Kuvataiteilija Jussi Matilainen syvensi teoreettista osaamistaan yamk-tutkinnolla

– Sain lisävalmiuksia tuottaa akateemisempaa tekstiä ja hallita isompia lähdekokonaisuuksia ja muita taitoja, joita perustutkinnossa ei minun opiskeluaikanani painotettu.

8.3.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Kuvataiteilija Jussi Matilainen
Jussi Matilainen on yksi taiteilijaryhmä T.E.H.D.A.S. ry:n jäsenistä

Kuvataiteilijana työskentelyn lisäksi Jussi opettaa Kankaanpään taidekoulussa (SAMK) perspektiivioppia, sommittelua ja jonkin verran myös esitystaidetta.

Ammatinvalinta oli selviö

Jussi Matilaiselle ammatinvalinta oli lapsesta asti selvä ja hän lähti heti lukion jälkeen Kankaanpäähän opiskelemaan kuvataidetta. 90-luvun lopulla Kankaanpäässä ei juuri ollut mediataiteen opetusta, joten hän valmistui perinteisesti taidemaalariksi, jota kiinnosti jo tuolloin abstrakti ilmaisu, geometria ja kuvien olemus ja jatkuvuus isommissakin sfääreissä.

– Valmistumisen jälkeen päädyin esitystaiteen pariin ja digitaalinen liikkuva kuva tuli minulle sen kautta läheiseksi, ensin osana jotain esitystä ja siitä etenin edelleen mediataiteen pariin.

Ylempään AMK-tutkintoon Jussi hakeutui saadakseen lisäpätevyyttä opettajan tehtävään.

– Kun perustutkinnosta oli jo aikaa, oli mukava palata hetkeksi taas opintojen ääreen.

Modernin sirpaleita ja representaation haastajia

Taiteen opetuksessa korostuu Jussin näkemyksen mukaan performatiivisuus, se ei ole tiedon representaatioiden siirtämistä vaan enemmän aktiivinen prosessi, missä tietoa tuotetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Näitä ajatuksia koostin opinnäytetyöhöni. Itse kirjoitusprosessi oli minulle samalla myös oman ajattelun jäsentämistä opetustyötä varten. Toki se varmaan on vaikuttanut välillisesti myös omaan taiteelliseen työskentelyyni.

Kenelle kuvataiteen ylempi AMK-tutkinto sopii?

Jussi suosittelee tutkintoa erityisesti sellaisille taiteilijoille, jotka ovat jääneet kaipaamaan teoreettisempaa ajattelua työskentelynsä tueksi. Se ikään kuin tukee materiaalista ja tekniikkalähtöistä työskentelyä. Opinnoissa tietysti oletetaan, että henkilökohtainen praktiikka on jo kunnossa, kun lähdetään suorittamaan ylempää tutkintoa.

Aikaisempaan verrattuna aiheet löytyvät nyt lähempää ja ovat henkilökohtaisempia.

Oma taiteilijuus kaksijakoinen

Kuvataiteilijana Jussi Matilaisen työskentely on kaksijakoinen. Hän työskentelee sekä ryhmän kanssa että yksin.

– Kuulun T.E.H.D.A.S. ry:n, joka on taiteilijaryhmä, joka tuottaa kollektiivisia projekteja, joissa yksilöllinen taiteilijuus sulautuu kumppanien taiteilijuuksiin ja jossa ei tuoda esille yksilöteoksia vaan kollektiivisia kokonaisuuksia.

Toinen puoli on henkilökohtaista työskentelyä.

– Viimeisten vuosien aikana olen ehkä käpertynyt enemmän itseeni ja kiinnostunut pienistä asioista, mitkä ovat välittömästi oman elämänpiirin osia ja joilla on henkilökohtaista merkitystä. Olen kuvannut esimerkiksi kotona olevia asioita ja luontoa.

Teokset ovat digitaalisesti tuotettuja printtiteoksia, tietokoneanimaatiota ja videotyöskentelyä.

– Tapani työskennellä tuottaa yleensä paljon materiaalia ja useita erilaisia versioita, valmiiksi teokseksi ne kasaantuvat aina uudelleen riippuen tilasta, tekniikasta ja esityskontekstista. Erilaiset tilat ja tilan kuvaamiseen liittyvä problematiikka on ollut muutenkin toistuva teema työskentelyssäni. Päädyn useimmiten videotyöskentelyssäni kiertävään rakenteeseen ilman havaittavissa olevaa alkua tai loppua, harvemmin tuotan kertovia, draamallisia kokonaisuuksia, Jussi kertoo.

Tutustu Jussi Matilaisen teoksiin YouTubessa

LUE LISÄÄ KUVATAITEILIJA YLEMPI AMK -TUTKINNOSTA

 

8.3.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuvataiteilijaksi? Tee videokierros taidekoulussa

Kankaanpään taidekoulusta valmistutaan taiteilijan itsenäiselle uralle tai kuvataiteen asiantuntijatehtäviin. Opintoja voi painottaa maalaukseen, taidegrafiikkaan, kuvanveistoon tai esitystaiteeseen.
Tomas Regan
| SAMK

Grafiikan lehtori opettaa taiteen perusteita ja oppii samalla itse, miten muut kuvaavat maailmaa

Kankaanpäästä on valmistunut taiteilijoita jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Kampus työllistää toistakymmentä kuvataiteen lehtoria, projektityöntekijää sekä sivutoimista tuntiopettajaa. Tomas Regan aloitti Kankaanpäässä taidegrafiikan lehtorina vuoden 2020 alussa.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html