Kuvataiteilija Jussi Matilainen syvensi teoreettista osaamistaan yamk-tutkinnolla

– Sain kuvataiteen ylemmästä AMK-tutkinnosta lisävalmiuksia tuottaa akateemisempaa tekstiä ja hallita isompia lähdekokonaisuuksia ja muita taitoja, joita perustutkinnossa ei minun opiskeluaikanani painotettu, Jussi Matilainen kertoo.

Kuvataiteilija Jussi Matilainen
Jussi Matilainen on yksi taiteilijaryhmä T.E.H.D.A.S. ry:n jäsenistä.

Jussi Matilainen on yksi taiteilijaryhmä T.E.H.D.A.S. ry:n jäsenistä

Kuvataiteilijana työskentelyn lisäksi Jussi opettaa Kankaanpään taidekoulussa (SAMK) perspektiivioppia, sommittelua ja jonkin verran myös esitystaidetta.

Ammatinvalinta oli selviö

Jussi Matilaiselle ammatinvalinta oli lapsesta asti selvä ja hän lähti heti lukion jälkeen Kankaanpäähän opiskelemaan kuvataidetta. 90-luvun lopulla Kankaanpäässä ei juuri ollut mediataiteen opetusta, joten hän valmistui perinteisesti taidemaalariksi, jota kiinnosti jo tuolloin abstrakti ilmaisu, geometria ja kuvien olemus ja jatkuvuus isommissakin sfääreissä.

– Valmistumisen jälkeen päädyin esitystaiteen pariin ja digitaalinen liikkuva kuva tuli minulle sen kautta läheiseksi, ensin osana jotain esitystä ja siitä etenin edelleen mediataiteen pariin.

Ylempään AMK-tutkintoon Jussi hakeutui saadakseen lisäpätevyyttä opettajan tehtävään.

– Kun perustutkinnosta oli jo aikaa, oli mukava palata hetkeksi taas opintojen ääreen.

Modernin sirpaleita ja representaation haastajia

Taiteen opetuksessa korostuu Jussin näkemyksen mukaan performatiivisuus, se ei ole tiedon representaatioiden siirtämistä vaan enemmän aktiivinen prosessi, missä tietoa tuotetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Näitä ajatuksia koostin opinnäytetyöhöni. Itse kirjoitusprosessi oli minulle samalla myös oman ajattelun jäsentämistä opetustyötä varten. Toki se varmaan on vaikuttanut välillisesti myös omaan taiteelliseen työskentelyyni.

Kenelle kuvataiteen ylempi AMK-tutkinto sopii?

Jussi suosittelee tutkintoa erityisesti sellaisille taiteilijoille, jotka ovat jääneet kaipaamaan teoreettisempaa ajattelua työskentelynsä tueksi. Se ikään kuin tukee materiaalista ja tekniikkalähtöistä työskentelyä. Opinnoissa tietysti oletetaan, että henkilökohtainen praktiikka on jo kunnossa, kun lähdetään suorittamaan ylempää tutkintoa.

Aikaisempaan verrattuna aiheet löytyvät nyt lähempää ja ovat henkilökohtaisempia.

Oma taiteilijuus kaksijakoinen

Kuvataiteilijana Jussi Matilaisen työskentely on kaksijakoinen. Hän työskentelee sekä ryhmän kanssa että yksin.

– Kuulun T.E.H.D.A.S. ry:n, joka on taiteilijaryhmä, joka tuottaa kollektiivisia projekteja, joissa yksilöllinen taiteilijuus sulautuu kumppanien taiteilijuuksiin ja jossa ei tuoda esille yksilöteoksia vaan kollektiivisia kokonaisuuksia.

Toinen puoli on henkilökohtaista työskentelyä.

– Viimeisten vuosien aikana olen ehkä käpertynyt enemmän itseeni ja kiinnostunut pienistä asioista, mitkä ovat välittömästi oman elämänpiirin osia ja joilla on henkilökohtaista merkitystä. Olen kuvannut esimerkiksi kotona olevia asioita ja luontoa.

Teokset ovat digitaalisesti tuotettuja printtiteoksia, tietokoneanimaatiota ja videotyöskentelyä.

– Tapani työskennellä tuottaa yleensä paljon materiaalia ja useita erilaisia versioita, valmiiksi teokseksi ne kasaantuvat aina uudelleen riippuen tilasta, tekniikasta ja esityskontekstista. Erilaiset tilat ja tilan kuvaamiseen liittyvä problematiikka on ollut muutenkin toistuva teema työskentelyssäni. Päädyn useimmiten videotyöskentelyssäni kiertävään rakenteeseen ilman havaittavissa olevaa alkua tai loppua, harvemmin tuotan kertovia, draamallisia kokonaisuuksia, Jussi kertoo.

Tutustu Jussi Matilaisen teoksiin YouTubessa

LUE LISÄÄ KUVATAITEILIJA YLEMPI AMK -TUTKINNOSTA

 

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.