasteet ovat kuitenkin todella yleisiä.

Ymmärrystä ja avointa suhtautumista

Aistiperusteinen syömisen rajoittuneisuus voi liittyä esimerkiksi suuntuntumaan tai ruoan väriin. Tässä on kuitenkin eri ihmisillä erilainen logiikka. Siksi yksilöllinen kohtaaminen on erittäin tärkeää. Keski-Rahkosen mukaan tärkeää on myös ymmärrys ja avoin suhtautuminen asiaan.

–  Jos esimerkiksi läheiset pystyvät vähän päättelemään henkilön syömisen rajoittuneisuuden logiikkaa, suhtautuminen muuttuu ymmärtäväisemmäksi.

Terveydenhuollossa on tärkeää oppia tunnistamaan erityisyyttä. Meillä Suomessa tässä ovat keskeisessä asemassa esimerkiksi neuvolat ja kouluterveydenhuolto, joissa lasten kehitystä seurataan muutenkin.

Muutosta ei yleensä tapahdu itsestään, mutta systemaattinen hoito usein kannattaa. Ennustetutkimukset, joita ARFIDista on tehty, osoittavat, että suurella osalla hoitoa saaneista henkilöistä tilanne on muuttunut noin vuodessa ratkaisevasti paremmaksi.

– Lasten vanhemmat ja muut läheiset voivat myös opetella tähän liittyen perusasioita, jolloin ymmärtäminen on helpompaa. Aikuisilla auttaa itseymmärrys ja sitä seuraava armollisuus. Eli asiaan puuttuminen, sen tutkiminen ja ymmärtäminen kannattaa, Keski-Rahkonen sanoo.

Nepsy-teema kulkenut pitkään mukana SAMKin koulutustarjonnassa

– Vuodesta 2007 alkaen tarjonnassamme on ollut Autismin kirjon erikoistumisopintoja ja myöhemmin koulutusteema on laajentunut 30 opintopisteen laajuiseen Ratkaisukeskeiseen neuropsykiatriseen valmennukseen, kertoo SAMKin lehtori Hanna Hannukainen.

Osana valmentajakoulutusta SAMKissa tarjotaan myös nepsy-teemaisia ajankohtaispäiviä, kuten tämä syömisen teemaan keskittyvä koulutus, joiden tavoitteena on tuoda aiheeseen liittyen uusia näkökulmia ja koota yhteen nepsy-työn ammattilaisia. Nepsy-teemaa käsitellään myös sosionomien tutkintokoulutuksessa, jolloin jokainen valmistunut sosionomi on perehtynyt neuromonimuotoisuuteen.

Piirretty punainen stden ja kynä

INFO

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt sekä Touretten oireyhtymä.

30.8.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Maarit Kytöharju ja Pixabay/kaboompics

Lisää aiheesta

Eveliina Fonsén istuu punaisella nojatuolilla.
| Opinnot ja opetus

Neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksesta eväitä monenlaisiin haasteisiin

SAMKista aiemmin sairaanhoitajaksi valmistunut Evelina Fonsén työskentelee Satasairaalassa lastenpsykiatrian vuodeosastolla. Hän hakeutui ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmennuksen (NEPSY) täydennyskoulutukseen, koska hän halusi syventää neuropsykiatrista ymmärrystä ja osaamista ja sitä kautta monipuolistaa omaa ammattitaitoaan.
| Hyvinvointi ja terveys

Viisi asiaa, jotka jokaisen on hyvä tietää neuropsykiatrisista pulmista

Neuropsykiatrisista häiriöistä puhutaan nykyisin paljon. Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme ”nepsy-pulmista” ja ”nepsy-henkilöistä”? Lue niin tiedät: Hanna Hannukainen vastaa jutussa viiteen yleiseen kysymykseen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

Porin Saskiat palkitsi kolme SAMKista viime keväänä kuvataiteilijaksi valmistunutta taiteilijaa, Senja Teriahon, Noora Lyyran ja Janina Haapasen. Heidän töitään on nyt esillä Galleria Porin Saskiassa.

#kuvataide #katsetulevaisuuteen

Mobiilirobottitestaus jatkuu DiakonTerveydessä. Robotti saattaa asiakkaat vaikka ryhmäliikuntaan tai kotihoidon toimistolle. Yhteistyössä @SatakunnanAMK @RoboAI2 @TampereUni @SuomenAkatemia ja Diakon.

SAMK has conducted a student well-being survey for several years. Despite national concerns about the students’ well-being, the overall well-being of SAMK students has improved from what it was a few years ago.

#thinkfuture #wellbeing

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 klo 16.
#katsetulevaisuuteen #rekry #avoimettyöpaikat

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence