Meriverkostopäivä toi merenkulun kärkiteemat ja -toimijat Raumalle

Meriklusterin moniulotteisuus oli vahvasti läsnä vuoden 2022 Meriverkostopäivässä, joka Rauman Merimäellä. Tapahtuma toi yhteen koko meriklusterin toimijakentän veturiyrityksistä alan opiskelijoihin.

Näytteilleasettajia ja messukävijöitä Meriverkostopäivän Merimessuilla.

Neljättä kertaa toteutetun Meriverkostopäivän tavoitteena oli tarjota yhteinen tapahtuma merenkulun ja laivanrakennusalan kärkiyrityksille, viranomaistahoille ja oppilaitoksille. Rauman Merimäellä järjestetty päivä antoi osallistujille mahdollisuuden kuulla meriklusterin osaamiskehityksestä ja tutustua alan yrityksiin. Tärkeänä tavoitteena oli myös tarjota merenkulkualan opiskelijoille eli tulevaisuuden tekijöille monipuolinen katsaus meriklusterin toimijakenttään.

Seminaarissa tulevaisuuden kehityssuuntia

Päivän ohjelmassa oli kaksi seminaarikokonaisuutta. Aamupäivän aiheena oli osaamisen merkitys meriklusterissa: mitä erikoisosaamista Satakunnassa tällä saralla jo on – ja mitä osaamista alalla tarvitaan tulevaisuudessa. Projektipäällikkö Hanna-Kaisa Desavelle esitteli Seaside Campus -hanketta, joka toteuttaa Rauman teollisuuspuiston alueelle oppimisympäristöajatteluun perustuvaa osaamisen kehittämisen tukipalvelua. Tavoitteena on luoda uudenlainen meriteollisuuden osaamiskeskittymä, joka pohjautuu jatkuvan oppimisen koulutusmahdollisuuksiin ja ketteriin yhteistyöverkostoihin.

Euroports Finland Oy:n henkilöstöjohtaja Markku Lehtovaara korosti meriklusterissa jo olevaa huippuosaamista ja -teknologiaa. Yhtenä tulevaisuuden avainosaamisena hän mainitsi datan hallinnan: globaalin logistiikan kehitys vaatii dataosaamista enenevässä määrin.

Iltapäivän seminaariosuus keskittyi meriklusterin uusiin tuuliin. Teemoihin lukeutui mm. älykkäät tilaus-toimitusketjut sekä tehokkaat päästövähennykset. Rauma Marine Construcstions Oy:n Mari Hovi esitteli Decatrip-hanketta, jossa rakennetaan Turku-Tukholma-välille hiilineutraali meriväylä. Kaiken kaikkiaan päästövähennystavoitteet näkyivät vahvasti useissa seminaarin puheenvuoroissa.

Merimessuilla osaaminen ja toimijat laajasti esillä

Seminaariohjelman lisäksi osallistujat pääsivät tutustumaan toimialan yrityksiin ja ajankohtaisiin hankkeisiin. Merimessuilla nähtiin runsas tarjonta laivanrakennuksen ja merenkulun näytteilleasettajia. Näkyvyyttä saivat myös oppilaitokset ja tutkimusyksiköt, joiden merkitys meriklusterin kehitystyölle on aivan olennainen.

Myös SAMKin Merilogistiikan tutkimuskeskuksen hankkeet olivat näkyvästi esillä Merimessuilla. Ständeillä nähtiin mm. laivan rakentamisen digitaalista ennakkotestaamista selvittävä LaivaDigiLab-hanke sekä merilogistiikkaketjujen riskienhallintaa kehittävä ÄlyMeri-hanke.

– Kokonaisuudessaan päivä oli oikein positiivinen kokemus. Saimme projekteille hyviä kontakteja ja osaamisverkostoa laajennettua mukavasti – kiitokset omasta puolestani kaikille osallistujille sekä kollegoille. Ilman heidän panostustaan emme olisi olleet niin hienosti esillä. Tämän kokemuksen pohjalta on hyvä ponnistaa ensi vuoden messuille, projektipäällikkö Hanna Kajander SAMKista totesi.

Satakunnan meriklusteri on vahva ja valtavalla vauhdilla kehittyvä. Meriverkostopäivä esitteli koko toimialan monipuolisella otteella ja antoi eväitä tulevaisuuden kehittämistyölle ja yhteistyöverkostoille. SAMKin rooli merenkulun kouluttajana ja merilogistiikan tutkimusosaajana jatkaa vahvistumistaan.

Tutustu Merilogistiikan tutkimuskeskukseen

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.