Kuvataiteilija Jussi Matilainen syvensi teoreettista osaamistaan yamk-tutkinnolla
– Sain lisävalmiuksia tuottaa akateemisempaa tekstiä ja hallita isompia lähdekokonaisuuksia ja muita taitoja, joita perustutkinnossa ei minun opiskeluaikanani painotettu.

Kuvataiteilijana työskentelyn lisäksi Jussi opettaa Kankaanpään taidekoulussa (SAMK) perspektiivioppia, sommittelua ja jonkin verran myös esitystaidetta.
Ammatinvalinta oli selviö
Jussi Matilaiselle ammatinvalinta oli lapsesta asti selvä ja hän lähti heti lukion jälkeen Kankaanpäähän opiskelemaan kuvataidetta. 90-luvun lopulla Kankaanpäässä ei juuri ollut mediataiteen opetusta, joten hän valmistui perinteisesti taidemaalariksi, jota kiinnosti jo tuolloin abstrakti ilmaisu, geometria ja kuvien olemus ja jatkuvuus isommissakin sfääreissä.
– Valmistumisen jälkeen päädyin esitystaiteen pariin ja digitaalinen liikkuva kuva tuli minulle sen kautta läheiseksi, ensin osana jotain esitystä ja siitä etenin edelleen mediataiteen pariin.
Ylempään AMK-tutkintoon Jussi hakeutui saadakseen lisäpätevyyttä opettajan tehtävään.
– Kun perustutkinnosta oli jo aikaa, oli mukava palata hetkeksi taas opintojen ääreen.
Modernin sirpaleita ja representaation haastajia
Taiteen opetuksessa korostuu Jussin näkemyksen mukaan performatiivisuus, se ei ole tiedon representaatioiden siirtämistä vaan enemmän aktiivinen prosessi, missä tietoa tuotetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.
– Näitä ajatuksia koostin opinnäytetyöhöni. Itse kirjoitusprosessi oli minulle samalla myös oman ajattelun jäsentämistä opetustyötä varten. Toki se varmaan on vaikuttanut välillisesti myös omaan taiteelliseen työskentelyyni.
Kenelle kuvataiteen ylempi AMK-tutkinto sopii?
Jussi suosittelee tutkintoa erityisesti sellaisille taiteilijoille, jotka ovat jääneet kaipaamaan teoreettisempaa ajattelua työskentelynsä tueksi. Se ikään kuin tukee materiaalista ja tekniikkalähtöistä työskentelyä. Opinnoissa tietysti oletetaan, että henkilökohtainen praktiikka on jo kunnossa, kun lähdetään suorittamaan ylempää tutkintoa.
Aikaisempaan verrattuna aiheet löytyvät nyt lähempää ja ovat henkilökohtaisempia.
Oma taiteilijuus kaksijakoinen
Kuvataiteilijana Jussi Matilaisen työskentely on kaksijakoinen. Hän työskentelee sekä ryhmän kanssa että yksin.
– Kuulun T.E.H.D.A.S. ry:n, joka on taiteilijaryhmä, joka tuottaa kollektiivisia projekteja, joissa yksilöllinen taiteilijuus sulautuu kumppanien taiteilijuuksiin ja jossa ei tuoda esille yksilöteoksia vaan kollektiivisia kokonaisuuksia.
Toinen puoli on henkilökohtaista työskentelyä.
– Viimeisten vuosien aikana olen ehkä käpertynyt enemmän itseeni ja kiinnostunut pienistä asioista, mitkä ovat välittömästi oman elämänpiirin osia ja joilla on henkilökohtaista merkitystä. Olen kuvannut esimerkiksi kotona olevia asioita ja luontoa.
Teokset ovat digitaalisesti tuotettuja printtiteoksia, tietokoneanimaatiota ja videotyöskentelyä.
– Tapani työskennellä tuottaa yleensä paljon materiaalia ja useita erilaisia versioita, valmiiksi teokseksi ne kasaantuvat aina uudelleen riippuen tilasta, tekniikasta ja esityskontekstista. Erilaiset tilat ja tilan kuvaamiseen liittyvä problematiikka on ollut muutenkin toistuva teema työskentelyssäni. Päädyn useimmiten videotyöskentelyssäni kiertävään rakenteeseen ilman havaittavissa olevaa alkua tai loppua, harvemmin tuotan kertovia, draamallisia kokonaisuuksia, Jussi kertoo.
Tutustu Jussi Matilaisen teoksiin YouTubessa
LUE LISÄÄ KUVATAITEILIJA YLEMPI AMK -TUTKINNOSTA