Kuvataiteilija Jussi Matilainen syvensi teoreettista osaamistaan yamk-tutkinnolla

– Sain lisävalmiuksia tuottaa akateemisempaa tekstiä ja hallita isompia lähdekokonaisuuksia ja muita taitoja, joita perustutkinnossa ei minun opiskeluaikanani painotettu.

8.3.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Kuvataiteilija Jussi Matilainen
Jussi Matilainen on yksi taiteilijaryhmä T.E.H.D.A.S. ry:n jäsenistä

Kuvataiteilijana työskentelyn lisäksi Jussi opettaa Kankaanpään taidekoulussa (SAMK) perspektiivioppia, sommittelua ja jonkin verran myös esitystaidetta.

Ammatinvalinta oli selviö

Jussi Matilaiselle ammatinvalinta oli lapsesta asti selvä ja hän lähti heti lukion jälkeen Kankaanpäähän opiskelemaan kuvataidetta. 90-luvun lopulla Kankaanpäässä ei juuri ollut mediataiteen opetusta, joten hän valmistui perinteisesti taidemaalariksi, jota kiinnosti jo tuolloin abstrakti ilmaisu, geometria ja kuvien olemus ja jatkuvuus isommissakin sfääreissä.

– Valmistumisen jälkeen päädyin esitystaiteen pariin ja digitaalinen liikkuva kuva tuli minulle sen kautta läheiseksi, ensin osana jotain esitystä ja siitä etenin edelleen mediataiteen pariin.

Ylempään AMK-tutkintoon Jussi hakeutui saadakseen lisäpätevyyttä opettajan tehtävään.

– Kun perustutkinnosta oli jo aikaa, oli mukava palata hetkeksi taas opintojen ääreen.

Modernin sirpaleita ja representaation haastajia

Taiteen opetuksessa korostuu Jussin näkemyksen mukaan performatiivisuus, se ei ole tiedon representaatioiden siirtämistä vaan enemmän aktiivinen prosessi, missä tietoa tuotetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Näitä ajatuksia koostin opinnäytetyöhöni. Itse kirjoitusprosessi oli minulle samalla myös oman ajattelun jäsentämistä opetustyötä varten. Toki se varmaan on vaikuttanut välillisesti myös omaan taiteelliseen työskentelyyni.

Kenelle kuvataiteen ylempi AMK-tutkinto sopii?

Jussi suosittelee tutkintoa erityisesti sellaisille taiteilijoille, jotka ovat jääneet kaipaamaan teoreettisempaa ajattelua työskentelynsä tueksi. Se ikään kuin tukee materiaalista ja tekniikkalähtöistä työskentelyä. Opinnoissa tietysti oletetaan, että henkilökohtainen praktiikka on jo kunnossa, kun lähdetään suorittamaan ylempää tutkintoa.

Aikaisempaan verrattuna aiheet löytyvät nyt lähempää ja ovat henkilökohtaisempia.

Oma taiteilijuus kaksijakoinen

Kuvataiteilijana Jussi Matilaisen työskentely on kaksijakoinen. Hän työskentelee sekä ryhmän kanssa että yksin.

– Kuulun T.E.H.D.A.S. ry:n, joka on taiteilijaryhmä, joka tuottaa kollektiivisia projekteja, joissa yksilöllinen taiteilijuus sulautuu kumppanien taiteilijuuksiin ja jossa ei tuoda esille yksilöteoksia vaan kollektiivisia kokonaisuuksia.

Toinen puoli on henkilökohtaista työskentelyä.

– Viimeisten vuosien aikana olen ehkä käpertynyt enemmän itseeni ja kiinnostunut pienistä asioista, mitkä ovat välittömästi oman elämänpiirin osia ja joilla on henkilökohtaista merkitystä. Olen kuvannut esimerkiksi kotona olevia asioita ja luontoa.

Teokset ovat digitaalisesti tuotettuja printtiteoksia, tietokoneanimaatiota ja videotyöskentelyä.

– Tapani työskennellä tuottaa yleensä paljon materiaalia ja useita erilaisia versioita, valmiiksi teokseksi ne kasaantuvat aina uudelleen riippuen tilasta, tekniikasta ja esityskontekstista. Erilaiset tilat ja tilan kuvaamiseen liittyvä problematiikka on ollut muutenkin toistuva teema työskentelyssäni. Päädyn useimmiten videotyöskentelyssäni kiertävään rakenteeseen ilman havaittavissa olevaa alkua tai loppua, harvemmin tuotan kertovia, draamallisia kokonaisuuksia, Jussi kertoo.

Tutustu Jussi Matilaisen teoksiin YouTubessa

LUE LISÄÄ KUVATAITEILIJA YLEMPI AMK -TUTKINNOSTA

 

8.3.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuvataiteilijaksi? Tee videokierros taidekoulussa

Kankaanpään taidekoulusta valmistutaan taiteilijan itsenäiselle uralle tai kuvataiteen asiantuntijatehtäviin. Opintoja voi painottaa maalaukseen, taidegrafiikkaan, kuvanveistoon tai esitystaiteeseen.
Tomas Regan
| SAMK

Grafiikan lehtori opettaa taiteen perusteita ja oppii samalla itse, miten muut kuvaavat maailmaa

Kankaanpäästä on valmistunut taiteilijoita jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Kampus työllistää toistakymmentä kuvataiteen lehtoria, projektityöntekijää sekä sivutoimista tuntiopettajaa. Tomas Regan aloitti Kankaanpäässä taidegrafiikan lehtorina vuoden 2020 alussa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen